Že kapljica prebudi vse čute: Znate izbrati parfum, ki bo zapeljivo dišal vam in drugim?

Bonbon Bonbon
22.02.2022 06:00

S parfumom je mogoče poudariti razpoloženje, stil, prefinjenost, eleganco ... A kako izbrati pravo dišavo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ko jo izbiramo, si vzemimo čas, naj se nam ne mudi, in bodimo dobro razpoloženi. Naenkrat preizkusimo le tri parfume - nič več. Pri izbiri lahko pomaga tudi barva embalaže, ki nakazuje, kaj nas čaka v steklenički: roza sugerira nežnost, zelena agresivnost in podobno. Ko izberemo, na kožo, najbolje na zapestje, kjer je koža najtoplejša, nanesemo le nekaj kapljic. Toplota je za razvoj dišave izjemno pomembna.

Počakamo trenutek, zapremo oči in presodimo, ali nas vonj spominja na nekaj prijetnega - takrat smo izbrali pravega. Dišavo vedno izbiramo v skladu z oblačili. K džinsu zagotovo ne sodi enak parfum kot k večerni svili, kolesarjenju ali službi. Ni parfuma, ki bi bil primeren za vse letne čase in vse priložnosti.

Profimedia

Kako iz dišave potegniti najboljše lastnosti?

Nanesemo jo na točke za ušesi, na zapestje, nekaj kapljic morda med dojki, pod pregib kolen in morda še kakšna kapljica na lase. Ko nanašamo dišavo, začnimo pri zapestju in nadaljujmo navzgor po roki. Zapomnimo si, da se vonj vedno dviguje. Koliko parfuma? Splošno pravilo je: bodimo radodarni, a ne razsipni. Ne kupujmo parfuma samo zato, ker lepo diši na prijateljici. Preizkusiti ga je treba na lastni koži.

Pri parfumih moramo upoštevati tudi letni čas. Na splošno velja, da so močnejši, težji vonji primerni za jesen in zimo, lažje, sveže in cvetne note pa za pomladne in poletne dni, ko je v zraku že veliko vonjev iz narave. Dišave moramo zaščititi pred svetlobo in toploto, da jim podaljšamo uporabnost.

Profimedia

Zato jih je bolje imeti v hladni spalnici kot v kopalnici, kjer je temperatura po navadi višja. Poskrbimo tudi, da bodo dobro zaprti. Tudi če imamo že vrsto let en sam parfum, ki ga kar ne moremo zamenjati, je dobro, da od časa do časa preizkusimo nov vonj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta