Božični Vojnik: Kjer si roko podata duhovni in gmotni svet praznikov

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
18.12.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekatere jaslice so življenjske velikosti. 
Larisa Jeknič

"Ob razstavljenih primerih božične ustvarjalnosti ne gledamo le površine z vsem okrasjem in bleščavo, ampak se poskušamo poglobiti v sporočila in zgodbe, ki nam jih razstavljena prizorišča ponujajo. Kot se za praznične dneve spodobi, si na javni ravni v Vojniku podajata roko duhovni svet premišljevanja in gmotni svet doživljanja prazničnih okusov," pravi o razstavi jaslic v Božičnemu Vojniku priznani slovenski etnolog Janez Bogataj, ki meni, da dogodek vabi tudi k premislekom o številnih sporočilih božičnega časa. Ta dvojnost dogajanja je zanj le potrditev temeljitosti zasnove Božičnega Vojnika, ki sta ga občina Vojnik in Turistično društvo Vojnik prvič priredila že pred osmimi leti, letos pa bo trajal vse do 2. januarja.

Poleg največje razstave jaslic na Slovenskem letos z več kot 250 notranjimi in zunanjimi jaslicami ter več tisoč lučkami, ki krasijo kar tri ulice in okolico, so pripravili še pester kulturni program in dodatno ponudbo tako za najmlajše obiskovalce kot za odrasle. V okvir dogajanj sodi tudi praznična tržnica z raznoliko gostinsko ponudbo, za katero so poskrbela zlasti lokalna društva.

Domače in toplo

"Božični Vojnik vsako leto v decembru v mestno jedro prinese čudovito praznično vzdušje. V nasprotju z večjimi mesti se mi zdi to vzdušje veliko bolj domače in toplo, jaslice in lučke na ulicah pa imajo edinstveno, predvsem pa osebno noto," je povedala mlada mamica Nina, ki je v preteklih letih tudi sama sodelovala v kulturnem programu z mešanim pevskim zborom Forte. Letos ji zaradi starševskih obveznosti peti ne bo uspelo, tako da je tukaj le v vlogi obiskovalke. "Z dojenčico bova odšli na koncert, seveda pa si bova ogledali tudi razstavo jaslic. Brez tega ne gre," je dodala.

Letos je moč našteti kar 250 jaslic. 
Larisa Jeknič

Tilen, ki živi le streljaj od dogajanja, se s svojo psičko redno sprehaja po ulicah, kjer so zdaj razstavljene jaslice in lučke. "Božični Vojnik imam rad tudi zato, ker imam rad adventni čas nasploh," pravi. Ocenjuje, da je za tiste, ki pridejo z avtom, dobro organiziran sistem parkiranja, saj so parkirna mesta čisto zraven dogajanja, redarji pa skrbijo, da vse teče, kot je treba. "Najbolj pa mi je všeč, da so tukaj tudi stojnice s kuhanim vinom in drugimi toplimi napitki, za katere cena ni določena, temveč pobirajo zgolj prostovoljne prispevke," še izpostavi. Na tak način si lahko pijačo privošči več ljudi, ki prispevajo po svojih finančnih zmožnostih.

Na stojnicah cena toplih napitkov ni določena, temveč pobirajo zgolj prostovoljne prispevke.
Larisa Jeknič

Važen je namen

"Včasih je prostovoljnih prispevkov malo več, včasih malo manj, kar je najbolj važno, pa je le namen," nam je povedala Ivanka, članica kulturnega društva Dobra volja Škofije, ki vsako leto sodeluje na Božičnem Vojniku. V društvu si z izvajanjem kulturnih, glasbenih in kreativnih dejavnosti prizadevajo predvsem za kakovostnejše preživljanje prostega časa in za boljšo kvaliteto življenja nasploh. S prispevki nato pokrijejo stroške, ki jih imajo s stojnico, deset odstotkov namenijo Turističnemu društvu Vojnik za organizacijo, preostanek pa gre za financiranje njihovega kulturnega društva, je še pojasnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta