Kutina, zimski sadež, iz katerega lahko pripravimo slastna in tudi zdravilna živila

Zaradi prilagodljivosti je to sadno drevo svoje mesto našlo tudi v Sloveniji. Za uspešno cvetenje potrebuje sončno lego ter toplo in prepustno zemljo. Zoreti začne v oktobru, dozori v decembru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Navadna kutina Foto: Wikipedia

Wikipedia

Navadna kutina sodi v botanično družino rožnic. Botanično ime Cidonia je dobila po deželi na otoku Kreti, kjer so jo gojili že pred več kot 2000 leti. Kot medovita rastlina s cvetovi tudi privablja čebele. Njena izvorna domovina je Perzija, danes pa je po zaslugi starih Rimljanov razširjena po vsej Evropi.

Zraste lahko kot grm ali drevo. Če jo pustimo prosto rasti, lahko doseže tudi do osem metrov višine. Gosto in široko krošnjo kutine krasijo listi, ki so na zgornji strani temno zelene barve, spodnja stran pa je sivkaste barve, podobni so rododendronu. Cvetovi so sprva rožnate barve, kasneje beli in so enakomerno razporejeni po veji. Njihova značilnost sta večerno zapiranje in jutranje odpiranje. Zaprti ostanejo tudi pri ohladitvah in dežju. Zacveti zadnja med sadnimi drevesi in se tako izogne morebitnim pozebam. Plodovi imajo čokate oblike hruške ali jabolka in so značilno rumene barve ter posipani z drobnimi dlačicami. Polno rodnost doseže šele v desetem letu. Zorijo oktobra, dozorijo pa šele decembra. Skladiščenje se priporoča pri nizki temperaturi in visoki vlagi. Nekoč so gospodinje nastavile kakšno kutino na polico v kuhinjo in v omaro s perilom zaradi prijetnega vonja.

Uporaba v kulinariki

Pri kutini so najbolj uporabni plodovi, pečke so uporabne v ljudskem zdravilstvu, kakor tudi listi za pripravo čaja, denimo za lajšanje drisk pri dojenčkih. Surovi plodovi kutine so neužitni, ker imajo trpek okus in so zelo trdi. Termično obdelani pa se uporabljajo za pripravo marmelad, kot dodatek v kompotih, za pripravo različnih peciv, sokov, sirupov in likerjev. So priljubljen dodatek divjačini, solatam, rižu in krompirju. Vonj kutine spominja na vonj ananasa, jabolka ali limone.

Liker pripravimo tako, da polovici litra svežega kutinovega soka dodamo pol litra ruma, liter konjaka, 300 gramov sladkorja, 200 gramov mandljev, 100 gramov listov koriandra in 20 klinčkov. Sok kutine, rum in konjak natočimo v večji kozarec za vlaganje ter dodamo sladkor, mandlje, klinčke in koriander. Kozarec zapremo ter hranimo v hladnem in temnem prostoru deset dni oziroma dokler liker ne dozori. Vsebino kozarca vsak dan pretresemo. Nato vsebino precedimo skozi gazo in shranimo v steklenice.

V zdravilne namene

Listi kutine vsebujejo enajst odstotkov tanina in se lahko uporabljajo za porjavitev kože. Plodovi pa vsebujejo veliko pektina in vitamina C ter kalij, kalcij in fosfor, mastno olje, amigdalin.

Janko Rode

Pečke navadne kutine lahko uporabimo za pripravo sluzi, ki pomaga pri vnetem žrelu, vnetih dlesnih in odpravljanju ustnega zadaha. V 100 mililitrih vode namakamo 1,5 žličke kutinovih pečk okoli dvanajst ur. Po tem času vse skupaj rahlo povremo in precedimo. Tako pridobimo sluz, ki jo grgramo za odpravljanje težav. Zgoščeno sluz so nekoč uporabljali tudi za utrjevanje pričesk.

Posušene kutinove pečke pa uporabljamo za pripravo čaja, ki pomaga pri lajšanju težav pri driski. Majhno žličko posušenih semen šest ur namakamo v 100 mililitrih hladne vode. Čaj pred uporabo precedimo in pogrejemo ter ga dnevno večkrat zaužijemo po eno skodelico.

Pred vsako uporabo se je treba posvetovati s strokovnjakom ali zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta