Vsak dan se v telesu kopičijo strupi. Kako prepoznati znake in kaj lahko naredimo že danes, da se jih znebimo

Bonbon Bonbon
13.10.2022 06:00

V naše telo prihajajo številne škodljive snovi, ki nastajajo zaradi kajenja, avtomobilskih izpušnih plinov, kemikalij, težkih kovin, pesticidov ipd.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na nekatere od teh snovi nimamo vpliva, lahko pa smo previdni pri škodljivih snoveh v hrani, ki jo sami izbiramo. Vse prepogosto namreč telo obremenjujemo in zastrupljamo z ocvrto hrano, slabo pitno vodo, aditivi in konzervansi v živilih, alkoholom ... Eden izmed velikih škodljivcev pa je tudi čezmeren stres. Človeško telo je zaradi vseh teh dejavnikov vse bolj obremenjeno, saj škodljive snovi oslabijo črevesno steno. Ta postane prepustnejša in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ali druge škodljive snovi. Najbolj so s toksini obremenjena jetra, saj jih ne morejo sproti izločati. Toksini tako dolgoročno okvarijo imunski sistem, oslabijo sklepe, mišice ter živčni in hormonski sistem. Naše telo ima poleg jeter še druge organe, ki mu omogočajo razstrupljanje. Eden izmed njih so ledvice, skozi katere se izločajo nekateri največji in hkrati tudi zelo kisli strupi. Tudi črevesje je zelo pomemben izločevalni organ in je močno povezano s prehrano, ki jo uživamo. Pljuča izločajo ogljikov dioksid in druge plinaste strupene snovi. Prav tako je pomembna koža, zato poskrbimo za njeno nego, da bo lahko izločala toksine. Z nezdravim načinom življenja v telo vnašamo vedno več škodljivih snovi, zato te organe preobremenjujemo, posledica pa je, da delujejo vse slabše. Znake zastrupljenega telesa lahko opazimo tudi sami. Pojavljati se začnejo pogosti glavoboli, prebavne težave, alergije in nespečnost, oslabljen pa je tudi imunski sistem, kar povzroča zamašen nos in napade kašlja. Nasvetov za čiščenje telesa je ogromno. Post, pitje čajev in gline, uživanje izbora živil, ki spodbujajo delovanje organov za razstrupljanje, uživanje prehranskih dopolnil, ki s svojo sestavo vplivajo na čiščenje organizma, uporaba obližev za razstrupljanje ... Prav gotovo je post eden najpogostejših in najučinkovitejših načinov za čiščenje organizma, vsekakor pa ni namenjen izgubi kilogramov in ne sme biti oblika diete! Postenje lahko ima na organizem blagodejne učinke, a se ga moramo lotiti po tehtnem premisleku in se o njem tudi dobro poučiti. Poznale so ga že stare civilizacije, priporočali so ga modreci in zdravilci.

Profimedia

V starem Egiptu so svečeniki ljudem priporočali redno čiščenje črevesja in pogoste postne dneve, posebno pred prazniki, saj so bili prepričani, da s hrano zaužijejo tudi škodljive snovi, ki povzročajo bolezni in prezgodnje staranje. Postenje se omenja tudi v krščanstvu, pravoslavju in drugih verah. Znanih je veliko načinov postenja, a vsi imajo isti cilj – očistiti organizem. Ne obstaja pa postenje, ki bi bilo primerno za vse. Daljše postenje samo z uživanjem čajev, zelenjavnih ali sadnih sokov ni primerno za vitke ljudi. Postenje s sadjem in zelenjavo ni primerno za ljudi s prebavnimi težavami, postenje s sirotko ne za tiste s pogostimi driskami, prav tako ni primerno za otroke in nosečnice. Bolniki naj se ga lotijo šele po posvetu z zdravnikom. Vsak posameznik se mora seznaniti z najprimernejšim načinom postenja, kajti le tako bo post varen, zdravju neškodljiv in učinkovit. Najboljše je, da poteka pod strokovnim nadzorom. Tudi z odločitvijo za bolj zdrav življenjski slog in zdrav način prehranjevanja naredimo veliko za naše organe, ki so odgovorni za razstrupljanje. Če iz prehrane izločimo živila, ki obremenjujejo prebavila, in jih nadomestimo s tistimi, ki spodbujajo delovanje organov za razstrupljanje, jim bomo omogočili boljše delovanje in tudi čiščenje telesa bo učinkovitejše.

Živila, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa, so raznovrstna

To so beljakovine in aminokisline v jajčnem beljaku in ribah, ki spodbujajo presnovo maščob. Paradižnik čisti kri in vsebuje veliko antioksidantov, ki uničujejo proste radikale. Tudi korenje vsebujejo močne antioksidante, prav tako pa iz črevesja izloča slabe bakterije, ki povzročajo gnitje in napihovanje. Brstični ohrovt, brokoli in zelje vsebujejo antioksidant glutation, ki pomaga jetrom izločati strupe, brstični ohrovt pa vsebuje tudi snovi, ki uničujejo predrakave celice v debelem črevesju. Čebula vsebuje fruktooligosaharide in se odlično bori proti škodljivi kandidi, česen pa je vir alilnih sulfidov in deluje proti škodljivim virusom. Rdeča pesa močno poveča dovajanje kisika v celice in je eno najboljših čistil za kri. Avokado pomaga pri izločanju strupenih maščob iz jeter, medtem ko artičoka in črna redkev vsebujeta snovi (holeratiki), ki izboljšajo delovanje jeter in žolča ter imajo blagodejen vpliv na prebavo. Prav tako k boljšemu delovanju jeter prispevata regrat in aloja vera.

Profimedia

Rdeče grozdje, limona in borovnice vsebujejo flavonoide, ki krepijo ožilje, poživijo krvni obtok in tako omogočajo vodi, ki se zadržuje v telesu in je polna toksinov, da se skozi ledvice izloči iz telesa. Breza, majaron, mehurjasta haloga, sarsaparila in regrat izpirajo ledvice in sečne poti. Koromač, črni bezeg in rožmarin povzročajo znojenje in tako omogočajo izločanje toksinov skozi naš največji organ – kožo. Riž vsebuje aminokislini metionin in cistein, ki varujeta telo pred škodljivimi posledicami nikotina in alkohola. Pira vsebuje esencialno aminokislino lizin, ki preprečuje utrujenost in pospešuje obnovo črevesne sluznice. Kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in povečuje pretok žolča, kar prepreči okvare jetrnih celic. Ingver odpravlja krče, napihovanje in slabost, prav tako pa je zelo priporočljiv za krepitev imunskega sistema. Kopriva je bogata s klorofilom, folno kislino in minerali, izboljšuje delovanje nadledvičnih žlez in čisti kri. Če k prehrani dodamo pitje zeliščnih čajev, ki še dodatno spodbujajo organe za razstrupljanje, bo učinek še večji. Seveda je ob tem treba poskrbeti za zadosten vnos tekočine, saj spodbuja izločanje toksinov iz telesa. Tudi obisk savne pospešuje izločanje strupov skozi kožo.

Vsekakor pa ne pozabimo na gibanje na svežem zraku. S tem bomo omogočili celicam, da se napolnijo s kisikom, ki pospešuje presnovo. Za čiščenje pljuč izvajajmo dihalne vaje. Kakršenkoli je že motiv za razstrupljanje telesa, se moramo zavedati, da je za uspeh potrebno veliko odločnosti in vztrajnosti, običajno pa moramo korenito poseči tudi v dosedanji življenjski slog. Prehranski načrti z zelo nizko energijsko vrednostjo so lahko zdravju nevarni. Z njimi dosežemo le izgubo kilogramov, ki je prehitra in gre na račun vode oziroma mišične mase, doleti pa nas lahko tudi kakšna resna bolezen. Ne igrajte se s svojim telesom, raje stopite do strokovnjaka, ki vas bo vodil skozi proces učenja pravilnih prehranskih navad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta