Znani Slovenci o koronačasu: Smeh je najboljše cepivo!

Denis Živčec Denis Živčec
27.04.2021 06:00
O letu pandemije in protikoronskih ukrepov ter o vsem, kar se je še nedavno zdelo samoumevno, pa danes ni več, razmišljajo Vinko Šimek, Ida Baš, Alfi Nipič in Marija Merljak.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Marija Merljak prehranska strokovnjakinja

"Minulo koronsko leto je bilo zame pravzaprav zelo uspešno. V nekem pogledu sem bila na takšno leto preizkušenj navajena že iz otroštva. Preživela sem ga na kmetiji kot najstarejša izmed šestih otrok. Ni bilo sicer pandemične virusne preizkušnje, pač pa posledice pomanjkanja, saj v prvih desetletjih po vojni ni bilo obilja in tudi denarja ne. V takih trenutkih nas je vodila in nam pomagala mamina misel, pravzaprav kar njen moto: Vse bo dobro! Tega sem se navzela in je ostalo v meni tudi zdaj, ko nas pesti pandemija. K mamini misli sem pozneje, ko sem že imela svojo družino, dodala: Ali je težava večja ali sem pa jaz močnejša! In doslej sem vedno bila močnejša in sem premagala vse težave. Zdi se mi, da še zmeraj nosim otroka v sebi. Zato sem vedoželjna, a nikoli ne vzamem težav tako zares, da bi me to ohromilo. Vedno si puščam vsaj špranjo zdravega upanja, ki mi omogoča, da delam in ustvarjam in si življenje vsaj malce krojim po svoje. Vem, da se moram še veliko naučiti in še veliko narediti, napisati. V koronskih časih sem se naučila še bolj prisluhniti ljudem, preprosto, a razumsko sklepati, vendar podprto z logiko in strokovnostjo. Zato sem v minulem letu 'koronskih oddaj' na TV Slovenija pridobila še več dragocenih izkušenj in spoznanj ter z ljudmi po Sloveniji spletla venček prijateljstva, ki se ne bo ustavil. Marsikaj od tega bom zdaj vključila v sedmo knjigo, drugo iz cikla Mladost v telesu, ki bo govorila o mladostnem srcu in ožilju. Pot pelje naprej, če delamo skupaj, si med seboj zaupamo in - mislimo dobro."

{api_embed_photo}650538{/api_embed_photo}

Vinko Šimek voditelj in humorist

"Kdo pravi, da Slovenci nismo enotni? Pa še kako smo enotni. V tem namreč, da si nihče od nas nikoli ni mislil, da bo zaradi pandemije izgubil leto, morda dve ali še kaj več tistega življenja, ki je vsakemu poklonjeno samo enkrat. In že v naslednjem trenutku smo si spet različni, ko vidiš, kako nekateri človeško tragedijo izkoristijo za svoj zaslužek. In vse to z izgovorom, da rešujejo življenja. Tako bodo nekateri izbranci obogateli, spet drugi, in ti so v večini, pa bodo še leta in leta čutili posledice tega neenakega boja z nevidnim sovražnikom. Pa še veliko vprašajev ima ta pandemija. Ali zares obstaja, je to zarota, je to podtaknjeno, je smisel cepiti se in ali so vsa ta cepiva varna in za vse enaka? Vse to je nepomembno, pandemija je tu, je pa res, da je treba zaupati samo stroki, vse drugo so politične igrice. Moje poslanstvo je s humorjem odvrniti ljudi od črnih misli, saj vedno bolj velja, da smeh ni samo pol zdravja, ampak najboljše cepivo, da ostanemo zdravi in pozitivni.

{api_embed_photo}650535{/api_embed_photo}

V tem času, ko so misli drugačne, se trudim ljudem privabiti nasmeh na usta s komentarji aktualnih političnih in družabnih dogodkov na Radiu Maribor kot Inšpektor Jaka (vsako nedeljo ob 12.30). Občasno se pojavim s šaljivim komentarjem v liku Jake Šraufcigerja, ki takole razpravlja: Tota korona je brez bontona, Primorci bi ji rekli, da je mona. Korona je prišla iz Vuhana, in to brez povabila, in celi svet ogrozila. Za korono moraš imet jajca, zato je prvo okužla rumenega Kitajca. Korone še nihče videl ni, poznamo jo pa vsi ...

​Sicer pa v tem času pišem knjigo, pripravljam novo predstavo, z Alpskim kvintetom sem posnel dve novi pesmi za nemško govorno območje ... Do svoje domovine pa čutim tudi odgovornost, saj sem ji pred tridesetimi leti z dobrim namenom in velikodušno dovolil, da se je rodila na moj rojstni dan, to je 25. junija."

Ida Baš voditeljica in učiteljica govora

"Koronski čas sem preživela in ga še preživljam vesela, ker smo vsi zdravi in ker se je nekaj mesecev pred korono hčerka z družino preselila k nama. Lahko smo se družili in vsak dan sem jih videla, kar jih sicer ne bi. Pa še učenje in službo na daljavo sem spoznala. A po nekaj mesecih druženja le z nami, zoom šole, zoom treningov, zoom plesa je vnukinja rekla: Rada vas imam, a dovolj vas imam.

Ida Baš
Igor Napast

O, kako jo razumem. Druženje! Igranje! Učenje v šoli je boljše kot na daljavo. Srečo imam, ker se lahko družim z domačimi. Sicer pa pohodi na Pohorje ali kam drugam, sprehodi v naravi in domača opravila. Razumem razumske in smiselne ukrepe, ne razumem pa nelogičnih, kaotičnih in nedoslednih odločitev naše vlade. Skrbi me za otroke, mladino, odrasle zaposlene. Kako izobraženi bodo? Kako bodo lahko preživeli svoje družine? Kakšna bo ekonomska prihodnost naše države, sveta?"

Alfi Nipič,  glasbenik

"Nedavno sem se pogovarjal z bratrancem, ki že 42 let živi v Avstraliji. Pravi, da je že dvakrat plačal kazen, a sedaj se strogo drži pravil. Človek se spozabi in nevede krši v trenutku. Meni je v tem letu mogoče malo lažje, ker sem se zdravstveno stabiliziral po bolezni in bolj ustvarjam doma.

Alfi Nipič
Andrej Petelinšek

Odzovem se samo na vabila tiska, radia in televizije, saj se povsod snema brez publike, kar je pa precej drugače kot prej s štimungo publike. Upam, da bo čim prej proti tej bolezni pomagalo cepljenje in bomo lahko bolj svobodni. Vsem želim zdravja in več prijetnih trenutkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta