Že desetletja poslušamo, kako neverjetno zdrava je špinača. Pa je res?

Bonbon Bonbon
03.05.2022 06:00

Špinača sodi v svetovnem merilu med zelo kontaminirano hrano, ki je še posebno podvržena pesticidom. Zato je zelo pomembno, da poznamo njen izvor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Priljubljena hrana mornarja Popaja je ravno po zaslugi risank, posnetih o tem priljubljenem liku, lažno razširila mit o visoki vsebnosti železa v špinači. Nemški znanstvenik von Wolf je v kalkulacijah napačno postavil decimalno vejico in tako špinači prisodil desetkrat več železa, kot ga v resnici vsebuje. Popaj bi bil razočaran nad von Wolfom, če bi mu kdo rekel, da imata kuhani brokoli in cvetača kar dvakrat več železa kot špinača. Otroci, ne ostanite nevedni in vzemite žlice v roke. Ko vam bo mama naslednjič rekla: "Jej, dete moje, jej špinačo, da boš močan, ko boš velik," protestirajte in zahtevajte cvetačo! Če vas ne bo poslušala, ji pokažite ta članek.

Profimedia

Špinača (Spinacia oleracea) izvira iz osrednje in jugozahodne Azije. Preostali svet, razen indijskega subkontinenta, dolgo ni vedel za špinačo. Špinača je bila v arabskem svetu enajstega stoletja povsem vsakdanja jed, medtem ko je v Evropi še nismo poznali. Ker je bil večji del Španije takrat pod arabsko vladavino, so špinačo v Angliji poznali pod imenom "španska zelenjava".

In sedaj poglejmo, kako je z železom v špinači. V primerjavi z drugo zelenjavo vsebuje špinača visoko vsebnost železa (v 180 g špinače je 6,43 mg železa), je pa res, da ga organizem dobro absorbira le, če ga spremlja kalcij. Ta se sicer nahaja tudi v špinači, le da je vezan na oksalate in zato ni tako biološko učinkovit. Pomembno je torej, da poleg špinače uživamo še drugo hrano, ki je bogata s kalcijem.

Špinača sodi v svetovnem merilu med zelo kontaminirano hrano, ki je še posebno podvržena pesticidom. Zato je zelo pomembno, da poznamo izvor in način pridelave špinače, ki jo bomo zaužili. Vse skupaj postane rahlo moreče, če se hkrati zavedamo, da se večina zares koristnih snovi izgubi z nadaljnjo predelavo špinače. Skoraj gotovo se folati in karotenoidi nahajajo le v sveži špinači. Karotenoidi med drugim zavirajo nastanek očesne mrene, folati pa preprečujejo nastajanje raka. V špinači sta tudi klorofil in lutein, ki sta prav tako antikancerogena. Ne smemo pozabiti, da čim temnejša je zelenjava, tem več hranilnih snovi vsebuje. To pomeni, da je močnejša v boju proti raku.

Profimedia

Špinača je bogat vir vitamina K, ki je pomemben pri pravilnem delovanju krvotoka. Že ena skodelica špinačnih listov zadovolji 190 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu.

In še ena zanimivost: špinača je bila priljubljena hrana Katarine Medičejske. Ko je zaradi poroke s francoskim kraljem zapustila Firence, je s seboj pripeljala tudi kuharje. Ti so obvladali pripravo špinačnih jedi točno tako, kot so bile všeč gospe. Od tod tudi izvira jed s špinačo, znana kot "a la Florentine".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta