V vinogradih zori sladki čudež: Tako dragoceno je grozdje za naše zdravje in lepoto

Bonbon Bonbon
26.09.2022 06:00

Na jesen, ko narava oblije pokrajino v rjavo-oranžne odtenke in soncu že dodobra pojema moč, v vinogradih s trt visijo zlati in črnikasti grozdi. Obletavajo jih čebele, ki bi se rade posladkale. Vse je pripravljeno za trgatev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vendar naj trgatev ne pomeni le pridelka rujne kapljice, ki si jo radi natočimo v pecljate kozarce. Ob trgatvi si lepše grozde lahko shranimo tudi v shrambo ali hladilnik, zato da jih bomo vsak dan po malem jedli ali pili sveži sok in si tako krepili zdravje ter polepšali videz.

Staro sadje

Grozdje sodi med najstarejše vrste sadja, ki jih je človek začel gojiti. Dokazano je, da so ga na Kavkazu poznali že v kameni dobi. Poznamo ogromno različnih sort grozdja in zato posledično več vrst vina.

Vsebuje izjemno dragocene sestavine, kot so grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in nam daje energijo, pomembne minerale (kalij, kalcij, fosfor), beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamine skupine B in vitamin C. Sto gramov namiznega grozdja ima 72 kalorij.

Profimedia

Očiščevalna kura

Znani francoski poznavalec in praktik naravnega zdravilstva Maurice Messegue priporoča očiščevalno grozdno kuro, ki bi jo bilo dobro izvesti enkrat na leto, najbolje na jesen, ko so grozdi lepo zreli in prepojeni s soncem. Messegue svetuje, naj brez vmesnega premora jemo samo grozdje teden ali celo dva, približno kilogram do dva kilograma dnevno, razporejena na pet obrokov. Po končani kuri naj bi bila naša jetra čisto nova in ledvice prečiščene, tako da bomo lahko polni moči dočakali zimo. Jemo belo in črno grozdje, prvo je lažje prebavljivo, drugo pa bogatejše s tanini. Vendar ne smemo pozabiti grozdov temeljito umiti, ker le tako speremo z njih vse kemikalije. Pred kuro svoje telo pripravimo tako, da jemo samo zelenjavo in sadje, po koncu grozdne diete pa postopoma uvajamo v svojo prehrano sadje, zelenjavo, mlečne izdelke, žitarice, ribe in končno meso. Pred kuro ne bi škodil pogovor z zdravnikom.

Vsestranska uporabnost

Ker grozdje vsebuje veliko naravnega sladkorja, ki ga telo laže asimilira kakor rafiniran sladkor, boste imeli občutek, da ste siti, in se sploh ne boste počutili šibke. Grozdje glede na njegovo vrednost pogosto primerjajo z mlekom, kot rastlinska hrana je baje prav toliko vredno kot materino mleko.

Tako ga celo kot sok priporočajo otrokom, nosečnicam, športnikom, ljudem, ki bolehajo na jetrih in zaradi revme, pa tudi vsem, ki jih muči visok krvni pritisk ali kaka kožna bolezen. Samo diabetiki se mu morajo odreči, ker je v njem preveč sladkorja. Raztaplja maščobe in olajša prebavo, sok iz grozdja je pri angini enako učinkovit kot limonin, olje iz pešk, bogato z vitaminom E, priporočajo vsem, ki imajo prevelik delež holesterola v krvi ali srčne bolezni. Učinkovit je tudi trtin sok, imenovan solze vinograda, saj pospešuje celjenje ran.

Profimedia

Grozdje za lepoto

Uporaba zdravilnih sestavin grozdja v kozmetične namene je postala ponovno aktualna pred 15 leti, potem ko so v Franciji odkrili, da grozdje med drugim vsebuje tudi sestavine, ki so zelo učinkovite v boju s prostimi radikali, ti pa so najbolj odgovorni za staranje kože. Vitamini A, B, C in E, minerali, kot so natrij, fosfor, kalcij, kalij, železo, magnezij in flor, ter jabolčna, vinska in citronska kislina delujejo kot svojevrsten ščit, saj varujejo kožo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in znatno upočasnijo proces staranja. Polifenoli v kombinaciji z drugimi sestavinami ugodno delujejo na vse vrste kože, jo prekrvavijo, ohranjajo njeno elastičnost in vlažnost, jo naredijo bolj nežno in svežo. Uspešno tudi brišejo prve znake staranja kože in jo učvrstijo ali pa osvežijo že zrelo in starejšo kožo.

Profimedia

Rozine, peške, listi

Rozine niso samo za v zavitke, potice ali sadne kupe. Dajejo moč in ugodno vplivajo na dihalne organe, zato jih dajajte otrokom namesto bonbonov. Tako bodo veliko bolj zdravi. Uporabna so tudi grozdna zrnca. Sladokusci jih znajo uporabiti: primešajo jih nekaterim smetanovim sirom, ki jim dajejo odličen okus. Iz teh pešk si lahko naredite tudi piling za obraz: zmešajte pet do sedem zmečkanih grozdnih pečk z eno žlico pšeničnega zdroba in malo grozdnega soka, s krožnimi gibi nanesite na obraz in ga sperite z mlačno vodo. Trtino listje je odlično sočivje, polno vitaminov, ki naj ne bi krasilo samo grških specialitet. Trtine liste bi morali kuhati kot zelenjavo in jesti kot špinačo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta