Prostovoljci v Celju nagrajeni za solidarnost in prizadevnost

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
27.04.2022 06:00

V Celjskem mladinskem centru je bil 17. festival prostovoljstva. Razglasili so naj prostovoljce, ki so s svojim družbenokoristnim delovanjem zaznamovali leto in izpostavili pomen prostovoljnega dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji naj prostovoljci v Celju
Celjski Mladinski Center

Glas festivala iz leta v leto dobiva večjo podporo, saj so letos zabeležili največje število prijav. Na javni natečaj jih je prispelo kar 38, strokovna komisija je izbrala osem naj prostovoljcev v petih kategorijah, so sporočili z Mestne občine Celje. Prva starostna kategorija je bila med 12 in 15 leti, druga med 16 in 19 leti, tretja med 20 in 29 leti, četrta med 30 in 60 leti, peta pa nad 60 let.

Kdo so naj prostovoljci

V prvi kategoriji je naj prostovoljka postala Zala Godnik, ki je poleg ustvarjanja skavtskih vsebin za mlade nudila tudi pomoč pri pripravi poletnega oratorija za šoloobvezne otroke, nudila je poletno varstvo otrok, vodila delavnice za mlade, sodelovala pri dobrodelnem projektu Luč miru iz Betlehema in nudila učno pomoč sovrstnikom, so povedali v Celjskem mladinskem centru.

Zmagovalca druge starostne kategorije sta bila dva. Jon Kanjir, ki je v 200 urah prostovoljnega dela pomagal v mreži tutorjev, preko agitatorskega dela animiral otroke celjskih vrtcev, razvijal dodatne dejavnosti na Gimnaziji Celje Center in pripomogel k promociji šole na informativnih dnevih ter izvajal predstavitve in drugo, so pojasnili. Lin Ipšek pa je že od leta 2018 aktiven prostovoljec v zavodu Brez izgovora, katerega cilj je spodbuditi mlade k osebnostni rasti, ki ji sledijo aktivna družbena, politična in okoljska participacija.

V tretji starostni kategoriji sta naziv za naj prostovoljca prav tako osvojila dva. David Horvat že drugo leto vodi steg Celje 2, deluje tudi na državni skavtski ravni in pripravlja vsebine za nove generacije voditeljev. Tako kot mlajša kolegica Zala sodeluje pri Luči iz Betlehema. Druga zmagovalka pa je Samanta Potočnik, prostovoljka, ki je za Hospic Celje, društvo, ki nudi program celostne skrbi za umirajočega bolnika in njegovo družino, opravila kar 311 ur prostovoljnega dela. V društvu spremlja umirajoče in dela predvsem z žalujočimi otroki in mladostniki, poslanstvo društva pa širi skozi detabuizacijo tematike smrti in umiranja. Zanimalo nas je, kaj jo je gnalo, da se je odločila za delo, ki zahteva tako velik čustveni napor, in kako se s tem spopada sama. "Na študiju socialnega dela sem pobliže spoznala paliativno oskrbo. Nato sem na to temo napisala še diplomsko in magistrsko nalogo, potem pa sem začela sodelovati s Hospicem Celje. Naše delovanje je res nekaj posebnega in ogromno žrtvujemo. Iskrenost in povezanost ter nesebičnost so me najbolj pritegnile k temu," je povedala. Ob tem je opozorila, da je pri delu treba odločno postaviti mejo med zasebnim življenjem in prostovoljnim delom. "Zavedati se je treba svojih čustev in jih znati predelati. V društvu imamo tudi sestanke, kjer tovrstne tegobe in stiske predelamo. Nujno je tudi, da imaš poleg tega dela neke druge hobije, ki te pomagajo razbremeniti," je poudarila.

Vasja Krenker in Jože Lipovec pa sta naziv osvojila v četrti starostni kategoriji. Krenker je lani opravil 295 ur prostovoljnega dela za Gasilsko zvezo Celje, kjer je izobraževal gasilce, razvažal darila za projekt Božičkova tovarna daril in sodeloval na požarnih stražah. Lipovec pa je v 520 urah prostovoljnega dela pomagal pri pripravi in izdaji prehranskih paketov družinam in posameznikom v stiski.

Zmagovalec pete starostne kategorije pa je tokrat postal Brane Fedelin, ki je v 360 urah prostovoljnega dela aktivno sodeloval pri aktivnostih Rdečega križa Celje, kjer je tudi član območnega odbora. Skoraj vsak dan je obiskoval starejše in dostavljal prehranske pakete ter redno sodeloval pri merjenju zdravstvenih stanj.

Na tržnici prostovoljstva 14 organizacij

Po osrednji prireditvi se je na tržnici prostovoljstva predstavilo kar 14 organizacij. To so bile Ljudska univerza Celje, Združenje Brez izgovora, Center za varstvo in delo Golovec, Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske, Varna Hiša, Skavti, EUROPE DIRECT Savinjska, Župnija sv. Cecilija, Gimnazija Celje Center s programom MEPI, Slovensko društvo Hospic, vojaki, ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje in Gasilska zveza Celje z gasilsko olimpijado.

V imenu gasilcev je spregovoril poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek in dejal, da slovensko gasilstvo temelji na prostovoljstvu, da je 50.000 takih, ki vsak dan prostovoljno pomagajo ljudem v nesreči. Imajo že 155.000 prostovoljcev, od tega je več kot 35.000 mladih, v katere veliko vlagajo. Povedal je tudi nekaj podrobnosti o bližajoči se gasilski olimpijadi, ki bo julija v Celju. "Pričakujemo 25 držav z več kot 3000 aktivnimi udeleženci. Brez prostovoljcev ne bo šlo, tako da računamo, da jih bo v tem času sodelovalo preko 2000. Pomagali bodo, da bomo olimpijado organizirali tako, da bo v ponos državi in mestu Celje ter nam gasilcem. Poleg tekmovalnega dela bodo potekale tudi razne dejavnosti. Čeprav pionirska in veteranska tekmovalna disciplina nista disciplini na gasilski olimpijadi, jih bomo predstavili v centru mesta. Ogledali si boste lahko tudi disciplino, kjer gasilci tekmujejo v polni opremi," je pojasnil.

O društvu Šent pa nam je nekaj več povedala njegova aktivna uporabnica in prostovoljka Nataša Flis. "Pride lahko kdorkoli, ni treba, da ima težave z duševnim zdravjem. Izvajamo različne aktivnosti, družimo se, imamo tudi pevski zbor ..." je pojasnila. Ob tem je poudarila, da si močno prizadevajo za detabuizacijo in destigmatizacijo. Veliko se začne že pri uporabi izrazov, je prepričana. "Nekdo ima sladkorno bolezen, mi imamo pa pač to. Ne maram tudi, da kdo govori, da imamo duševno bolezen. Naša duša ni bolna, imamo zgolj motnjo v delovanju možganov. Naša 'bolezen' je le majhen košček nas, kot celota pa smo veliko večji," je zaključila.

Festival je pokazal, da prostovoljstvo v Celju živi, aktivna participacija posameznikov in skupin, ki hočejo pozitivno doprinesti v lokalnem in tudi širšem okolju, pa je vedno bolj izrazita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta