Oljarja s Škofij: "Z litrom oljčnega olja si kupimo zdravje"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.12.2021 04:00

Oljčno olje slovenske Istre sodi po priznanjih sledeč v sam svetovni vrh. Tega se zavedajo tudi oljarji, med njimi Igor in Dolores Novak, ki si prizadevata za večjo uporabo tega olja v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv Novak

Kakovost ter izjemno tradicijo slovenskih oljčnih olj izkazuje tudi Marco Oreggia, svetovno znani avtor najbolj eminentnega vodnika po oljčnih oljih Flos Olei, ki Istro kot regijo uvršča na prvo mesto po kakovosti oljčnih olj na svetu. Zaradi zahtevnih razmer kmetovanja v Sloveniji so slovenska olja dražja, zato slovenski oljkarji iščejo tudi tuje trge. Igor in Dolores Novak, oljkarja s Škofij, sta prisotna tako na domačem kot tudi tujem trgu. Olja pod blagovno znamko Školarice izvažata v Avstrijo, Nemčijo in Latvijo. "Odzivi so odlični, saj so nas tuji potrošniki pričeli tudi obiskovati," pravita zakonca Novak, ki sta postala oljarja skoraj po naključju.

Oljčno olje pod imenom Školarice prodajajo tudi v tujini.

Osebni Arhiv Novak

Letos za 70 odstotkov manj olja

Čeprav sta že sredi 90-ih let sorodnikom pomagala pri obiranju, čiščenju in shranjevanju oljk, je prava ljubezen do rastline dozorela nekaj let pozneje. Uredila sta deset večjih oljčnikov in rastlino enostavno vzljubila. "Videl sem, kako raste, kako se pobira, prideluje olje. Manjkalo je samo to, da se z oljem začnem ukvarjati profesionalno," začetke v oljarstvu opisuje Igor Novak. Oljčnik v Beneši nad Valdoltro je njegova žena podedovala od svojega očeta. Malo zatem so se sprostila kmetijska zemljišča na Zgornjih Škofijah, kjer sta prek sklada kmetijskih zemljišč pridobila dva hektara in pol na jugovzhodni, sončni legi. "Sam sem naredil melioracijo in drenažo ter leta 2003 posadil prve oljke. Danes imava na treh hektarjih posajenih približno 1000 oljčnih dreves," pravi Novak. Oljkarje (ne le slovenske) je doletela najslabša sezona v zadnjih 25 letih. Muhasto vreme je bilo krivo, da so tudi pri Novakovih v oljarni stisnili le približno 30 odstotkov količine, ki jim jo uspe pridelati v običajnih sezonah, ko pridelajo približno 2000 litrov oljčnega olja.

Igor in Dolores Novak skrbita za tisoč oljčnih dreves

Osebni Arhiv Novak

Vztrajajo s kakovostjo, ne s količino

Družina Novak se trudi ohraniti tradicionalne sorte slovenskih oljk. "Začeli smo z istrsko belico, ki je najbolj poznana sorta v slovenski Istri, nato smo dodali sorte leccino, maurino in pendolino in grignano," razvoj oljčnika opisuje Novak, ki pravi, da je vsaka sorta oljk specifičnega vonja in okusa, da pa je veliko odvisno tudi od sezone. Kombinacije več sort, ki se jih poslužujejo v domači oljarni, naredijo olje bolj harmonično, saj ponudijo več arom. Novak pojasni, da s sortami nekoliko preizkušajo končni izdelek, vendar je zagotovilo za vrhunsko mešanico naslednje: polovica istrske belice, četrtina maurina in četrtina leccina. Oljkarsko panogo je po besedah Novaka potrebno vzdrževati in nadgrajevati, hkrati pa izobraževati potrošnika. Sami počnejo to tako, da v svojih oljčnih nasadih prirejajo degustacije oljčnega olja. Z odzivom so zadovoljni, zato upajo, da se bo tudi odnos Slovencev do oljčnega olja v prihodnje izboljšal. Zanimiv je namreč podatek, da v Sloveniji porabimo v povprečju liter oljčnega olja na družino na leto, v Italiji 12, v Španiji pa še nekoliko več. "S tem, ko se kupi liter takega olja, kupec namreč kupi zdravje," je prepričan Novak. "To ni olje iz tropin ali tako neznanega izvora, kot ga pogosto najdemo med trgovinskimi policami. Mi vztrajamo s kakovostjo in ne s količino, zato se trudimo, da bi se naše olje uporabljalo v šolah, vrtcih, veliko delamo, da bi mlade spodbudili k uporabi istrskega ekstra deviškega olja, saj vidimo, kakšne posledice za zdravje ima hitra prehrana," pove Novak. Oljčno olje je po njegovih besedah edini izdelek, ki seveda ob prehodni analizi lahko na etiketo navede zdravstveno trditev: "Polifenoli v oljčnem olju prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom."

Slovensko oljčno olje sodi po svoji kakovosti in aromatičnosti med najboljša na svetu.

Osebni Arhiv Novak

Pomembna je tudi lega oljčnikov

Na vprašanje, zakaj oljčna olja slovenske Istre sodijo po kakovosti v sam svetovni vrh, Novak odgovarja, da je na prvem mestu gotovo lega oljčnikov. "Na drugem mestu je sortiment, kateremu sledi celoletno spremljanje oljčnikov ter delo v njem. Prav tako je pomembno, da pripeljemo v predelavo pravočasno zdrave oljčne plodove. Oljke isti dan po obiranju takoj tudi predelamo, olje filtriramo ter pravilno skladiščimo." Oljar pravi, da je slovenska Istra zaradi svoje majhnosti butična proizvodnja v svetu, a je prepoznavna po kakovosti. Igor Novak se tudi za prihodnost pridelave oljčnega olja v slovenski Istri ne boji. Opaža namreč, da se v slovenski Istri, na Goriškem ter v Brdih kar nekaj ljudi odloča za postavitev novih oljčnih nasadov. Zato napoveduje, da se bo v prihodnje pridelava oljčnega olja še povečevala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta