V Podčetrtku živili za srečo in luksuz

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.04.2023 07:00

6. maja bo Podčetrtek gostil Festival vina in čokolade; prava mera tega dvojega lahko okrepi okuse in ustvari nepozabno kulinarično izkušnjo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toliko obiskovalcev in ponudbe je bilo leta 2021.
Rozmari Petek

Čez slab mesec dni, 6. maja, bo v Podčetrtku eden slajših in okusnejših festivalov - osmi Festival vina in čokolade. "V ospredje smo dali živili, ki nas delata srečne, tudi bolj zdrave ter poudarjata okuse in arome," pravijo organizatorji. "Čokolada in vino imata več skupnih značilnosti, kot si mislimo. Oba veljata za luksuzni živili in sta pogosto povezana s posebnimi priložnostmi in praznovanji, kar jima v našem življenju daje poseben status in pečat. Vsak od njiju ima kompleksen okus, na katerega lahko vplivajo dejavniki, kot so sorta uporabljenega grozdja ali kakavovih zrn, regija, kjer sta bila pridelana, in proizvodni postopek. Oba vsebujeta spojine, ki naj bi bile ob zmernem uživanju koristne za zdravje. Rdeče vino je na primer bogato z antioksidanti in polifenoli, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni, temna čokolada pa vsebuje flavonoide, ki lahko izboljšajo pretok krvi in znižajo krvni tlak. Oboje pogosto uživamo skupaj kot del sladice ali kot dodatek k sirom ali drugim slanim jedem. Prava kombinacija vina in čokolade lahko okrepi okuse obeh in ustvari nepozabno kulinarično izkušnjo," naštevajo.

Želijo pritegniti nove goste

Obstaja pa še drugo praktično dejstvo, da v Podčetrtku poteka festival, ki kombinira omenjeni živili – turisti namreč zelo radi posegajo po čokoladicah iz čokoladnice v Olimju, le nekaj kilometrov naprej pa imajo vinsko klet Emino. A cilj ni turistom, ki po besedah župana Petra Misje vsak vikend popolnijo bližnje terme, dati še nekaj zraven za zabavo, temveč v kraj pritegniti nove obiskovalce. "Dogodek je zaradi svoje raznolikosti namenjen vsem ljubiteljem čokolade in vina: mladim in starejšim, otrokom in staršem, samskim in parom, moškim in ženskam … Prepričani smo, da bo vsak našel del dogajanja, ki bo prav po njegovem okusu. Morda bo to v otroškem čokoladnem kotičku ali pa v lepotilnem kotičku. Za nekatere bo pravi adrenalin tekmovanje v peki torte, ki bo letos potekalo kar na glavnem odru, za druge na vinski delavnici s strokovnjakom," naštevajo organizatorji.

Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje se kot organizator festivala že osem let trudi združiti velike in male, poznane in nepoznane vinarje in čokoladarje v Sloveniji. Na letošnjem dogodku boste lahko degustirali ponudbo tridesetih slovenskih ponudnikov vina in dvajsetih ponudnikov čokolade, dodajajo. Stojnice so bile razprodane skorajda še pred objavo razpisa, so še navedli. Kot vsako leto bodo poskrbeli tudi za tiste, ki se zgolj z omenjenima gurmanskima užitkoma ne nasitijo – gostinski del ponudbe bo pred dvorano v Podčetrtku, festivalsko dogajanje pa v dvorani, ker bodo tudi na zelo sončen dan vinu in čokoladi prijaznejše temperature.

Festival vina in čokolade 2021
Rozmari Petek

Tudi vožnja s turističnim vlakcem

Če bi se kdo že malce dolgočasil na dogodku, ponujajo vožnjo s turističnim vlakcem po Podčetrtku, ki bo s krožno vožnjo omogočal, da bodo obiskovalci lahko po načelu hop gor – hop dol sami izbirali vstopno in izstopno točko ter dolžino obiska. Letos so temu dodali še en vlak: "Tisti, ki jih bolj zanima lokalna vinska ponudba, bodo lahko uporabili novost letošnjega festivala: Vinski bus. Ta bo vozil do vinskih kleti na degustacije k ponudnikom vina, obiskati pa bo mogoče tudi Center za promocijo vin, kulture in turizma Banovina. Storitev bo na voljo med 11. in 16. uro."

Kot še poudarjajo, se na tem festivalu zbere izjemno majhna količina odpadkov. Kar se da malo je tudi stroškov z organizacijo, saj vse postorijo sami, na festivalski dan pa jim pomagajo devetošolci, katerim v zameno za pomoč organizatorji z dobrotami obogatijo valeto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta