Dramatičen uvod v Tour: Po masakru zaigrali partijo šaha

Uroš Gramc
27.06.2021 21:20
Veliko kože in krvi na cesti v prvih dveh etapah dirke po Franciji, a sta Tadej Pogačar in Primož Roglič med najboljšimi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roglič in Pogačar na cesti in po rezultatih z ramo ob rami.
Reuters

Na dirki po Franciji je vsak dan boj za rumeno majico, je pred startom druge etape 108. dirke dejal Primož Roglič. In bo kar držalo, saj sta bili uvodni etapi tako zahtevni, da niso po tradiciji obračunali sprinterji, ampak kar hribolazci. Oba najboljša Slovenca sta dokazala, da sta spet odlično pripravljena, potrdila sta vlogo favoritov, saj sta končala povsem pri vrhu in sta po prvem koncu tedna v odličnem položaju, v skupnem seštevku sta s skupno tremi stopničkami le za zmagovalcema obeh etap, Francozom Julianom Alaphilippom in Nizozemcem Mathieujem van der Poelom.

Le v finišu ni čutiti bolečin

Roglič bi lahko dodal, da je vsak dan tudi borba za preživetje, veliko žrtev je zahtevala sobota z dvema grozljivima skupinskima padcema. Prvi masaker je povzročila nespametna gledalka s transparentom, drugega so si v nervoznem zaključku kolesarji zakuhali sami. Zato so se bolj kot z rezultati ukvarjali s preštevanjem preživelih. "Seveda sem zadovoljen, da je šlo v drugo skozi brez večjih padcev in nevšečnosti. Celo telo me boli, najbolj noga, toda v finišu nisem čutil teh bolečin. Nekaj dni še potrebujem, da se vse zaceli," je slovenski televiziji povedal Primož Roglič. Najbolj je bil vesel, da so v karavani še vsi njegovi pomočniki, z Jonasom Vingegaardom je v ključnih trenutkih sobote zamenjal polomljeno kolo, saj ima praktično identično. Najbolj jo je skupil Tony Martin, nepogrešljiv člen Jumbo Visme v ravninskih etapah, ki je prvi v karavani zgrmel po tleh, pa nato Mike Teunissen tik za njim in vsi drugi.

Dva skupinska padca sta močno zaznamovala uvod in najbrž celotno pentljo.
Epa

Cel spisek poškodovanih z udarninami in odrgninami pa so poslali iz moštva UAE Emirates: Mikkel Bjerg, Brandon McNulty in Rui Costa. Toda le nadaljevanje Marca Hirschija z izpahom obeh ramen je bilo pod vprašajem, pa je celo imel srečo, da je letel mimo lesenega kandelabra. Švicar je stisnil zobe in upa, da bo čez par dni normalno dirkal. "Nič mi ni," pa je v kamero odvrnil Tadej Pogačar, ki je imel zgolj krvavo koleno. Lanski zmagovalec Toura je nedeljo ocenil kot dober dan, ker "smo nastopili vsi iz ekipe".

Slovenca vodilna, Ineos med poraženci

Zanimivo je, da ga je imel Primož Roglič oba dneva v zaključkih ves čas na sprednjem kolesu, Zasavec je pazil na nevarnega tekmeca, na koncu pa sta si razdelila mesti na stopničkah in bonifikacijske sekunde ter ju v skupnem seštevku loči le sekunda. "Z veseljem bi se boril za zmago v etapi, ampak van der Poel je fenomen. Vse nas je presenetil z napadom že na prvem vzponu proti cilju in potem me je v šali vprašal, ali sem se mu želel pridružiti. Na zadnjem vzponu pa ni bilo lahko, ker mi je veliko kolesarjev sledilo in se je spremenilo v partijo šaha. Kljub vsemu sem končal na drugem mestu in sem vesel tudi z belo majico," je po drugi etapi dejal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Od resnih kandidatov za rumeno majico čez 20 dni v Parizu sta Slovenca najvišje, najbolj za petami so jima Nizozemec Wilco Kelderman (Bora Hansgrohe), lani tretji na Giru in letos četrti na Kriteriju Dauphine, in Jack Haig, za katerega pri Bahrain Victoriusu dobro skrbi Matej Mohorič, ter deseterica v času Avstralca. V uvodnih dneh se niso proslavili pri Ineosu. Najprej je izpadel iz boja za skupni seštevek Tao Geoghegan Hart (zaostanek 9:31), Richie Porte (3:08) je izgubil stik z najboljšimi, nato sta sekunde na cesti pustila še Richard Carapaz in Geraint Thomas, da zdaj Ekvadorec za Pogačarjem zaostaja 18 sekund, Britanec 28.

Rezultati, 1. etapa, Brest-Landerneau, 197,8 km: 1. Julian Alaphilippe (Francija/Deceuninck Quick Step) 4.39:05, 2. Michael Matthews (Avstralija/BikeExchange) +0:08, 3. Primož Roglič (Jumbo Visma) ... 6. Tadej Pogačar (UAE Emirates) oba isti čas, 45. Matej Mohorič (Bahrain Victorius) 1:49, 74. Luka Mezgec (vsi Slovenija/BikeExchange) 3:17; 2. etapa, Perros-Guirec-Mur-de-Bretagne Guerledan, 183,5 km: 1. Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin-Fenix) 4.18:30, 2. Pogačar +0:06, 3. Roglič isti čas, 55. Mohorič 1:30, 88. Mezgec 3:48; vrstni red: 1. van der Poel 8.57:25, 2. Alaphilippe +0:08, 3. Pogačar 0:13, 4. Roglič 0:14, 5. Wilco Kelderman (Nizomemska/Bora Hansgrohe) 0:24, 6. Jack Haig (Avstralija/Bahrain) 0:26.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta