Užitne drevesne vrste: Uporabite tudi kostanjeve liste

Nekoč je bil kostanj pomemben vir prehrane v jesenskem času, danes le popestritev jedilnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Navadni kostanj Foto: Borut Ambrožič

Borut Ambrožič

Pravi kostanj je listopadno drevo, ki uspeva po vsej Sloveniji, z izjemo Koroške, do nadmorske višine 800 metrov. Ima mogočno in široko krošnjo, cveti konec junija ali v začetku julija. Plodove nabiramo jeseni, od konca septembra do sredine novembra. V ljudskem zdravilstvu se uporablja tudi listje pravega kostanja za lajšanje težav z dihali, plodovi, ki imajo široko uporabno kulinarično vrednost, pa tudi v zdravilstvu za lajšanje težav s krčnimi žilami in prebavnih motenj. Ne smemo pa pozabiti na kostanjev med, ki je uporaben v kuhinji kakor tudi v zdravilne namene.

Nekoč polenta iz kostanja

Nekoč je bil kostanj pomemben vir prehrane v jesenskem času, danes je le sezonska popestritev domačega jedilnika. Pravi kostanj lahko jemo tudi surov. Prava italijanska polenta denimo se je pred uveljavitvijo koruze pripravljala iz kostanjeve moke. Ker ne vsebuje glutena, je primerna za tiste, ki so občutljivi ali alergični na gluten. Tudi sicer je široko uporabna za zgoščevanje omak, pri pripravi pekovskih izdelkov in za pripravo hranljivih napitkov.

Kostanjevo moko pripravimo tako, da kostanj zarežemo in ga pečemo na 180° Celzija približno 30 minut. Nato ga olupimo in grobo sesekljamo ter pri nizki toploti približno 70° Celzija sušimo v pečici še nekaj ur. Nato ga v mešalniku zmeljemo do želene teksture.

Pravi kostanj je bogat z vitamini C, B1, B3, B6 in B9. Ima visoko energijsko vrednost. Sto gramov pečenega kostanja ima okoli 245 kalorij, ista količina kuhanega kostanja pa okoli 170. Pravi kostanj ima tudi veliko koristnih mineralnih snovi, kot so folna kislina, kalij, fosfor, magnezij in kalcij. Sestavljen je iz 44 odstotkov škroba, štirih odstotkov sladkorjev in dveh odstotkov maščobe.

V zdravilne namene se lahko uporabijo plodovi in listje pravega kostanja. Kostanjeva moka je bogata s kalijem in hkrati vsebuje malo natrija, zato je primerna za bolnike z okvarami ledvic in srčno-žilnega sistema. V sto gramih kostanja najdemo 62 mg folatov, zato je kostanj posebno priporočljiva hrana za nosečnice.

Kostanjeva krema
Foto: Arhiv Marje Božič

Arhiv Marje Božič

Zdravilen kostanjev med

Kostanjev med pospešuje celjenje ran, pomaga pri opeklinah in drugih poškodbah kože ter zmanjšuje verjetnost okužbe rane. V medicini se je že marsikje uveljavila uporaba t. i. medicinskega medu, ki je predhodno dodatno steriliziran in nanesen na rano v obliki obliža. Uporabimo ga lahko tudi pri stresu in depresiji. Kakšnih 500 gramov medu segrejemo in dobro zmešamo z 200 grami kostanjeve moke. Zmes ohladimo in spravimo v hladilnik. Po potrebi zaužijemo žličko kostanjevega medu zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

Pravi kostanj izvira iz Sredozemlja. Najstarejša kostanjeva drevesa rastejo na pobočjih vulkana Etna v Italiji. Doseže lahko izredno visoko starost, tudi do 2500 let. V Sloveniji so ga skupaj z vinsko trto razširili stari Rimljani. Največje zabeleženo kostanjevo drevo v Sloveniji je Gašperjev kostanj na Močilnem pri Radečah z 18 metri višine in preko 10,5 metra obsega. Med gojenimi sortami je najbolj znan laški kostanj ali maron. Poleg pravega poznamo tudi divji kostanj, katerega plodovi sicer niso užitni, so pa zdravilni in jih lahko uporabimo v različne namene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta