Toplo ugodje brez debelih copat: Ko se srečate z vprašanjem, kako boste ogrevali hišo

Dušan Waldhütter Dušan Waldhütter
12.03.2020 04:58

Valerija in Sandy Mulec sta pred leti podedovala 30 let staro hišo v Selcah blizu Lenarta in se hitro srečala z vprašanjem, kako jo bosta ogrevala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekosen

Za našo hišo bi potrebovali 16-kilovatno toplotno črpalko, za katero bi pred časom odšteli približno 12.000 evrov. Če k temu prištejemo še vso dodatno inštalacijo za talno ogrevanje in vse, kar spada zraven, bi strošek znašal približno 22.000 evrov," pripovedujeta Valerija in Sandy Mulec. Zato sta poizvedela še, koliko bi stali IR-paneli. Prav tako sta se pozanimala, kako deluje tovrstno ogrevanje, nato pa povabila domov strokovnjaka, ki je najprej izmeril toplotne izgube in ocenil, kolikšna moč IR-panelov je potrebna v vsakem prostoru.
"Za IR-ogrevanje sva se odločila, ker se nama je cena zdela zelo sprejemljiva. V hiši imamo danes 18 IR-panelov, zanje pa smo plačali približno 8000 evrov. Tako nama je ostalo kar nekaj denarja, ki bi ga namenila za toplotno črpalko, zato sva za razliko kupila enajstkilovatno sončno elektrarno, ki so jo namestili na streho."
Po Sandyjevih besedah sončna elektrarna proizvede toliko električne energije, da je imajo dovolj za stroške ogrevanja - pa še za gospodinjstvo je ostane dovolj. Tako so zdaj praktično energijsko samooskrbni.

Sodobna regulacija omogoča še boljše izkoristke IR-panelov, saj se izklopijo, ko v prostoru dosežejo želeno temperaturo.
Andrej Petelinšek

Nova napeljava v stari hiši

Ko sta se odločila, kako bo ogrevana hiša, sta lastnika začela temeljito obnovo stavbe. "Znotraj smo odstranili omete, in sicer za okrog 900 kvadratnih metrov. Tudi stare estrihe smo odstranili. Na novo smo potegnili celotno elektroinštalacijo, vodno napeljavo, odvode." Ker jih je pred tem doma obiskal strokovnjak za IR-panele, je lastnik hiše natančno vedel, kje bodo umeščeni in kje je treba potegniti električne kable. Zato ni bilo nobenega poznejšega razbijanja.

Zadovoljni z nizko porabo

V eni izmed zim so v vsej ogrevalni sezoni, ko je temperatura nekajkrat dosegla tudi minus 20 stopinj Celzija, z ogrevanjem z IR-paneli porabili za okrog 1400 evrov električne energije. Jeseni 2018 so hišo še izolirali in uredili fasado, od takrat je poraba veliko manjša. Lastnik pojasnjuje: "Pod streho smo položili 30 centimetrov kamene volne in dvakrat podeskani zračni most. Fasado smo izolirali z 20 centimetri stiroporja. Hišo ogrevamo na 24 stopinj Celzija. Novembra smo porabili za 86 evrov elektrike, decembra pa za 92. Če se bo takšno vreme nadaljevalo, bomo za ogrevanje v celotni kurilni sezoni porabili dobrih 500 evrov."

Manj prahu, več zadovoljstva

Paneli delujejo tako, da ogrejejo tla, stene in druge predmete. Ko se ogrejejo ti, se ogreje tudi zrak v prostoru.
Aleš Babič/Ekosen

Kaj pa zdravje?

Kaj pa pogost stereotip, da se pod IR-paneli čuti nekakšno neprijetno sevanje? Zakonca poudarjata, da sta se pozanimala tudi o tem in ugotovila, da je infrardeča toplota blagodejna za človeka. Navsezadnje tudi inkubatorji, v katere v porodnišnici položijo novorojenčke, vzdržujejo do zdravja prijazno toploto prav z IR-valovanjem. "Najmlajši sin je prej vedno bolehal za bronhitisom, ko pa smo se prejšnjo zimo vselili v prenovljeno hišo, so bili vsi trije vso zimo zdravi. Tudi najmlajši," priznava Valerija in za konec potrka na les, da bi jih zdravje v lično prenovljeni hiši spremljalo še naprej.

Panel za vsak prostor

Aleš Babič iz podjetja Ekosen pojasnjuje, da za ogrevanje z grelnimi IR-paneli praktično ni omejitev, z njimi lahko ogrevamo stanovanja, hiše, apartmaje, pisarne, športne in druge dvorane pa tudi cerkve, večnamenske stavbe, terase, hale, delavnice, tovarne, hotele, avtodome, plovila, počitniške prikolice in vikend hišice. Lahko jih uporabimo tudi v savnah, v zdravstvu, kmetijstvu in gradbeništvu. IR-panele odlikuje med drugim to, da so brez gibljivih delov in elektronike in posledično brez potrebe po dodatnem servisiranju ali vzdrževanju. Delujejo po principu, da ogrejejo tla, stene in druge predmete, zaradi česar se posredno segreje zrak. Tako ogrevanje ohranja toploto v prostoru dlje kot drugi sistemi ogrevanja. Termostat pa pri tem poskrbi, da pri energiji privarčujete, saj se IR-panel izklopi, ko dosežete želeno temperaturo, še pojasnjuje Babič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta