Za lepše dni v menopavzi: Dragoceni triki, kako se prebiti skozi vročinske valove

Bonbon Bonbon
21.10.2022 06:00

Menopavza je za ženske pogosto zelo težko obdobje – zlasti če njihovi bližnji to prezrejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vendar lahko sami veliko storite za blaženje simptomov menopavze; s tem jih tudi lažje sprejmete, namesto da se jih bojite. Kaj pri tem pomaga? Popijte vsaj 1,5 litra navadne vode dnevno. Odpovejte se kavi in spijte največ dve skodelici čaja na dan. Namesto črne kave lahko brez skrbi uživate žitno kavo, ki ne vsebuje kofeina. Jejte redno in ne izpuščajte obrokov, kajti to slabo vpliva na vzdrževanje zdrave telesne teže. Zmanjšajte količino enostavnih ogljikovih hidratov, kot so beli sladkor, beli kruh, testenine iz bele moke, beli riž in jedi, ki so bogato oblite s sirupom. Jejte več fitoestrogenske hrane, kot so brokoli, oves in soja. Izbirajte več jedi, ki niso mlečne, a vsebujejo kalcij - to so rjavi riž, losos in bučna semena.

Profimedia

Vsak drugi večer pojdite na 20-minutni sprehod. Tudi to v telesu spodbudi nastanek kemičnih snovi, imenovanih endorfini, ki v nas sprožijo občutek veselja. Telovadite z manjšimi utežmi. Pred spanjem nekaj časa namenite dejavnosti, ki vas sprošča. Pomirjevalni zeliščni čaj iz limonske trave in kamilice bo sproščujoče vplival na vaše razpoloženje. Lahko pa uporabite zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje baldrijan in hmelj.

Profimedia

Telesna vadba pozitivno vpliva na telo in duha. Delajte zapiske – bolje je, če ne potlačite svojih čustev. Pogovarjajte se s svojimi bližnjimi, če vam je to težko, si svoje težave zapisujte v dnevnik. Najbolje je, če se izogibate alkoholu. Spremenite stvari v svojem okolju, možgani namreč zlahka oblikujejo ponavljajoče se vzorce. Poskusite kaj novega, kadar ste potrti, morda boste s tem presenetili sebe in druge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta