Znate zmešati popoln Aperol spritz, tako kot to počnejo Italijani? Upoštevajte pravilo 3-2-1 in uspelo vam bo

Bonbon Bonbon
11.08.2023 12:16

Čeprav je ta koktajl prisoten že desetletja, je zaradi dobrega trženja njegova priljubljenost v zadnjih nekaj letih močno narasla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ni vam treba biti barman, da bi znali pripraviti enega najbolj priljubljenih poletnih koktajlov – Aperol spritz. Gre za koktajl iz samo treh sestavin: penine, likerja Aperol in gazirane vode.

Če ga želite narediti popolnega, se morate držati zelo preproste formule in zmešati 3 dele penine, kot je prosecco, dva dela aperola in en del gazirane vode. Dobljeno zmes prelijemo čez nekaj kock ledu in po želji okrasimo z rezino pomaranče. In to je vsa modrost!

Čeprav je ta koktajl prisoten že desetletja, je zaradi dobrega trženja njegova priljubljenost v zadnjih nekaj letih močno narasla, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

Aperol je na trg prišel že leta 1919. Pripravila sta ga brata Luigi in Silvio Barbieri v Bassanu del Grappa kot aperitiv iz grenke pomaranče, rabarbare, kinina in različnih dišavnih zelišč po receptu, ki še danes velja za skrivnost.

Aperol Spritz je prvič postal priljubljen v 50. letih prejšnjega stoletja v Italiji, kjer je mlade zapeljal s svojo vpadljivo oranžno barvo in rahlo grenko-sladkimi notami. Svetovno slavo pa je začel doživljati šele po letu 2003, ko ga je kupil Campari in začel promovirati po vsem svetu.

Namesto kot izključno aperitiv, je bil Aperol pogosteje predstavljen kot dodatek koktajlu, ki ga lahko pijemo kadarkoli in kjerkoli. Glede na to, da je zelo lahek - Aperol ima le 11 odstotkov alkohola - je postal izjemno priljubljen v poletnem času. Uveljavil se je kot pijača na plažnih terasah in mestnih trgih. 

Camparijev recept 3-2-1 Aperol Spritz se lahko uporablja s katerim koli drugim spritzom. Tri dele penine lahko zmešate tudi z dvema deloma vermuta, Camparija ali podobne pijače in na koncu razredčite z nekaj gazirane vode, da dobite okusen poletni koktajl.

A ne pozabite, da je prekomerno uživanje alkoholnih pijač zdravju škodljivo, zato uživajte odgovorno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta