Čuden trik, ki osvaja svet: S pomočjo beljaka vam bo uspel čudovito hrustljav in popoln pečen krompirček

D.Ži
29.04.2023 11:23

Zveni čudno, a deluje. Na ta način bo vaša najljubša priloga tudi odlično začinjena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pečen krompir je ena najpogostejših prilog po vsem svetu. Priprava je izjemno preprosta in večinoma vedno enaka: krompir narežemo, začinimo in damo v pečico. Kar pa ni vedno enako, je rezultat – enkrat boste iz pečice potegnili kupček kašastega krompirja, drugič boste dobili delno zoglenel, delno kuhan krompir, včasih pa bo popolnoma brezbarven, kot bi bil kuhan na pari.

Kemija je natančna veda, a v kuhinji se zdi, da gre rada po zlu. Obstajajo pravila, ki se jih je za dober rezultat potrebno držati. Če je posoda, v kateri pečete krompir, prenatrpana, ta ne bo pečen, ampak kuhan na sopari. Če so kosi krompirja različnih velikosti, se bodo nekateri zažgali, nekateri pa sploh ne bodo pečeni. Če jih med peko prepogosto premikate, ne bodo hrustljavi, saj boste med obračanjem s krompirja odstranili vso kožo.

Oven-roasted new potatoes in a porcelain dish,Image: 156531297, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Obstaja preprost trik, ki se ga z veseljem poslužujejo tudi vrhunski kuharji in s katerim bo vaš pečen krompir vedno popolnoma hrustljav, ne glede na to, ali mlad krompir pečete v olupku,  razpolovljen ali klasično narezan na četrtine.

Skrivnost je v beljaku. Če krompir pred peko premažete s stepenim beljakom, bo iz pečice prišel popolnoma hrustljav, saj se bodo začimbe lepše prijele na lepljiv beljak.  Preprosta sestavina bo močno spremenila tako okus kot teksturo vaše najljubše priloge.

Torej, vse kar morate storiti je, da beljak stepete v sneg in v njem povaljate surov krompir. Nato ga vzamemo iz beljaka, odstranimo odvečni beljak in krompir položimo v pekač. Nato se lahko lotite začimb in pustite domišljiji prosto pot, piše hrvaški portal PunKufer.

Na vas je, ali želite krompir začiniti samo s soljo in poprom ali s provansalskimi zelišči, kakšno začimbno mešanico ali mletim česnom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta