Živila, ki jih koža sovraži in ljubi: Morda že vse življenje jeste reči, ki vašemu videzu škodijo

Bonbon Bonbon
13.01.2022 06:00

Nekaj kozarčkov alkohola in potrebovali boste ves mesec, da spet zasijete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

A ne samo alkohol, tudi veliko vrst hrane, in to najbolj slastne, packa kožo. Ni kaj, ocvrti krompirček ali pica očitno res nista zdrava izbira. Da pa je (dobra) volja še na težji preizkušnji, je priznana dermatologinja Rachel Nazaria pripravila cel seznam jedi, ki slabo vplivajo na naš videz. Na njem so seveda prav vsi gurmanski užitki #foodporna. Izbrali smo le najpogostejše in jih razvrstili od "pogojno užitnih" do "smrtno" nevarnih.

Profimedia

Ocvrt piščanec

Ocvrta hrana definitivno ni zdrava, saj njena prepojenost z oljem ni nedolžna.

Krompirček

Tudi pomfrit, kot špageti, sodi v skupino hudih, a ne najhujših prekrškarjev. Visok delež soli je namreč tisti, ki dela preglavice našemu telesu, saj povzroči dehidriranost in z njo sivkast odtenek kože.

Profimedia

Špageti

So slaba, a niti ne najslabša razvada. Kljub visokemu glikemičnemu indeksu vsaj ne vsebujejo mleka, čokolade oziroma velike količine soli. In brezglutenske lahko jeste celo brez slabe vesti.

Sladoled

Ob zelo visokem glikemičnem indeksu je še mlečni izdelek, zato mu je Rachel Nazaria dodelila kar dva minusa in ga uvrstila na prepovedano listo.

Sirni burger

Cheeseburger ima glikemični indeks le za spoznanje nižji kot pica, a je, menda na srečo, v njem dejansko le malo sira in tako ne vsebuje prav veliko "problematičnih" mlečnih beljakovin.

Pica

Se opravičujemo, ampak treba se ji bo enkrat za vselej odreči, če je lepa koža tisto, kar se vam zdi pomembnejše od vznemirjenih brbončic. Bliskovit in visok dvig krvnega sladkorja za seboj praviloma pusti akne. Enako ogromne količine sira.

Burito

Kombinacija visokega glikemičnega indeksa ter vsebnost mleka in soli je najhuje, kar lahko naredite svoji koži. In prav ta nokavt dobite z buritom!

Profimedia

Zavezniki naše atraktivnosti

Okej, česa več ne maramo, zdaj vemo. Ampak, kaj nam potem ostane, sploh v zimskih dneh, ko koža postane občutljivejša in izsušena? Ustrezne kreme, olja in serumi so rešitev, a le delna, kliše Smo, kar jemo, pa ni naključno ena najbolj citiranih lepotnih lekcij. Z nujno potrebnimi antioksidanti, vitamini in minerali se lahko oborožite že s petimi, popolnoma neeksotičnimi živili. In če bodo vsak dan na obveznem seznamu, lahko vidne rezultate pričakujete že v nekaj tednih.

Limona

Danes že vsaka povprečno založena trgovina skoraj vse leto ponuja limone. Dan zato začnite s kozarcem mlačne limonade brez sladkorja in tako telo očistite strupov, čez dan pa ga poškropite tudi po solati in dodajte v pijačo.

Mandlji

Ne le, da so strašno zdravi, mandlji so tudi vaši idealni sopotniki na poti do lepe kože. Vitamin E, ki ga vsebujejo, je že lep čas razglašen za najučinkovitejši naravni antioksidant v boju proti staranju.

Ananas

Še eno sadje z neverjetnimi učinki na zdravje: popravlja prebavo, zmanjšuje vnetne procese in iz telesa izloča toksine.

Rdeča pesa

Folna kislina, vitamin A, magnezij in kalcij so neverjetna kombinacija, ki sestavlja rdečo peso. Z ananasom si jo privoščite v jutranjem zmešančku in pospešite obnavljanje kože ter jo zaščitite pred staranjem.

Česen

Čeprav se mu izogibamo, da se lahko brez zadrege pogovarjamo, je česen od nekdaj znan po antibakterijskem delovanju. Še posebno učinkovit je v boju z aknasto in problematično kožo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta