Baklava s pistacijami

D.Ži
21.06.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sestavine:

3 zavitki listnatega testa

20 dag mletih pistacij

15 dag mletih mandljev

15 dag sladkorja

10 dag masla

1 jušna žlica rožne vode

1 čajna žlička mletega kardamoma

sok pol limone

70 dag sladkorja za sirup

Priprava V skledi zmešamo pistacije, mandlje, polovico kardamoma in sladkor. Maslo razpustimo. Testo razvaljamo in ga premažemo z malo raztopljenega masla. Pekač splahnemo s hladno vodo in ga obložimo s papirjem za peko. Pečico vključimo na 220 stopinj.

Testo razvaljamo na velikost pekača oziroma tako, da se bo zvito testo prilegalo robovom pekača (zato, da ko baklavo prelijemo s sirupom, ta ne bi ostajal med testom in robom pekača). Po razvaljanem testu potresemo mešanico pistacij, mandljev in sladkorja, na zunanjem robu pustimo okoli pet centimetrov testa, ne da ga potresemo. Tesno zvijemo v tanko rulado in položimo v pekač. Premažemo z raztopljenim maslom in pečemo okoli 20 minut oziroma dokler testo po vrhu nekoliko ne porjavi.

Medtem ko se baklava peče, pripravimo preliv. Sladkor zavremo s toliko vode, da je prekrit za okoli dvema centimetroma. Ko zavre, znižamo temperaturo in pustimo, da se sirup kuha še okoli 10 minut. V mlačen sirup dodamo rožno vodo in preostali kardamom. Ko je baklava pečena, jo prelijemo s sirupom in pustimo stati več ur, najbolje čez noč. Nič ni narobe, če baklava sprva kar plava v sirupu, saj bo po nekaj urah vpila vso tekočino in bo zelo sočna, predvsem pa sladka. Zraven lahko ponudimo vaniljev ali limonin sladoled.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta