Vam pogosto ni do spolnosti s partnerjem? To je morda pravi razlog ...

Denis Živčec Denis Živčec
11.11.2021 06:00
Po podatkih, ki so jih pred časom objavili na letnem srečanju Ameriškega združenja (Colleaga) porodničarjev in ginekologov, ima vsaka deseta ženska težave s pomanjkanjem želje po spolnosti (Hypoactive sexual desire disorder - HSDD), a le tretjina poišče nasvet ali pomoč zdravnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

HSDD je pogosta, a redko diagnosticirana zdravstvena težava, ki lahko povzroči poslabšanje kakovosti življenja in povzroči ženskam hude psihološke težave ter poslabša odnose s partnerjem. Četudi je, opozarja priznana strokovnjakinja za zdravo spolnost dr. Sheryl Kingsberg, seks sicer vsakdanja tema v pogovorih, tako v družbi kot v medijih, pa se ženske seksualne težave omenjajo zelo redko, četudi so posledice stisk, ki jih imajo ženske ob pomanjkanju seksualnih želja, velike, težava pa tako rekoč vpliva na skoraj vsako področje njihovega življenja. "Četudi se lahko tako pacientke kot zdravniki počutijo nelagodno pri pogovoru o ženskih seksualnih aktivnostih, je treba ženske spodbujati, naj si poiščejo nasvet ali pomoč, ko so v stiski. Zadovoljni smo, da lahko z vprašalnikom, ki ga je pripravilo podjetje Boehringer Ingelheim, omogočimo zdravnikom zanesljivo identifikacijo številnih bolnic s temi težavami," poudarja dr. Sheryl Kingsberg.

Profimedia

S programom raziskav, združenih z imenom Bouquet (šopek), je namreč podjetje Boehringer Ingelheim podprlo razvoj znanja na področju slabo znanih zdravstvenih stanj, ki vključuje sedem raziskav tretje faze. Program raziskuje delovanje flibanserina, nehormonske učinkovine, kot peroralnega zdravila za ženske, ki še niso v menopavzi in imajo težave s HSDD. Da je v svoji praksi dnevno srečeval ženske, ki so iskale pomoč in bi jim flibanserin lahko prinašal upanje za uspešno odpravljanje težav, med drugim pojasnjuje dr. Evan Goldfischer, glavni raziskovalec omenjene Bouquetove študije, katere rezultate bodo objavili konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega. Prepričani so, da bodo prinesli pomemben korak pri razumevanju te pogoste zdravstvene težave, hkrati pa upanje milijonom žensk in njihovim partnerjem, ki jih HSDD prizadene.

Posledica različnih stanj

Diagnostični in statistični priročnik psiholoških stanj (DSM-IV) Ameriškega združenja psihiatrov opredeljuje HSDD kot zmanjšan interes žensk do seksualnih potreb ali želja, odsotnost razmišljanja ali seksualnih fantazij in pomanjkanje odzivnosti, kar povzroča stiske in težave v medosebnih odnosih. Vzrok za tako stanje je lahko posledica nevrobioloških, hormonskih in psihosocialnih dejavnikov ali kombinacije vseh.

Profimedia

Tako nevrotransmiterji v možganih kot spolni hormoni imajo pomembno vlogo pri normalnem seksualnem življenju. Čeprav lahko nekaterim ženskam - na primer tistim, ki so bile v menopavzi zaradi kirurško odstranjenih jajčnikov ali maternice - pomagajo hormonska zdravljenja, pa so možgani središče seksualnih odzivov in hormonski način zdravljenja še zdaleč ni zadosten za milijone žensk s težavami HSDD.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta