Stanovanje v mansardi: Svetloba in svež zrak sta na prvem mestu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.04.2021 04:00
Podstrešni dom ima svoj čar, a koraki urejanja morajo biti premišljeni. Prenove mansarde ali novogradnje se lotite potrpežljivo, predvsem pa zagotovite ustrezno osvetlitev in prezračevanje prostorov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Prvo dosežete s primernimi okni, drugo pa z ustreznim prezračevanjem. Osvetljenost in kakovosten zrak bosta omogočila, da bo bivanje tik pod streho prijetno in tudi privlačno. Še pred nekaj desetletij so bila slovenska podstrešja videti precej drugače kot danes. Kdor je odraščal v šestdesetih in sedemdesetih, se zagotovo spomni, da so temni prostori z zatohlim zrakom pod streho veljali za nezanimive in neprimerne za bivanje, stanovalci so jih uporabljali za shranjevanje in sušenje perila. Danes pa se mansarde preurejajo v lepo izkoriščene bivalne prostore, kjer okna poskrbijo za naravno osvetlitev in vedno svež zrak.

Vse boljša zrakotesnost stavb

V podjetju Velux opozarjajo, da so z oživljanjem podstrehe stanovanjskih hiš in poslovnih prostorov nastali novi standardi osvetlitve z dnevno svetlobo: pozitiven vpliv dnevne svetlobe in svežega zraka se odraža tudi pri naši produktivnosti, učnih sposobnostih in splošnem počutju. Ker pa ljudje preživimo 90 odstotkov časa v notranjih prostorih, je nujno, da domove načrtujemo tako, da zagotavljajo čim višjo kakovost bivanja. Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, denimo oken, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Objekti so po zaključku gradbenih del sedaj precej bolj zrakotesni. To je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno, opozarjajo v Veluxu, toda pomembno je zagotoviti tudi redno zračenje prostorov: mehansko in fizično z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha, da dosežemo izmenjavo zraka in odvod vlage. "S sodobnimi rešitvami elektrifikacije in senzorjev zaznavanja kakovosti zraka v prostoru in zunanjih vremenskih razmer lahko vse skupaj avtomatiziramo, s čimer dosežemo najbolj optimalne pogoje za bivanje, hkrati pa tudi znižamo stroške za ogrevanje ali ohlajanje prostorov," poudarijo v Veluxu.

Mansarda je lahko prijeten prostor za bivanje, če je v njej dovolj naravne svetlobe. Za bivalne prostore in otroške sobe, kjer se otroci učijo, potrebujemo po slovenskih predpisih vsaj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris.
Velux

Dnevna svetloba nima nadomestka

Kljub vsej današnji tehnologiji dnevna svetloba nima umetnega nadomestila, saj je njen spekter specifičen in vsak dan edinstven. Zato je po besedah sogovornikov iz Veluxa za zdrav biološki ritem bistvena prava količina dnevne svetlobe, ki je ključna za uravnavanje našega cikla spanja in budnosti po tako imenovanem cirkadianem ali dnevno-nočnem ritmu.

Tudi prezračevanje je v prostorih tik pod streho bistveno za zdravo bivanje. Svež zrak lahko v prostor spustimo z odpiranjem oken, v moderni gradnji pa so vse bolj priljubljene tudi prezračevalne naprave.
Velux

"Za zagotovitev dobrega spanja potrebujemo veliko dnevne svetlobe podnevi in prave teme ponoči. Zato je ključnega pomena načrtovanje števila oken v prostoru glede na namembnost posameznega prostora in lego," pravijo pri Veluxu in pojasnijo, da za bivalne prostore, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, potrebujemo po slovenskih predpisih vsaj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris. Kot vsa okna tudi strešna omogočajo največ svetlobe v neposredni bližini, k temu pa dodatno pripomore še višina okna. "Višje ko je okno, več bo svetlobe, saj se bo ta bolje razporedila po prostoru," pojasnijo v Veluxu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta