Estetika toplote: Kakšni so letošnji trendi na področju ogrevanja?

Tina Recek Tina Recek
26.01.2020 01:56

Podobno kot pri barvah, avtomobilih, oblačilih obstajajo trendi tudi na področju ogrevanja. So vam bliže čiste linije, kakršne pričarajo tanka, skoraj nevidna ogrevala, ali bi dom raje opremili z masivnimi ogrevali, ki obujajo retro videz?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kamini Kočevar

Letošnja zima (za zdaj) skopari s snežnimi padavinami, a nikakor ne s sončnimi dnevni in nizkimi temperaturami, vsaj ponoči, zjutraj in zvečer se živo srebro spusti pod ničlo. Zato v teh dneh ni nič bolj prijetnega, kot je zadrževanje v toplem objemu doma. Če toplino oddaja kamin, je to za povrh še romantično in sproščajoče. In kakšni so letošnji trendi na področju ogrevanja s kamini? Doris Turk iz podjetja Kamini Kočevar pravi, da so v sodobnih objektih priljubljeni in tudi primerni akumulacijski kamini, pri katerih se toplota prenaša na obod in jo nato kamin z zamikom oddaja v prostor.

IR-panel z videzom betona za pridih elegance v kopalnici. Zaradi nevtralne barve ga lahko kombinirate z opremo v različnem slogu.
Tiping

Priljubljeni črni radiatorji

Za najbolj razširjen način ogrevanja velja ogrevanje z radiatorji. Urša Ude iz podjetja Veto pojasnjuje, da se vrača starinski videz - členasti radiatorji, ki so sestavljeni iz reber, spodaj in zgoraj lično zaobljenih. Taki radiatorji v črni in antracitni barvi so priljubljeni pri prenovah starejših stanovanj ali hiš.

V kopalnice novogradenj, kjer je glavni vir ogrevanja toplotna črpalka, se pogosto vgrajujejo električni radiatorji v kombinaciji z ventilatorjem.
Veto

Lestenec? Ne, IR-panel

Dom lahko ogrevate tudi s pomočjo IR-panelov. Pri tovrstnem viru opažamo zanimive trende. Kot pravi Aleš Babič iz podjetja Ekosen, svoje domove lahko opremite s tovrstnim virom ogrevanja v obliki omar, miz, lestencev, stolpov, ovalov, skulptur, slik v različnih barvah. Glede posebnih materialov, iz katerih so lahko IR-paneli, Niko Prekoršek iz podjetja Tiping izpostavi keramiko in steklo. Po njegovem sta oba materiala zelo primerna za izdelavo IR-panelov, a sta nekoliko dražja od pločevine, ki se uporablja za klasične IR-panele. Površina panela iz keramike ali stekla je sicer lahko še gladka - takšna je bolj primerna za kuhinjo ali kopalnico, kjer je v zraku veliko vlage in maščob, a učinkovitost panelov se precej poveča, če je površina obdelana s premazom, ki vsebuje silicij oziroma kvarc.

Neznani leteči predmet ali lestenec? Ne, to je IR-panel svojevrstne oblike, ki zagotovo ne ostane neopažen.
Ekosen

Nič več skrivanja

Za enega najbolj varčnih in sodobnih načinov ogrevanja velja toplotna črpalka. O najnovejših trendih spregovori Suzana Guček iz podjetja Kronoterm, ki uvodoma pravi, da so bile zunanje enote toplotnih črpalk v preteklosti oblikovane nekoliko industrijsko.

Adapt - prilagodljiva toplotna črpalka, ki se zlije z videzom zgradbe in je s svojim delovanjem neslišen arhitekturni element.
Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta