Začne se Poletje v Celju: Tradicionalne prireditve še nadgrajujejo

Gordana Possnig Gordana Possnig
27.06.2024 06:00

Šestinšestdeset dni prireditev v knežjem mestu. Največja novost letošnjega programa bo krstna uprizoritev predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V največji srednjeveški grad v Sloveniji se vrača muzikal Veronika Deseniška.
Rok Deželak

Od danes pa vse do konca avgusta bo poletje v knežjem mestu pestro. Začenja se namreč Poletje v Celju 2024. Koncertno dogajanje pri Vodnem stolpu in na trgu pred Metropolom pa daje mestu glasbeni utrip že od začetka junija dalje. "Pri snovanju progama smo zasledovali tako programske smernice, ki jih s komunikacijskima temama umetnost in kultura opredeljuje Slovenska turistična organizacija, kot tudi dobre izkušnje s tradicionalnimi prireditvami, ki jih bomo še nadgradili. Nadaljevali bomo tudi z nekaterimi lanskoletnimi novostmi," je o programski zasnovi prireditev spregovorila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje, in dodala, da je odprt dialog z različnimi deležniki iz lokalne skupnosti obrodil sadove. Kar nekaj dogodkov bodo namreč izpeljali v sodelovanju z drugimi ustanovami in posameznimi ustvarjalci. Tako v sodelovanju s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje napovedujejo svečano odprtje poletnih prireditev, ki se bo pričelo danes ob 19. uri. V 66 dneh se bo zvrstilo več kot sto dogodkov, od tega jih bo približno 70 v organizaciji Zavoda Celeia Celje.

Veronika Deseniška kar petkrat

Eno osrednjih poletnih prizorišč bo kot vsako leto doslej Celjski grad. V največji srednjeveški grad v Sloveniji se vrača muzikal Veronika Deseniška. Letos si ga bodo gledalci lahko ogledali kar petkrat, prvič danes, v četrtek, ob 21. uri, ponovitve sledijo 28. in 29. junija ter 4. in 5. julija. V naslovni vlogi bo ponovno nastopila Eva Černe Avbelj, ob njej pa še Klemen Bunderla, Tjaša Hrovat Steklasa, Željka Predojević Korošec, Srđan Milovanović in Marjan Bunič. Ekipi se bo letos prvič pridružil uspešni tenorist Gregor Ravnik. Brezplačni avtobusi bodo na dan predstave vozili od 19. do 21. ure, povratne vožnje bodo po končanem dogodku. V zavodu opozarjajo na zaporo ceste - od križišča Popovičeve in Ceste na grad -, ki bo od 18. ure dalje. Prav tako bo na dan dogodka Celjski grad odprt do 17. ure. Sicer pa bo ob vikendih vrata znova odprla grajska tiskarna. V okviru programa Živa zgodovina bo mogoče doživeti utrip srednjeveškega grajskega življenja. Tega bodo na zadnji avgustovski dan sklenili s tradicionalnim Srednjeveškim dnevom. Na Celjski grad med drugim prihaja Tomislav Bralić, ki bo s Klapo Intrade poskrbel za odmev najboljših dalmatinskih skladb.

Potopitveno gledališče - prehajanje v času in prostoru

Največja novost programa Poletje v Celju 2024 bo krstna uprizoritev predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi. "Uprizoritvi bosta dve, in sicer 23. ter 24. avgusta. Posebej veseli dejstvo, da umetniško ekipo skoraj v celoti tvorijo v domačem in mednarodnem prostoru uveljavljeni celjski ustvarjalci," je pojasnila Voglarjeva. Nuša Komplet Peperko, avtorica uprizoritvene predloge, pa je še dodala, da potopitveno gledališče ponuja prehajanje v času in prostoru, pri čemer si gledalci skozi sekventno dramaturgijo sami izberejo prizore, ki jih želijo videti, in s tem tudi zgodbe, ki jim sledijo. Ob tem bo v Celju avtentičnost Celjskega gradu služila kot prvovrstna "site-specific" scenografija.

Živahno bo tudi na Glavnem trgu v Celju, kjer bo v začetku julija znova potekal program uličnega preplesavanja različnih plesnih zvrsti Ujemi ritem. Na dvorišču Knežjega dvorca pa bodo koncerti Celeia Klasika, medtem ko bo Muzejski trg prizorišče Večerne glasbene čarovnije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta