Davek po vetrolomu: drevesa le še za drva in celulozo

Rozmari Petek Rozmari Petek
11.02.2020 17:27

Posledice močnega vetra v gozdovih hude, a k sreči manjše od pričakovanj. A če bodo podrta drevesa ostala v gozdovih, utegnejo še večji davek terjati podlubniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veter je na Celjskem podiral posamična drevesa, na Pečovniku so padale predvsem smreke.
Rozmari Petek

Davek, ki ga je veter minulo sredo in v ponedeljek terjal v 76 tisoč hektarjih gozdov celjske regije, znaša okoli šest tisoč kubičnih metrov lesa, ocenjuje vodja celjske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Aleksander Ratajc. "Padala so posamična drevesa, večinoma smreke, deloma tudi bolna drevesa. Nekatera so izruvana s korenino vred, zanje bodo lastniki še kaj dobili, druga so zlomljena, kar pomeni, da bodo šla le za drva in celulozo."
​Razmere si je na območju Kranja in Celja danes ogledala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. "Sem vesela, da škoda vendarle ni tolikšna, kot smo sprva pričakovali," je poudarila in lastnike gozdov opomnila, da so na ministrstvu še na voljo sredstva za obnove gozdov. Nevarnosti pa s tem še ni konec. Sanacija je namreč veliko nevarnejše opravilo kot redna sečnja, poudarja predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren, zato lastnikom gozdov - teh je v Sloveniji več kot 400 tisoč - na srce polaga veliko mero previdnosti. Druga grožnja so podlubniki. Če lastniki smrek (te so v večini) ne bodo pravočasno spravili iz gozdov, utegne biti davek večji, kot ga je terjal sam vetrolom.
Po trenutnih podatkih Zavoda za gozdove Slovenije je veter v minulih dneh v slovenskih gozdovih uničil okoli 140 tisoč kubičnih metrov lesa. 

Aleksander Ratajc, Marjan Hren in ministrica Aleksandra Pivec na ogledu posledic v Celju, ki jih je v gozdovih naredil veter.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta