V istrsko vasico po domače dobrote: Ponosni so na blitvo, oljčno olje in tartufe

Sanja Verovnik
09.08.2021 02:00
Padna ni znana samo kot zelo dobra razgledna točka, ampak tudi kot kulinarična postojanka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izkušeni iskalci tartufov od septembra do novembra prečesavajo gozdove in sledijo svojim izurjenim psom, ki so sposobni zaznati močan vonj okusnih plodov v tleh.
Gold Istra

Padna je ena izmed najlepših istrskih vasic na jugozahodnem koncu Šavrinskega gričevja, na ozkem pomolu na robu slemena, ki se na zahodu strmo spušča v dolino potoka Drnice in na severu v dolino potoka Piševca. V kraju, odkoder je čudovit razgled na okolico, se hiše drenjajo ena ob drugi okrog vaške cerkvice sv. Blaža. Ob cerkvi stoji 26 metrov visok kamnit zvonik, ki so ga Padenci zgradili leta 1885. Nanj so zelo ponosni, kot tudi na to, da ga ni človeka v vasi, ki se ne bi ukvarjal s pridelavo nečesa domačega.

Lov na tartufe

Nepogrešljiv del kulinarične ponudbe so v Padni tartufi. V konobah vam sveže tartufe nastrgajo na testenine, njoke, fužije, zrezke, biftek, znajdejo se tudi v juhah in celo na sladicah. Te težko dostopne gobe, ki so še vedno dobro varovana skrivnost pred ostalim tartufarskim svetom, so v Istri že stoletja tarča usposobljenih iskalcev in njihovih najzvestejših pasjih spremljevalcev. Kamnita ali skalnata tla ter sredozemsko podnebje ustvarjajo popolno okolje, v katerem tartuf lahko napreduje. Podnebje pa je še zlasti ugodno v bližini Motovunskega gozda, ki si je od poznavalcev te izjemne sestavine prislužil naziv prestolnica tartufov. Izkušeni iskalci tartufov od septembra do novembra prečesavajo gozdove in sledijo svojim izurjenim psom, ki so sposobni zaznati močan vonj okusnih plodov v tleh. Vsakič, ko lastnike usmerijo proti nagradi, prejmejo priboljške za uspešno najdeno čisto istrsko zlato. Nekatere restavracije v Istri, med njimi tudi restavracija Gold Istra iz Padne, celo same iščejo tartufe, to izjemno doživetje pa organizirajo tudi za turiste.


Sicer pa je kulinarična ponudba Slovenske Istre raznolika in pestra. Narezki so zmeraj orjaški, tako mesnine kot siri pa izvrstni. sestavljajo ga na roko narezan istrski pršut, prekajene svinjske ličnice, sušen ombolo, salama s tartufi, istrska klobasa, ovčji sir, parmezan z oljčnim oljem, kozji sir s tartufi, domače olive, rdeči ribez za pestrost in rožmarin za vonj. Toplo nadaljevanje je v istrskih konobah povezano z mineštrami, največkrat z bobiči, ki so v Padni izredno bogati, ob koruzi in fižolu je v njih obilica mesa.

Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta