Atletsko društvo Štajerska Maribor: Kot bi se kolajne lepile nanje

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
21.11.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pionirji in pionirke, U12 in U14, ekipno prvenstvo AD Štajerska Foto: Natalija Jurše

Natalija Jurše

Atletsko društvo Štajerska se lahko pohvali z izjemno uspešno tekmovalno sezono. Najboljšo v zadnjih nekaj letih, kar potrjuje, da je društvo dobro organizirano, da je njegovo strokovno delo dobro zastavljeno in da je v njem veliko nadarjenih tekmovalcev in tekmovalk.

"Na dosežke naših atletov in atletinj v tekmovalni sezoni smo zelo ponosni. S svojimi nastopi na tekmovanjih doma in v tujini so poskrbeli, da je bila ena najuspešnejših. Na državnih prvenstvih in atletskih pokalih so osvojili kar 75 kolajn. Dosegli so 25 naslovov državnih prvakov, 19-krat so bili srebrni in se še 12-krat povzpeli na tretjo stopničko zmagovalnega odra. Na atletskih pokalih so osvojili 14 zlatih kolajn, tri srebrne in dve bronasti, fantje do 14 let pa se lahko pohvalijo z naslovom ekipnih državnih prvakov," je nanizal največje uspehe mladih atletov in atletinj AD Štajerska v iztekajoči sezoni predsednik društva Darjan Murko.

Nove državne rekorderke v štafeti 4 x 400 metrov do 20 let, od leve: Ajda Kaučič, Petja Klojčnik, Karolina Zbičajnik, Neža Dolenc Foto: AD Štajerska

AD Štajerska

Klojčnikova in Zbičajnikova veliko obetata

Več atletov in atletinj AD Štajerska si je z odličnimi nastopi izborilo mesto v reprezentanci. "Vsi so upravičili naša pričakovanja," pravi Murko in našteje najbolj izpostavljene dosežke. "Naši atleti se ponašajo s sedmimi nastopi na balkanskih prvenstvih, na katerih so osvojili pet kolajn, Karolina Zbičajnik je posamično osvojila zlato in srebrno kolajno, Petja Klojčnik posamično srebrno, obe pa sta kot članici štafete osvojili še zlato in bronasto kolajno. Zbičajnikova in Klojčnikova, ki ju trenira Maja Bezjak, sta nastopili tudi na evropskem prvenstvu za starejše mladinke, Petja pa še na svetovnem prvenstvu za starejše mladinke do 20 let. "S šestnajstimi leti se je v konkurenci starejših deklet prebila v polfinale teka na 800 metrov in osvojila 14. mesto. Njen najboljši letošnji rezultat je 2:07,48, z njim se je zelo približala več kot 20 let staremu državnemu rekordu Sonje Roman. Ob tem je postala balkanska podprvakinja v dvorani v teku na 800 metrov v kategoriji do 20 let, z mladinsko reprezentančno štafeto 4x400 metrov pa je podrla državna rekorda v dvorani in na prostem, v dvorani je štafeta postavila rekord balkanskih prvenstev. Nastopila je tudi na evropskem prvenstvu in v teku na 800 metrov osvojila 21. mesto," našteje dosežke Petje Klojčnik.

Nadobudni atletinji Petja Klojčnik in Karolina Zbijačnik s trenerko Majo Bezjak Foto: AD Štajerska

AD Štajerska

"Karolina Zbičajnik je osvojila naslov balkanske prvakinje v kategoriji do 18 let v teku na 400 metrov. Ob zlati in srebrni kolajni na mladinskih balkanskih prvenstvih je bila članica obeh rekordnih štafet na 4 x 400 metrov. Na evropskem prvenstvu za starejše mladinke je osvojila 18. mesto in postavila svoj najboljši izid na 400 metrov (55,23). Omeniti velja še, da je Jurij Beber med mlajšimi mladinci na balkanskem prvenstvu v Kraljevu v teku na 100 metrov osvojil 13. mesto in bil član štafete 4 x 100 m, ki je bila sedma, Tamara Reicht pa je, prav tako v kategoriji mlajših mladink, na balkanskem prvenstvu v Antalyi v hitri hoji osvojila sedmo mesto. Na evropskem pokalu v Birminghamu je v teku na 10.000 metrov Mitja Krevs v finalu B osvojil 24. mesto, Maksim Strašek pa je na dvoboju pionirskih reprezentanc v Čakovcu Sloveniji prinesel zmago v skoku v višino s preskočenimi 181 centimetri," najboljše dosežke opiše Murko.

Izkazali so se tudi kot prireditelji

Ob vseh uspehih, ki so jih dosegli atleti in atletinje AD Štajerska v letošnji sezoni, so se v društvu izkazali kot prireditelji tekmovanj. "Maja smo bili prireditelji prvenstva Slovenije v posamičnem in ekipnem mnogoboju do 12 let, septembra smo gostili miting Mednarodne atletske lige Telekom in kot daleč najbolj množično tekmovanje še prvenstvo Slovenije za pionirje in pionirke do 12 in 14 let. Zavedamo se, da ob zadovoljstvu nosimo odgovornost, in verjamemo, da bomo v prihodnosti strokovno in organizacijsko še napredovali," je prepričan Murko.

V obeh mariborskih atletskih kolektivih že leta moledujejo, da bi Maribor dobil atletsko dvorano. Kot kaže, se jim ta želja še dolgo ne bo uresničila. "Dokler razmere na prostem kolikor toliko dovoljujejo trening, še gre, ko pa bo zima in sneg, je treninga zunaj konec. Na srečo mlajši atleti in atletinje trenirajo po telovadnicah, starejši pa bodo, ko se bo začela zima, trenirali v dvoranah v Slovenski Bistrici in na Ptuju. Delne treninge lahko pozimi izvajamo v dvorani Tabor na tekaški stezi, a ta omogoča le treniranje starta in sprinta. Pomanjkanje atletske dvorane je cokla razvoja mariborske atletike," je sklenil Darjan Murko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta