Pahor v Celju: Pozval bi vse državljanke in državljane, da na državni praznik za hip opustimo razlike med nami

Klara Podergajs Klara Podergajs
18.06.2021 17:00
V Celju odprli razstavo na Trgu celjskih knezov ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije, predsednik se je z mladimi pogovarjal o njihovih težavah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci nacionalne konference mladinskega dialoga s predsednikom Borutom Pahorjem v Celjskem mladinskem centru 
Klara Podergajs

Razstavo z naslovom Tri zvezde treh desetletij - Celje 1991 so pripravili Muzej novejše zgodovine Celje in Gimnazija Celje - Center v sodelovanju z Mestno občino Celje, ki je projekt v celoti finančno podprla. Kustosinja razstave Darja Jan je povedala, da so sodelovale same ženske: "Na razstavi so predstavljeni dogodki na Celjskem v času slovenske pomladi, demokratizacije, obrambnih priprav, plebiscita, razglasitve samostojnosti in osamosvojitvene vojne. V muzeju smo se odločili, da bomo dogajanje v 80. in 90. letih postavili na prosto, da bi dosegli širše množice ljudi. Na eni strani vse, ki smo to obdobje doživeli, da ne bi nikoli pozabili, kako enotni smo bili takrat pri doseganju tega zastavljenega cilja, in da približamo te dogodke vsem tem, ki so se rodili v samostojni državi." Mlade so povabili tudi k sodelovanju pri razstavi, tako so s svojimi umetniškimi deli sodelovale dijakinje tretjega letnika Gimnazije Celje - Center z umetniške smeri. Ena izmed ustvarjalk Emili Jenko je s svojimi sošolkami ustvarila kolaž, ki prikazuje kontrast med vojno in mirom, ki se je kazal na fotografijah po osamosvojitvi. Pravi, da smo lahko vsi, ki smo se rodili po tem znamenitem dogodku, ponosni na naše prednike, ki so se borili in združili za osamosvojitev.

Kustosinja razstave Darja Jan je predsedniku predstavila razstavo. Pridružila sta se tudi župan MOC Bojan Šrot in njegova soproga Katarina Karlovšek.
Klara Podergajs

Za praznik opustimo razlike

Predsednik Borut Pahor je poudaril, da si je že ob novem letu zaželel in sedaj verjame, da mu bo ta želja omogočena, da bi dan državnosti skupaj praznovali na Trgu republike v Ljubljani in na vseh drugih trgih po Sloveniji. Veseli, da smo v nekih pogledih premagali epidemijo in bili ponosni na vse dosežke v teh tridesetih letih: "Pozval bi vse državljanke in državljane, da na državni praznik za hip opustimo razlike med nami, ki so povsem legitimne in so v demokratični družbi celo nujne za razvoj. Da si tistega večera pripadamo, da smo ponosni, kar smo dosegli skupaj. To je tudi sporočilo vsem mladim za naslednjih trideset let, da če bomo delali skupaj, bomo dosegli skoraj nemogoče.” Župan MOC Bojan Šrot je poudaril, da je Celje še posebno ponosno, da imajo tri celjske zvezde že tri desetletja svoje mesto v slovenskem grbu.

Soustvarjalke razstave, dijakinje tretjega letnika Gimnazije Celje - Center, z eno izmed mentoric Majo Rak 
Klara Podergajs

Predsednik se je pred otvoritvijo udeležil tudi nacionalne konference mladinskega dialoga v Celjskem mladinskem centru okviru projekta Mladokracija - mladi za demokracijo v organizaciji mladinske mreže MaMa in Mladinskega sveta Slovenije. Predhodno so pripravili šest regijskih dogodkov v občinah Slovenske Konjice, Kamnik, Črnomelj, Idrija, Sežana in Murska Sobota. Tam so imeli mladi možnost dialoga z lokalnimi odločevalci. Najpogosteje so izpostavili izzive na področju duševnega zdravja, pomen kakovostnih zaposlitev in neformalnega izobraževanja, želijo pa si tudi več dialoga z odločevalci.

Od duševnih stisk do varnosti

Pahor je mlade pozval k vprašanjem in izpostavitvi dilem, s katerimi se soočajo. Mladi niso razočarali, izpostavili so težave, kot so duševne stiske, ki so se pojavile med epidemijo, a so opozorili, da so bile v veliki meri prisotne že prej. Izpostavili so pomanjkanje pomoči in oteženo pot do pomoči v duševnih stiskah in da je ta tema v naši družbi še vedno tabu. Ena od dijakinj je izpostavila, da čeprav bi bilo v šolah več usposobljenih kadrov za pomoč pri tovrstnih stiskah, vsi mladi še vedno ne bi poiskali pomoči prav zaradi stigmatizacije. Mladi so omenjali še klimatske spremembe in da je treba iskati rešitve sedaj in jih tudi hitro izvesti. Pahor je povedal, da so mladi prav na tem področju v zadnjem času naredili največ in da je njihov zeleni protest še najbolj zalegel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta