V Podsredo odslej na dopust za grajskimi zidovi

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.06.2020 07:00

Turističnih bonov žal ne bodo mogli unovčevati, verjamejo pa, da bo kljub temu veliko turistov želelo izkusiti novo priložnost za grajski dopust.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Apartmaje in sobe so uredili v spodnjem gospodarskem poslopju gradu, kjer je bila nekoč konjušnica. 
Rozmari Petek

Na gradu Podsreda so lahko s 25. junijem prespali prvi gostje. Zjutraj pričaka goste pred sobami ali apartmaji polna košara domačih dobrot, zvečer lahko uživajo ob grajski večerji, čez dan pa preprosto v miru grajskega zavetja ali pa raziskujejo bližnje in daljne dele Kozjanskega parka. Skoraj gotovo bodo zavili tudi do bližnjih term v Podčetrtku.
Želja, da bi obiskovalci gradu Podsreda lahko tudi prespali v gradu, je tlela že dlje časa. "Ves čas smo upali, da bomo lahko na kakšnem razpisu kandidirali za nepovratna sredstva, vendar se to ni zgodilo. V zadnjem obdobju smo zaznali bistven porast števila obiskovalcev, zato smo se z željo, da bi na to območje privabili številne tuje in domače goste, ki jih predvsem navdušujejo izjemna narava, kulinarika, mir, tišina in odmaknjenost od večjih središč, odločili, da bomo apartmaje in sobe uredili sami. Danes imamo tako tri apartmaje in tri sobe, v katerih lahko prenoči 15 še tako zahtevnih gostov," opisuje županja Kozjega Milenca Krajnc. Občina kot lastnica gradu je tako za ureditev prenočitvenih kapacitet iz proračuna plačala 192 tisoč evrov.

Vse izključno lokalno

A kot poudarja, jih pravo delo šele čaka, to je zapolnitev kapacitet, čeprav obenem izpostavlja, da to niso le še neke sobe s posteljami. Ali kot nadaljuje turistična informatorka in skrbnica novih nastanitev Mojca Valenčak, vsaka soba, vsak apartma ima svojo dušo.
"V vsak apartma je vnesen delček ljudi, ki tukaj živijo in delajo. Skozi vso ponudbo smo poskusili vplesti lokalne pridelovalce, z napolnjeno košaro, ki zjutraj pričaka goste, in z elementi v apartmajih in sobah. Od pohištva, ki je delo lokalnega mizarja, do mila, ki je delo lokalne proizvajalke mil. Tudi čaji so domači pa košare, v katerih postrežemo zajtrke, vse so naredili naši ljudje. Apartmaji namreč niso namenjeni samim sebi, temveč da preko njih živi celotna skupnost, da prinese nekaj dobrega vsem, ki se tukaj trudijo in delajo ter ustvarjajo v okviru tradicionalnih obrti ali kot pridelovalci hrane in pijače," opisuje Valenčakova.

Vse, kar je v apartmajih in sobah, je plod dela domačinov. Tudi košare in pladnji. 
Rozmari Petek
Županja občine Kozje Milenca Krajnc
Rozmari Petek

​Morda kmalu še hostel

Grad Podsreda je lani obiskalo 8500 ljudi, to je za 17 odstotkov več kot leta 2017. Od zadnje večje obnove gradu leta 2015 jim obisk konstantno raste, med obiskovalci je bila doslej vsaj polovica tujcev. "Tudi zaradi večjih term v bližini, Term Olimia in Term Čatež. Predvidevamo, da ko se bodo zadeve normalizirale, bo tudi glede apartmajev tako," meni Valenčakova.

Apartma v gradu Podsreda 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta