V izogib infarktu: Kaj lahko pri svojih letih že danes naredite za zdravje srca?

Bonbon Bonbon
19.01.2022 06:00

Ali razmišljate o zdravju svojega srca? Kolikor prej ženska poskrbi za to, da prepreči obolenje srca in krvnih žil, toliko bolje ji bo v poznejšem življenju. Poskrbite za zaščito v vseh življenjskih obdobjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pri 25 letih

Navadite se živeti zdravo

Zakaj so pomembna dvajseta leta? Mlajši ko smo, manj nas obvladuje vsakdanja rutina. Zdaj je najugodnejši trenutek za to, da se otresete življenjskih navad, ki škodujejo srcu in žilam, in se oprimete takšnih, ki jim koristijo.

Prenehajte kaditi! Naj je kajenje še tako nezdravo, se mnogim še zdi očarljivo. Med 20-letnimi dekleti je veliko več kadilk kot med ženskami drugih starosti. Kajenje povzroča raka na pljučih, poveča nevarnost neplodnosti in prezgodnje menopavze ter podvaja tveganje koronarne bolezni, infarkta in možganske kapi. Zadnje raziskave so pokazale, da si srce dodatno ogrozite, če kadite in spijete več kot dve skodelici kave na dan. Kofein in nikotin neposredno spodbujata aterosklerozo arterij, to lahko zviša krvni pritisk, s tem pa se poveča nevarnost infarkta in možganske kapi. Če boste zdaj opustile kajenje, se bo vaše zvišano tveganje čez leto dni prepolovilo, čez 15 let pa bo enako tveganju nekadilcev.

Profimedia

Več časa prebijte s prijateljicami. Raziskave kažejo, da ženske z veliko prijateljicami redkeje dobijo zvišan krvni pritisk in da obstaja manjša verjetnost, da bodo umrle zaradi srčnega infarkta. Prijatelji(ce) vam namreč pomagajo ublažiti tesnobo in so pomemben ventil za stres.

Storite kaj, da se razgibate. Ženskam, ki se redno ukvarjajo s telesnimi vajami, grozi za 30 do 40 odstotkov manjša nevarnost, da zbolijo za koronarno srčno boleznijo, kot tistim, ki veliko sedijo. V ta namen ni potreben kak poseben trud: tri ure hitre hoje na teden (vsak dan po okoli 25 minut) bodo za vaše srce storile toliko kot enkratno znojenje pri uri aerobike.

Pri 35 letih

Preprečite debeljenje

Zakaj so pomembna 30. leta? V tem obdobju si zlahka naberemo dodatne kilograme, ker več časa posvečamo drugim kot sebi oziroma se manj ukvarjamo z lastnimi telesnimi aktivnostmi. Če se zredimo za 7,5 kilograma ali za več, smo si nevarno povečali tveganje za infarkt, možgansko kap in sladkorno bolezen pozneje v življenju.

Ne hitrim dietam. Vsi vemo, da diete, ki omogočajo hitro izgubo pretirane teže, ne dajejo trajnih rezultatov (praviloma povzročijo jo-jo učinek: izmenično debeljenje in hujšanje). Morda ne veste, da lahko to nihanje telesne teže povzroči kaotično delovanje srca. Neka ameriška raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki so se v življenju trikrat zredile in shujšale za več kot pet kilogramov, nižje ravni zaščitnega holesterola HDL in da jim grozi večja nevarnost srčnega infarkta kot ženskam, ki so ves čas ohranjale enako telesno težo.

Okrepite si mišice. V poznih 30. letih začne telo počasi izgubljati mišično maso, zato je takrat pravi čas, da si okrepite mišice in se postavite po robu temu učinku. S povečanjem mišične mase si boste lahko ohranjali visoko raven metabolizma, kar pomeni, da boste med mirovanjem izgubili več kalorij. Za okrepitev glavnih skupin mišic bi zadoščalo 20-minutno dvigovanje uteži dva- do trikrat na teden.

Naloge opravljajte eno za drugo. Ste kdaj s prijateljicami govorile o tem, katera lahko v kratkem času opravi več nalog? Če hočete svojemu srcu dobro, si prizadevajte dela opravljati eno za drugim. Opravljati več nalog hkrati se vam sicer zdi v vašem vsakdanu nujnost, vendar gre pri tem za večjo obremenitev možganov. Ta pa lahko poveča stres in zviša raven določenih snovi v krvi (denimo adrenalina), in sicer snovi, ki zvišajo krvni pritisk in pospešijo srčni ritem. Sčasoma s tem povzročite škodo srcu in krvnim žilam. Kortizol (še en hormon stresa) namreč spodbuja kopičenje maščobnih celic okrog pasu - to pa močno škoduje srcu. Če se ne morete odvaditi hkratnega opravljanja več stvari, se morate vsak dan nekako znebiti stresa - na primer s sprehodom. Tudi joga je dobra oblika sprostitve.

V starosti vzdržujemo kostno maso z redno telesno dejavnostjo.
Profimedia

Pri 45 letih

"Varčujte" z estrogeni

Zakaj so pomembna 40. leta? Ker vstopate v perimenopavzo (v leta pred menopavzo), se znižujejo vaše ravni ženskih spolnih hormonov, estrogenov. To lahko ogrozi vaše srce, saj ti hormoni zaščitno, protivnetno delujejo na arterije - zdrave arterije pa omogočajo normalen tok krvi, tako da je srcu prihranjeno naporno črpanje. Na srečo lahko preložite menopavzo in vsaj malce dlje ohranite menstruacijo in ravni estrogenov, ki jo sprožajo.

To lahko dosežete na tri načine:

- Pogosteje imejte spolne odnose. Raziskave kažejo, da imajo ženske z rednim spolnim občevanjem več estrogenov kot ženske, ki imajo le občasne spolne odnose oziroma nimajo spolnega partnerja. Kaj natanko povzroči več estrogenov, ni znano. Nekateri znanstveniki menijo, da njihovo količino poveča sperma, drugi pa domnevajo, da je porast njihove količine odziv na moške feromone, torej snovi, ki skrbijo za spolno privlačnost in ženski hormonski sistem spodbujajo k proizvodnji estrogenov.

- Uživajte sojo. Soja vsebuje fitoestrogene, ti pa znižujejo raven holesterola v krvi in blažijo navale vročine in druga znamenja menopavze. Raziskave ugotavljajo, da je treba zaužiti okoli 25 gramov sojinih beljakovin na dan, če hočemo kar najbolj izrabiti njeno blagodejnost za srce in krvne žile. To količino vam zagotovijo dve skodelici sojinega mleka (14 gramov), 1/4 skodelice kuhanega sojinega zrnja (5 g) in 15 dag sojinih zrezkov (6 g).

- Meditirajte. Naposled se lahko posvetite kaki drugi obliki blaženja stresa. Manj stresa pomeni pozitiven vpliv na srce in krvne žile in pa več estrogenov. Pri nekaterih ženskah v 40-ih preneha menstruacija, ker so žrtve prevelikega stresa. Same ob tem mislijo, da so prišle v menopavzo, potem pa so presenečene, ker se jim - ob sproščenosti - povrne menstruacijski cikel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta