Toplota IR-panelov: ogrejejo tudi klet in garažo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
30.09.2019 01:08

Ogrevanje z infrardečimi ploščami ali IR-paneli je lahko primarni ali sekundarni vir ogrevanja in je primerno tudi za ogrevanje kletnih prostorov, garaž, prizidkov ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekosen

Ta sistem ogrevanja je modularen, kar pomeni, da ima vsak prostor svoj termostat in se vsakega posebej lahko regulira popolnoma neodvisno. Prav zaradi tega so tovrstni paneli primerni tudi za ogrevanje pomožnih prostorov, kot so garaže, kleti, prizidki, razloži Niko Prekoršek iz podjetja Tiping. "Panele v teh prostorih lahko montiramo praktično kjerkoli. Zakaj? Ker so temperature nižje od bivalnih in posledično so paneli majhnih moči. Pri teh pogojih pa lokacija namestitve panela v prostoru ni več tako zelo pomembna," pojasni Prekoršek.

Izkušnje kažejo, da ogrevanje z IR-paneli prispeva k zmanjšanju alergij in bolezni dihal ter boljšemu počutju uporabnikov.
EPR/Vitramo

Preprečujejo vlago in plesen

Ker je v garažah, predvsem pa v kletnih prostorih, največ težav z vlago, še posebno pri starih zgradbah, nas je zanimalo, kako občutljivi so infrardeči paneli, če jih namestimo v tak prostor. Aleš Babič iz podjetja Ekosen poudari, da je ena od prednosti ogrevanja z infrardečimi paneli učinkovito preprečevanje nastanka vlage in plesni. "Pozitivni učinki se zato pogosto kažejo v zmanjšanju alergij in bolezni dihal ter boljšem počutju uporabnikov," poudari Babič. Niko Prekoršek iz podjetja Tiping pojasni, da paneli niso občutljivi za vlago: "Gre za zaprt sistem. Pri kvalitetnejših panelih vlaga vanj ne prodre, zato panel z leti ne rjavi, izolacija ne propada in panel ne izgublja moči. Takšni paneli imajo običajno zaščito IP44, kar pomeni glede vlage zaščito panela pred direktnim pršenjem vode v vseh smereh. Torej lahko panel tudi poškropimo in ne bo nič narobe."

Pametni regulator venomer zbira podatke in vnaprej izračuna, koliko toplote je treba dovesti v prostor, da bo v njem želena temperatura.
Andrej Petelinšek

Na stropu ali stenah

Paneli se v 98 odstotkih nameščajo na strop, saj tako dosežejo največji učinek in se zelo lepo podajo v prostor, če so brez okvirja, pojasni Aleš Babič. "V manjših prostorih za dogrevanje pa se paneli lahko namestijo tudi na stene," še doda sogovornik. Niko Prekoršek ocenjuje, da namestitev panelov v nadomestne prostore, kot so garaže, prizidki in kleti, ni tako zelo pomembna, ker so moči panelov manjše, kot so običajno v bivalnih prostorih. "Posledično izgube niso velike. Je pa vsekakor priporočljivo, da pri stropni montaži paneli niso montirani direktno nad glavo oseb, na primer če je v garaži delovni pult, saj so po navadi stropi v pomožnih prostorih nižji od klasičnih. Odsvetoval bi tudi montažo na strop, če so tla betonska plošča ali ploščice, položene na betonsko ploščo. Skratka, če tla niso izolirana, načeloma ni prav, da panel namestimo na strop. Pri montaži panela na steno pa je dobro upoštevati, da panel seva v notranjost prostora, torej naj bo nameščen na zunanjo steno. A, kot rečeno, glede na potrebno nižjo temperaturo v takšnih prostorih in s tem manjšo moč panelov namestitev ne bo prav veliko vplivala na ogrevanje prostora," razloži sogovornik.

Čas delovanja je odvisen od moči panela

Povprečje delovanja panelov se računa na ogrevalno sezono, opozori Prekoršek in doda: "Ta traja pol leta, torej 180 dni. V tem primeru paneli delujejo, če je prostor ogrevan cel dan, pet do osem ur na dan. Vendar po izkušnjah običajno precej manj, saj uporabnik garažo prične segrevati, na primer ko temperatura pade precej pod 17 stopinj Celzija. Izjema je le, če garaža služi kot delavnica, občasen družabni prostor." Sogovornik pravi, da je čas delovanja odvisen tudi od moči panela oziroma od pravilne izbire moči panelov in izolacije. "Če je moč premajhna, se panel muči in deluje preveč časa, posledično je poraba električne energije višja, kot če je moč panelov izbrana pravilno."

Če v kleti hranimo sezonska oblačila, obutev in druge predmete, ki jih vlaga lahko uniči, je ogrevanje tega prostora nujno potrebno.
EPR/BetonBild
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta