Kaj storiti, ko otrok reče: "Želim si psa. Res bom jaz skrbel zanj!”

Andreja Kutin Lednik
19.04.2021 06:00
Pa bo res? Kdaj je otrok sposoben sam skrbeti za psa in koliko odgovornosti lahko sprejme pri vzgoji in skrbi zanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Natančne starostne meje, za katero bi lahko rekli, da je pravi prag, ki omogoča otroku samostojno skrb za psa, ni. Ali kot povzame kinolog Jure Pribičevič, soustanovitelj podjetja Alfakan, znan tudi po oddaji Pozor, priden pes: "Vse je odvisno od vzgoje in občutka odgovornosti, v nekaterih družinah so otroci zelo samostojni že pri desetih letih, drugje pa še 30-letniki ne morejo sami v trgovino." Sam priporoča, da na tečaje s psom hodijo cele družine, po njegovih izkušnjah pa otroci celo lažje delajo s psi, ker ne nosijo bremena starih, že preživetih konceptov. Tako denimo na njegovem tečaju desetletna deklica čisto uspešno šola nemškega ovčarja.

Moč ni več nujna za obvladovanje psa

Koncept šolanja psa se je namreč v zadnjem desetletju precej spremenil, danes ni več vodilo prisila, ampak pozitivna motivacija, zato fizična moč ni več nujen sestavni del obvladovanja psa. "Nekdaj se je delalo z ovratnicami na zateg, vleklo psa naokrog, danes delamo z nagrajevanjem tako, da psa pripravimo do tega, da z veseljem sodeluje z nami," pove poznavalec psov.

Tudi mit, da mora imeti pes enega in glavnega gospodarja pri hiši in da mora biti to moški, je že davno preživet, s psom lahko dela cela družina. Je pa dobro, preden podležemo moledovanju otrok in prepričevanju, češ, "jaz bom pa res skrbel za psa", opraviti test, svetuje Pribičevič: "Po navadi staršem priporočam, naj kak mesec zbujajo otroka malo bolj zgodaj in ga pošljejo malo ven, lahko tudi del svoje žepnine nameni za pasjo hrano. Tako se po navadi izkaže, kako iskrena je ta želja in ali je otrok pripravljen držati obljubo."

Eksotične pasme so lahko prevelik zalogaj

Veliko je seveda odvisno tudi od izbire pasme, saj so pasme, ki so vzrejene za družinsko življenje, kot so recimo zlati prinašalci in kodri, lažje učljive in obvladljive. "Kadar svetujemo družinam pri izbiri psa, vedno povprašamo tudi o tem, koliko časa bodo aktivno preživeli s psom, pri čemer ležanje na kavču ni aktivno preživljanje časa s psom. Zagotovo pa so za otroke in družine bolj primerne družinske pasme kot čuvaji ali kakšni pastirski psi. To se premalo poudarja in ljudje kupijo eksotično pasmo, s katero ne znajo prav ravnati, nato pa se pojavljajo težave," pojasnjuje Pribičevič.

Dashapetrenko
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta