Premogovnik Velenje: Očitki sindikata o cenzuri prvomajskega voščila

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.04.2020 06:00

SDRES v Premogovniku Velenje trdi, da v internem časopisu Rudar niso objavili njegove prvomajske poslanice, vodstvo pa odgovarja, da ni bila objavljena, ker SDRES ni več reprezentativen sindikat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SDRES v Premogovniku Velenje trdi, da so objavo poslanice zavrnili z besedami, da njihove objave ne sodijo v časopis Rudar, saj da tisk financira delodajalec. 
Andrej Petelinšek

S to objavo želimo obvestiti javnost, da se v družbah Premogovnika Velenje izvaja cenzura, so medije obvestili predstavniki SDRES. "Ni prvič, da niso objavili prispevka SDRES, a tokrat ni mogla biti objavljena niti prvomajska poslanica. Odzivamo se izključno zato, ker je vodja službe za odnose z javnostmi poskušala prepričati predstavnika SDRES, da spremeni besedilo prvomajske poslanice. Žal je tudi v družbah skupine Premogovnik Velenje tako, da je iz dejanskih centrov moči proti posameznikom in točno določenim organizacijam usmerjena cenzura, namesto da se iz teh centrov širi demokracija," so ogorčeni zapisali v svojem sporočilu. Kot dodajajo, naj bi jim objavo zavrnili z besedami, da njihove objave ne sodijo v časopis Rudar, saj da tisk financira delodajalec. V voščilu so sicer izpostavili, da so sindikati pozabili gledati v isto smer in da so izgubili nit sindikalnega boja, prav tako, da so časi, ko se institucije političnega in demokratičnega sistema zlorabljajo za prerazporejanje bogastva v prid lastnikom kapitala. "Pričakujemo pisno pojasnilo in opravičilo ter ukinitev vnaprejšnje cenzure besedil SDRES in s tem odpravo omejevanja svobode govora. Vseeno je, ali svobodo govora ogrožajo streli iz pušk, samovoljno in nedopustno odločanje vodje službe za odnose z javnostmi ali diktat kapitala – svoboda govora je temeljna pravica v demokratični družbi," so še zapisali.

Voščilo ob prvem maju v Premogovniku Velenje

Kaj ni namen vsebine Rudarja?

Poslanica po vsebini ni bila kočljiva. Je pa iz nje razbrati dejstvo, da se sindikata, ki delujeta v podjetju, večkrat razhajata. Prav drugi, prevladujoči sindikat SPESS naj bi med drugim vodstvu podal pobudo, da sindikatu SDRES ni treba več priznavati pravic, do katerih ni več upravičen, so med drugim pojasnili v Premogovniku. V vmesnem času je namreč SDRES izgubil reprezentativnost. Ker tega dejstva v času, ko so pripravljali časopis, še niso vedeli, so oba sindikata pozvali, naj pripravita poslanico ob 1. maju. Ob novem dejstvu pa so ocenili, da bi s tem, če bi objavili tudi poslanico SDRES, kršili pravice reprezentativnega sindikata SPESS, zato že pripravljene poslanice niso objavili. "Saj bi potemtakem lahko objavili vsako čestitko oziroma poslanico manjše skupine ali posameznikov, ki se želijo promovirati v internem glasilu, kar pa seveda ni ne namen ne vsebina Rudarja," pa pravijo v Premogovniku Velenje.

SDRES: To ni prva cenzura

Ob tem zanikajo, da so besedilo hoteli cenzurirati, temveč so jih (še pred informacijo, da niso več reprezentativni) zgolj pozvali, naj poslanico lektorirajo, saj sami ne morejo vnašati popravkov v že oblikovani oglas. "V preteklosti smo v internih medijih Premogovnika Velenje objavljali obvestila obeh sindikatov. Toda ker sindikat SDRES v podjetju ni več reprezentativen, smatramo, da njegova poslanica v Rudar ne sodi, saj bi mu s tem priznavali pravice, ki mu zaradi prenizkega števila članstva ne pripadajo," so še dodali. "Za zdaj v Premogovniku Velenje res nismo reprezentativni. Članstvo je živa stvar, nam manjkajo trije člani. Še vedno smo pa reprezentativni v družbi HTZ, časopis Rudar pa je časopis celotne skupine, ne le Premogovnika Velenje," dodaja predsednik SDRES Asmir Bećarević in vztraja pri odpravi omejevanja govora. Kot poudarja, ni bilo prvič, da so njihove objave cenzurirali. Tudi ko so bili reprezentativni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta