Ves svet se je navdušil nad avokadom. Pa sploh veste, kaj je v resnici v njem?

Bonbon Bonbon
27.02.2023 06:00

Avokado je prišel v Evropo iz Mehike s španskimi osvajalci in težko bi rekli, da je kar takoj postal zelo iskana delikatesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Cenimo ga šele v modernem času, pa spet ne toliko zaradi okusa, ki je pravzaprav čisto nevtralen, ampak predvsem zaradi tega, ker je idealno živilo za vse, ki se otepajo s posledicami sodobnega življenja: s holesterolom, najrazličnejšimi srčnimi in žilnimi boleznimi, preobremenjenostjo, preutrujenostjo ...

Meso avokada vsebuje več maščob kot katerokoli sadje. A to so kalorije, ki se jih ni treba bati, ker izhajajo večinoma iz mononenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo zniževati holesterol.

Izredno bogat je s kalijem, vsebuje ga 60 odstotkov več kot banane, za kalij pa vemo, da pomaga uravnavati visok krvni tlak, normalizira srčni utrip in bdi nad odstranjevanjem odpadnih snovi iz telesa. Pri dolgotrajnem učenju, daljšem koncentriranem delu in velikih intelektualnih naporih, bi moral biti avokado redno na jedilniku, saj pospešuje aktivnost možganov in krepi sposobnost pomnjenja. Avokado je nepogrešljivo živilo tudi za vse alergike.

Profimedia

A to nikakor ni vse, kar lahko rečemo lepega o tem sadežu. Avokado krepi vsrkavanje mnogih hranljivih snovi v organizmu. Če boste denimo špinačni solati dodali dve žlici sesekljanega avokada, boste povečali absorbcijo beta-karotena iz špinače za 13-krat. Beta-karoten, ki ga telo po potrebi spreminja v vitamin A, pa je pomemben za preprečevanje rasti rakastih celic, za lepo in zdravo kožo, zdrav vid, preprečevanje srčnih obolenj ... Avokado naj uživajo tudi ženske, ki morajo zaradi premočnih menstruacij in posledičnega pomanjkanja železa jemati železove pripravke.

Avokado ima veliko mero vitaminov A, E, C, B2, B6, veliko beljakovin, maščobnih kislin in folne kisline. Redno bi ga morale jemati ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, saj slednje uničujejo vitamin B6, piridoksin, posledično pa prihaja do zastajanja vode v telesu, nervoze in motenj spanja.

Če ga boste uživali z limoninim sokom - z limono pa ga je dobro poškropiti že zato, ker potem ne oksidira in ne potemni - boste odlično poskrbeli za obrambni sistem. Zasluga gre folni kislini, vitaminu B9, ki poskrbi za to, da telo vitamin C bolje izkoristi. Z našimi telesi je pač tako, da kdaj zaradi okvar v metabolizmu življenjsko pomembnih snovi ne morejo izkoristiti. Ker je folna kislina pomembna za rast celic, bi morale avokado uživati tudi nosečnice, kajti folna kislina vpliva na rast in razvoj zarodka. Sadež vsebuje mnoge snovi, ki pomagajo uravnavati sladkor in holesterol v krvi, zato bi bilo dobro, da bi ga večkrat na jedilnik uvrstili tudi bolniki z diabetesom.

Tudi kozmetika se ne brani bogastva avokada

Pasiran je odlična maska za obraz, po kateri bo koža gladka, zdrava in sijoča. Meso srednje velikega sadeža zmešamo z žlico polnomastne smetane in sokom polovice limone, dodamo še pol žličke mandljevega olja. Masko nanesemo zjutraj ali zvečer na obraz za 20 minut, potem jo izmijemo z mlačno vodo. V hladilniku jo lahko hranimo največ tri dni. Utrujena, občutljiva in razdražena koža bo zelo hvaležna. Avokadovo olje je zelo hranilno, koži povrne mehkost in vlago. Primerno je predvsem za zrelo kožo, hkrati pa je zelo primerno za nosečnice, ki nočejo strij.

Za lepe zdrave lase si pripravite naslednjo oblogo: žlico zmečkanega avokada zmešajte s tretjino banane, žlico kisle smetane in žlico regeneratorja za lase. Z mešalnikom zmešajte sestavine v penasto zmes, ki jo razporedite po laseh. Obloga naj bo na laseh 10 minut, potem jo izperite z vodo.

Profimedia

Najboljši zajtrk

Avokado jemo surov. Sadež vzdolžno prerežemo vse do velike koščice, potem polovici zasučemo vsako v nasprotni smeri, dokler se ena polovica ne loči od koščice. Koščico in meso izluščimo z žličko. Olupek in koščica nista užitna. Iz avokada lahko naredimo okusni namaz: meso zmečkamo, poškropimo z limoninim sokom in zmešamo, potem pa mu lahko dodamo koščke lososa ali druge ribe, rakce, šunko ... Zmešamo in z nadevom napolnimo izdolbene polovice avokada.

Kockice avokada lahko damo tudi v juhe in omake, ampak moramo paziti, da jed več ne zavre, saj bi postala grenka. Na kockice narezan avokado se dobro obnese v svežih sadnih solatah in sadnih šejkih, slednjim daje lepo teksturo in gostoto.

Če pa si želite privoščiti zajtrk, za katerega vam bo organizem res hvaležen, zmešajte v mešalniku četrt litra sojinega mleka, pol avokada, eno banano in vaniljev sladkor.

Piščančja solata z avokadom

Piščančje prsi podušimo, ohladimo in narežemo na rezine. Vzamemo nekaj listov radiča, jih operemo in osušimo. Avokado olupimo in narežemo na rezine, rezine pokapljamo z limoninim sokom. Zmešamo 1 dcl kisle smetane in pol dcl majoneze, sesekljan peteršilj in žlico balzamičnega kisa, solimo in popramo po okusu. Na krožnike damo liste radiča, nanje rezine piščančjih prsi, vse skupaj pa prelijemo s prelivom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta