Narava v službi lepote: Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo bio kozmetiko?

D.Ži
16.09.2022 05:01

Zdrava in okusna živila, denimo šipek, grozdje in med, vse pogosteje uživamo na nov način - skozi kožo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sodobna industrija lepote jih zaradi koristnih snovi, ki jih vsebujejo, uporablja za nego kože in las, medtem ko so prava uspešnica v proizvodih za nego v zadnjem času tudi plodovi in snovi iz morja in cvetja, ki delujejo protivnetno, pomirjajo iritacije in upočasnjujejo staranje.

Med številnimi novimi surovinami je tudi Cehami PF, naravni aktivni izvleček avstralske rastline Centipeda cunninghamii iz družine travniških ivanjščic, ki jo zaradi njenega protivnetnega in obnovitvenega učinka že stoletja uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni in težav s kožo. To je samo ena izmed snovi, ki jih zaradi njihovih blagodejnih učinkov uporabljajo v ljudski medicini. Učinek snovi naravnega izvora je zelo velik, zato jih uporabljajo v proizvodih za zdravljenje aken, za nego kože pred sončenjem in po njem, za spodbujanje samoporjavitve kože, za omilitev posledic staranja, za nego občutljive kože pa tudi za nego las, torej v šamponih in balzamih. Izvlečki orehastih plodov, kot je denimo brazilski orešček, vsebujejo spojine, ki v kombinaciji s spojinami DHA (dihidroksiaceton) spodbujajo temnjenje kože. Uporabljajo jih tudi v barvah za lase, saj izboljšujejo obstojnost barv.

Zaradi sintetično pridobljenih snovi in estetskih posegov je v zadnjih letih lepota dostopna vsem, enako pa velja za snovi naravnega izvora oziroma za tako imenovano naravno kozmetiko. Prav rastlinski izvlečki s specifičnim učinkom in načinom uporabe, kakor tudi njihove razne kombinacije, so za mnoge povsem sprejemljiva izbira. Razne naravne snovi kombinirajo po načelu njihove komplementarnosti in medsebojnega delovanja, tako da lahko s proizvodi, ki jih vsebujejo, odpravimo skorajda vsako težavo ali spremembo na koži. Toda po čem se naravna kozmetika razlikuje od klasične? Ali obstaja razlika med naravno in biokozmetiko?

Profimedia

Sestava kozmetičnih proizvodov

Kljub različnim oblikam, v katerih jih proizvajajo (kreme, geli, emulzije), imajo vsa kozmetična sredstva zelo podobno sestavo, kar pomeni, da vsebujejo osnovno snov, aktivno snov in aditive.

Osnovna snov je sestavina, ki omogoča in pospešuje prodiranje aktivnih snovi v površinski sloj kože, lahko pa je različnega izvora. Kot osnovne snovi rastlinskega izvora pogosto uporabljajo izvlečke mandljev, avokada, karitejevega masla, medtem ko med sintetično pridobljenimi snovmi najpogosteje uporabljajo silikone.

Aktivne snovi so pravzaprav tiste, od katerih je odvisen učinek proizvoda. To so denimo hialuronska kislina, razne gline, minerali, vitamini, rastlinski izvlečki in podobno.

Aditivi so dodatki, med katere prištevamo barve, vonjave, snovi, ki izboljšujejo teksturo ali se penijo, ter razne konzervanse.

Razlika med naravnim, bio in klasičnim proizvodom je v kakovosti, izvoru in količini sestavin pa tudi v procesu proizvodnje. Tako lahko kak naravni proizvod vsebuje 35 odstotkov aktivne snovi, medtem ko je lahko klasični kozmetični proizvod vsebuje celo manj kot odstotek. Kljub temu je treba poudariti, da učinek določene snovi ni vedno odvisen od njegove količine.

Velika razlika je tudi v vsebnosti aditivov, ki jih v naravni kozmetiki skorajda ne uporabljajo, medtem ko so v klasični kozmetiki skorajda neizbežni. Zaradi tega naravna kozmetika ni nič slabša, saj aditivi ne povečujejo učinkovitosti proizvodov, lahko pa denimo nadražijo občutljivo kožo. Tako denimo barve izboljšajo videz proizvoda, vonjave prikrivajo naravni, pogosto neprijetni vonj snovi, medtem ko snovi, ki se penijo, izboljšajo teksturo proizvoda in olajšajo njegovo uporabo.

Etiketa in oznake

Četudi smo z določenim proizvodom zelo zadovoljni, pa večinoma sploh ne poznamo njegovih sestavin. Razlog za to je pogosto v tem, da so sestavine na etiketi napisane s tako majhnimi črkami, da jih brez povečevalnega stekla ni mogoče prebrati. Hkrati so na etiketah njihova industrijska imena v skladu z mednarodno nomenklaturo kozmetičnih sestavin, ki obvezuje proizvajalce, da navajajo angleška imena sestavin in latinska imena rastlinskih sestavin. Kljub temu je dobro proučiti etiketo, zlasti če bi radi uporabljali naravno kozmetiko. Bioproizvode boste prepoznali po posebni oznaki. Proizvodi, ki veljajo za naravne, morajo ustrezati točno določenim predpisom, kar pomeni, da ne smejo vsebovati umetnih vonjav, barv in konzervansov ter sintetično pridobljenih snovi, torej niti glicerina, parafina, vazelina in alkohola. Hkrati morajo biti sestavine pridobljene iz rastlin, vzgojenih naravno oziroma brez uporabe kemičnih dodatkov ali pesticidov. Če vsebujejo eterična olja, pa morajo biti ta 100-odstotno čista in naravna.

V skladu s predpisom je vsak proizvajalec dolžan s številnimi testi dokazati učinke svojega proizvoda, ki jih poudarja. Da lahko kak proizvod dobi oznako Ecocert ali Eco, kar pomeni, da gre za naraven in ekološko sprejemljiv proizvod oziroma bioproizvod, mora vsebovati najmanj 95 odstotkov naravnih ali snovi organskega rastlinskega izvora. Poleg tega ti proizvodi ne smejo biti testirani na živalih, njihova embalaža pa je iz naravnih materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Profimedia

Katere sestavine izbrati?

Čeprav so na etiketah navedene z majhnimi črkami, se splača na seznamu sestavin poiskati imena določenih snovi, ki zadostijo potrebam še tako zahtevne kože, uspešno pomirjajo vnetja, nevtralizirajo proste radikale, pomagajo gladiti gubice, pospešujejo celjenje in obnavljanje kože. Med njimi so:

  • Grenivka je zaradi svojih antioksidacijskih lastnosti vse pogostejša sestavina mask pa tudi tonikov in losjonov za nego kože obraza.
  • Aloja oziroma sok iz njenih listov filtrira UV-žarke, pomirja, mehča, tonizira in vlaži kožo. Uporabljajo jo v tonikih, emulzijah za nego kože po sončenju ter kremah za občutljivo in nadraženo kožo.
  • Ognjič oziroma izvleček cveta ognjiča je pogosto v proizvodih za pomiritev in okrevanje kože, v maskah za občutljivo kožo ter v proizvodih, ki pospešujejo celjenje in okrevanje kože.
  • Kamilica pomirja, osvežuje, čisti. Je pogosta sestavina tonikov in losjonov za umirjanje kože ter krem, mleka in gelov za nego kože obraza in celega telesa pa tudi proizvodov za nego las.
  • Ehinaceja je znana po tem, da izboljša odpornost, v kozmetiki pa jo uporabljajo, ker povečuje prožnost kože.

Tudi hormoni so učinkoviti

Narava ima vedno v rokavu kakšnega asa in v fitokozmetiki so to fitohormoni oziroma rastlinske spojine, ki so po sestavi in delovanju zelo podobne ženskim hormonom. Nekatere rastline, sadje in zelenjava vsebujejo fitoestrogene in glikozaminoglikan, ki povečujejo prožnost kože. Uporabljajo jih v pripravkih za nego kože, na kateri so vidne posledice sprememb pri izločanju hormonov. Taki pripravki upočasnjujejo hormonsko pogojeno staranje kože, saj je znano, da se z upadanjem ravni estrogena začenja slabšati prožnost in kompaktnost kože. Z manjšanjem vpliva ženskih hormonov, torej estrogena in progesterona, se krepi vpliv testosterona, ki lahko poveča poraščenost. Ker se s to težavo soočajo mnoge ženske, in to ne samo v menopavzi, je pomoč rastlin pri tem zelo dragocena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta