Spolnost po desetletjih: V 20-ih eksperimentirate, v 50-ih ste počasnejši, a strastnejši

21.09.2021 10:11
Dvajseta so obdobje, ko obstaja največja verjetnost, da boste seksali v troje, z osebo istega spola in se izživeli z več partnerji. Sredi štiridesetih pa vrhunec spolnega zadovoljstva doživijo ženske.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kot mnoge reči v življenju, tudi seks z leti postane boljši, pravi 58-letna strokovnjakinja za odnose Tracey Cox. V knjigi Odličen seks se začne v 50-ih odkriva različne faze ljubezenskega življenja in razkriva, kako v spolnosti uživati v vsakem desetletju, piše The Sun. 

Dvajseta - eksperimentiranje

"Dvajsetih se spominjam kot vrtoglave mešanico svobode in negotovosti. Prekinila sem s svojim dolgoletnim fantom, s katerim sem se celo zaročila na 21. rojstni dan. Po odmoru sem se odločila, da bom nekaj časa sama. Imela sem močan spolni nagon in veliko fantazij, vendar se jih nisem lotila,"  pravi strokovnjakinja. "Dvajseta leta so čas, ko obstaja največja verjetnost seksa v troje z osebo istega spola in obdobje pogostega priložnostnega seksa," razmišlja in ​​dodaja, da je na drugi strani veliko negotovosti. V teh letih smo bolj osredotočeni na videz, manj pa na zadovoljstvo. "Ne upoštevajte okvirjev. V redu je, če ne želite spati z veliko ljudmi in eksperimentirati. Postavite si svoja pravila in se ne poskušajte držati tistih, ki vam ne ustrezajo. Če potrebujete dlje, da dosežete orgazem, uporabite spolne pripomočke za potenciranje užitkov. Popolna telesa ne obstajajo. Biti dober v postelji ne pomeni imeti odličnega telesa, ampak entuziazem. Če se po seksu počutite slabo, spite z napačno osebo," pravi Tracey. 

Profimedia

Trideseta - vznemirljiva in naporna

"S svojim prvim možem sem se poročila v zgodnjih tridesetih letih. To je bilo moje prvo srečanje z dolgotrajno in monogamno zvezo," pravi in ​​dodaja, da ji zakon kot tak ni bil všeč. Ljubila je svojega moža, vendar ji ni bilo všeč dejstvo, da je njuna prihodnost vnaprej načrtovana, in misel, da nikoli več ne bo spala z drugimi, se ji je zdela utesnjujoča. "Ločila sem se in se ambiciozno posvetila svoji karieri. Pri tridesetih letih pari doživijo največjo spolno grožnjo - otroke," razmišlja. "Obstajajo pa spolni bonusi - večina v tej starosti je samozavestnejših in bolje pozna svoje telo. Čeprav se nekatere ženske v dvajsetih letih mučijo z orgazmom, jih večina te v tridesetih doživijo preprosto zato, ker so bolj izkušene in pripravljene prositi svojega partnerja, da jih zadovolji," pravi Tracey. Partnerji ne berejo misli. Dajte jim povratne informacije o tem, kaj vam je všeč in kaj ne. Nehajte pričakovati seks, kakršnega ste imeli na začetku zveze. Telo ne ostane v tej strastni fazi, napolnjeno s hormoni. Naloga vašega partnerja ni, da vas navduši za seks. Poiščite svoje 'sprožilce' in jih uporabite. Preberite kaj erotičnega in se spodbudite k akciji.  Mnogi pari v prvih dveh letih otrokovega življenja ne seksajo in to je normalno. Vzemite si odmor, a naj iz tega ne nastane pravilo. 

Profimedia

Štirideseta - prelomnica

"V štirideseta sem vstopila zadovoljna s svojim spolnim življenjem. Medtem ko so se moji poročeni prijatelji pritoževali nad pomanjkanjem libida, je moj še vedno divjal. Počutila sem se fantastično. Imela sem osebnega trenerja, potovala sem, promovirala knjige in osvajali so me 20 let mlajši moški," pravi Tracey in dodaja, da ji je bilo pri 45-ih dolgčas. Želela je resno zvezo z nekom zrelim. To je tudi desetletje, v katerem se veliko nezadovoljnih žensk ločuje od prvih zakoncev. Več študij je pokazalo, da je sredina štiridesetih let vrhunec spolnega zadovoljstva žensk, a le s pravim partnerjem. Nenadoma ste pripravljeni na stvari, ki bi jih prej zavrnili: igranje vlog, spolne igrače, vrvi, celo spolne zabave. Zavedate se, da je življenje kratko, zaradi česar ste bolj odprti za nove spolne dogodivščine. "Naj orgazem ne bo edini cilj, ki ga je treba doseči čim prej. Lahko ga doživite sami, čas s partnerjem pa je več kot le dirka za orgazmom. Spontani seks je precenjen. Morate ga načrtovati. Če ne ustvarite pravih pogojev za seks v dolgotrajnem odnosu, boste seksali le še ob rojstnih dnevih in obletnicah. Najlažji način, kako povečati željo po seksu, je, da seksate čim več," svetuje Coxova. 

Profimedia

Petdeseta - zadetek v polno

"Ko sem dve leti po menopavzi dopolnila 50 let, se mi je spolni nagon močno zmanjšal. Nisem pa vedela, da se bo moje življenje kmalu spremenilo na bolje. Približno v tistem času sem spoznala svojega drugega moža Milesa, ljubezen mojega življenja," pripoveduje in ​​dodaja, da se je želja spet vrnila, saj je hkrati čutila ljubezen in poželenje. "Menopavza je izziv za vse, vendar smo bolj izobraženi kot kdaj koli prej in to lahko do neke mere obrnemo sebi v prid. Seks je v srednjih letih lahko boljši, ker se ženske končno sprostijo. Otroci so odrasli, ustvarili ste kariero in se umirili, večina nas je v boljšem finančnem položaju in imamo čas in energijo, da se osredotočimo nase. Seks je manj osredotočen na penetracijo, počasnejši in bolj erotičen je," še pravi Tracey.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta