Praznično ob častitljivem jubileju stoletnici častnega občana Velenja

Brina Kerič
06.07.2023 14:31

Festival Velenje in Muzej Velenje sta ob stoletnici kiparja in industrijskega oblikovalca Cirila Cesarja pripravila celodnevno praznovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Peter Dermol je čestital slavljencu stoletniku Cirilu Cesarju 
Mestna občina Velenje

Kiparju in industrijskemu oblikovalcu Cirilu Cesarju v čast so danes v Velenju pripravili celodnevno dogajanje. Pred Galerijo Velenje so postavili stojnico z njegovimi monografijami, v atriju je potekala ustvarjalna delavnica za otroke po vzoru njegovih steklenih skulptur. Potekal je voden ogled javnih spomenikov Cesarja, sledil je ogled njegove stalne razstave na Velenjskem gradu. Predvajali bodo še dokumentarni film Pot v svetlobo: Ciril Cesar, portret kiparja in industrijskega oblikovalca.

V Galeriji Velenje ob 100. rojstnem dnevu Cirila Cesarja
Peter Žagar

Slavljenec je bil rojen leta 1923 v Mozirju in izhaja iz ene najpomembnejših podobarskih družin na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja. Obiskoval je Umetnoobrtno šolo v Ljubljani in mojstrsko šolo v Gradcu, po vojni pa se je vpisal na študij kiparstva na Akademiji za upodabljajoče umetnosti v Ljubljani. Je eden od pionirjev industrijskega oblikovanja na Slovenskem, ustanovil in vodil pa je tudi Design center v podjetju Gorenje. Ob pričetku ustvarjalne poti je pokazal odločen odklon od socrealizma, prvo desetletje po študiju pa se je posvečal predvsem mali in javni plastiki ter spomenikom NOB. Po upokojitvi se je posvečal oblikovanju in kiparstvu v steklu. Leta 2006 so na Velenjskem gradu odprli stalno zbirko njegovih kiparskih del, leta 2020 pa je postal častni občan mestne občine Velenje zaradi uspešnega delovanja na področju kiparstva ter pomembnega prispevka k prepoznavnemu industrijskemu oblikovanju. Ob rojstnem dnevu ga je obiskal in mu čestital župan Peter Dermol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta