(FOTO) Slovenski dom: Individualna eleganca, povezana z naravo

Erina Novak
28.04.2021 02:00
Življenjska energija, pozitivna naravnanost in mladostnost je tisto, kar nas pozdravi ob vstopu v slikovito in razgibano leseno montažno hišo v štajerski prestolnici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles Hiše Maribor

Lastnika hiše sta svojo vedrino spontano prenesla tudi v duh stavbe. V osnovi sta želela udobno organizirane prostore, veliko svetlobe, stik z naravo in uravnoteženost materialov in barv. Lastnica je še posebej sledila svojemu notranjemu nagibu za občutek zračnosti in hotenju, da lahko vseskozi občuduje spreminjanje letnih časov, dneva in noči, vremena. Želela je, da lahko v slehernem trenutku odpre okno ali steklena vrata in začuti vonj dežja, šum vetra, toploto sonca. Stik z naravo in možnost vstopa na teraso ali balkon sta omogočena iz vsakega prostora v hiši.

Zgled našla na Dunaju

Preden sta zakonca izbrala svojo sanjsko hišo, sta prelistala kup revij in obiskala hiše ponudnikov montažne gradnje na dnevih odprtih vrat. Največ arhitekturnega navdiha sta našla v vzorčni hiši podjetja Marles na Dunaju, kjer je bila razporeditev prostorov takšna, da sta takoj ob vstopu v hišo vedela, da se bosta zgledovala po njej. O hiši sta zakonca razmišljala že pred desetletjem, takrat sta ob robu mestnega jedra Maribora in tik ob mestnem gozdu, ki ponuja veliko možnosti za rekreacijo, obema pomembno in ljubo, našla 14 arov veliko parcelo. Tako je hiša postavljena v zadnjo vrsto pozidanega naselja, tako sta jima zagotovljena zasebnost in mir.

Kuhinja z izčiščenimi belimi frontami je preprosta za vzdrževanje. Kuhinjski otok glavnemu kuharju omogoča pogled in pogovor z družino v dnevnem prostoru, steklena vrata pa ponujajo hiter dostop do zelenjavnega vrta.
Marles Hiše Maribor

Likovno dovršena bivalna arhitektura

Med naročnikoma in hišnim arhitektom podjetja Marles se je že takoj na začetku vzpostavil konstruktiven dialog. Investitorja sta znala izraziti svoje želje, zato je sodelovanje pripeljalo do trajnostno zasnovane hiše ne le iz naslova energetske učinkovitosti, izbora materialov in zdravega bivanjskega okolja, temveč tudi z vidika investicije in dolgoročnega vzdrževanja objekta. Hiša je presežek predvsem v estetskem smislu. Tlorisna zasnova daje občutek svežine in lahkotnega prehoda v notranjost posameznih prostorov. Opremljanja doma sta se lastnika lotila premišljeno in s ciljem, da se v hišo vnese trajna estetska vrednost. Z lastno domišljijo sta kombinirala materiale in barve ter tako celotnemu objektu dodala osebno noto. Večji del oboda hiše na predelu dnevnega in jedilnega prostora je zastekljen - panoramska stena pripelje svetlobo in vrtne zgodbe v notranjost doma. Zaradi čistih linij se sedežna garnitura v beli barvi lepo sklada z linijsko čisto sodobno opremo. Dekorativni kamen na osrednji steni jedilnega prostora odlično popestri osrednji ambient in naredi nosilno steno izjemno atraktivno. Odločitev za temnejši parket in svetle stene se je izkazala za odlično izbiro. Sredinsko nameščeni kamin predstavlja osrednji razkošni segment dnevnega prostora. S kaminom si v hladnem delu leta lastnika skoraj vsak dan polepšata bivanjsko udobje in dodatno ogrejeta prostor, ki je sicer po vsem tlorisu ogrevan s talnim gretjem.

Srce jutranjega rituala predstavlja razkošna kopalnica edinstvenega videza. Bogatijo jo kakovostno pohištvo in okrasni elementi, izbrani po načelih feng šuja.
Marles Hiše Maribor

Spanje zgoraj, velnes spodaj

V zgornjem nadstropju sta dve mladinski sobi, spalnica in velik medprostor, ki vodi v pregledno garderobo. Pri urejanju notranjosti hiše je bilo veliko pozornosti namenjene harmoniji in občutku prostornosti. Te je povsod dovolj. Tudi v veliki in estetsko dovršeni kopalnici, ki se skozi steklena vrata nadaljuje v hišni velnes. Prvi del te hišne oaze je namenjen aerobni vadbi, tukaj stojita multifunkcijska naprava za dvigovanje uteži in sobno kolo, v nadaljevanju je prostor s finsko savno. Kot protiutež resnim linijam prostorov si je lastnica v domačem velnesu omislila fototapeto z motivom brezovega gaja, izhodišče za tovrstne dodatke ji je predstavljal feng šuj. Pravila te tradicionalne kitajske filozofije je uporabila tudi pri urejanju okolice hiše. Vzdrževanje in vzgajanje rastlin je njena najljubša prostočasna dejavnost, v kateri najde kreativni odmik od vsakdanjosti.

Marles Hiše Maribor

Premišljena osvetlitev

Oprema prostorov je tesno povezana z zasnovo in oblikovanjem razsvetljave v vsakem prostoru. Prestižna in kakovostna oprema se izrazi le s premišljeno osvetlitvijo. Lastnik je skupaj z arhitektom predvidel večje število svetlobnih virov in z njimi zagotovil najboljšo razporeditev luči v prostorih.

Prostorna jedilnica se na vzhod nadaljuje v kuhinjo, na zahod pa v odprt dnevni prostor. Prepletanje minimalizma in razkošja v pravi meri naredi prostor hkrati eleganten in domač.
Marles Hiše Maribor

Odprta kuhinja za družabnost in vez z vrtom

V kuhinji je mož tisti, ki poskrbi za kulinarične užitke. Njegova želja je bila, da je kuhinja povezana z dnevnim prostorom, da je lahko nenehno v stiku z družinskimi člani, da tudi med kuhanjem sliši pogovor svojih domačih in novice na televizijskem zaslonu. Moderna kuhinja z vrhunskimi tehničnimi aparati in preprost dostop do zelenjavnega vrta mu dajeta vsakdanji navdih za pripravo jedi. Na terasi in prostorni parceli je prostor za preživljanje časa na odprtem, za piknike, tudi počitek na ležalniku, od koder se odpira pogled na krošnje dreves, ki se malodane dotikajo ograje. Zunanja podoba hiše sledi lahkosti bivanja ob zavedanju naravnega materiala za konstrukcijo in ekološkemu vidiku, ki je sodobni družini zelo blizu.
{api_embed_photo}658868{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta