(INFOGRAFIKA) Kolesarski spektakel leta: Roglič in Pogačar na vrhu seznama favoritov za rumeno majico

Uroš Gramc
26.06.2021 07:25
Primož Roglič po prihodu iz dvomesečne karantene napovedal boj za rumeno majico, a Tadej Pogačar se ne bo dal zlahka. Slovenca sta med štirimi favoriti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanski zmagovalec je nazorno pokazal, kaj ga zanima tudi letos.
Reuters

V Sloveniji smo imeli običajno močno kolesarsko obarvan junij, v zadnjem obdobju pa se mu je pridružil še julij. In to predvsem zaradi izjemnih uspehov Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji, ki se ji letos pridružujejo še olimpijske igre v Tokiu. Enaintridesetletni Zasavec je na kolesarskem spektaklu leta zablestel že pred tremi leti s slavjem v kraljevski etapi, devet let mlajši Gorenjec, ki Slovence vabi z "ugasnite zaslone in pridite v Francijo", pa se mu je pridružil lani za zgodovinsko dvojno slavje na Elizejskih poljanah. In nekaj podobnega se obeta letos. Čeprav je tandem že naveličan vprašanj o njunem rivalstvu, je dejstvo, da številka ena in dve sodita med največje favorite, čemur pritrjujejo tudi stavnice.

​Cesta pokaže na najmočnejšega

Je pa tudi res, da je kolesarstvo nepredvidljivo in da je še kup drugih tekmovalcev sposobnih izjemnih uspehov, ne nazadnje je Pogačar lani zmagal nepričakovano. Med znanimi kandidati za prestol seveda ne gre mimo izjemno močne in najbogatejše ekipe na svetu Ineos Grenadiers, ki kraljuje v zadnjem desetletju, njeni tekmovalci so osvojil kar sedem rumenih majic v zadnjih devetih letih in tudi letos kotirajo zelo visoko. V svojih vrstah imajo kar štiri kolesarje, ki so na zadnjih dirkah potrdili vrhunsko formo, a čeprav se Geraint Thomas in Richard Carapaz omenjata kot kapetana, Richie Porte in Tao Geoghegan Hart pa kot pomočnika, se lahko med dirkami v trenutku vse spremeni. "Imajo izvrstno ekipo, res so se dobro pripravili, nič nočejo narediti narobe, toda na Touru moraš biti osredotočen nase, zbran, motiviran in ne smeš delati napak. Saj veš, kdo je močan in kdo cilja na generalno razvrstitev, toda na cesti se hitro pokaže, kdo je najmočnejši," je pred predstavitvijo v Brestu, kjer bo danes start uvodne, tehnično zahtevne etape do Lenderneauja (197,8 km), ki jo utegne krojiti veter, povedal Tadej Pogačar.

Ključne etape letošnjega Toura

​Pogi ne bo ukazoval

Mladenič s Klanca pri Komendi skuša te dni ostati sproščen, a dejstvo je, da bo po francoskih cestah nosil breme lanskega zmagovalca. Ima pa bistveno močnejše moštvo, kot ga je imel takrat. Najmočnejši okrepitvi čez zimo sta Rafal Majka, ki je Pogačarju pomagal na vseh etapnih dirkah in s katerim je v zadnjem času največ treniral, ter Marc Hirschi. "Ne počutim se kot vodja, ki bi ukazoval, kdo mora kaj delati, saj ima veliko fantov več izkušenj, vedo kakšno stvar več o kolesarstvu. Majka ima največ izkušenj, tu sta še Rui Costa in Vegard Laengen. Eden od njih bo kapetan na cesti, zame pa je pomembno, da sem dober v skupnem seštevku," je dejal "Pogi".

Traso je podrobno analiziral, nazadnje si je ob prihodu v Francijo ogledal traso sredinega kronometra, sicer pa je spoznal skoraj polovico etap. Da so kolesarji Emiratov videli zaključek devete etape, prve resne gorske v Alpah naslednjo nedeljo s ciljem v Tignesu, so morali peš čez plaz. "Ni bilo hudo, saj smo prehodili le nekaj sto metrov, sta pa morala avtomobila okoli gore, kar jima je vzelo tri ure."

O najzahtevnejšem, tretjem tednu s kar štirimi etapami v Pirenejih Pogačar še ne razmišlja, do tja je najprej treba priti. "Prvi teden bo še bolj nervozen kot lani, toda prva dneva se zdita zabavna. Zaključna klančka sta zanimiva in zahtevna, kandidatov za zmago pa je veliko. Zagotovo bo vznemirljivo." Tudi Primož Roglič že nestrpno pričakuje današnji start, on je še najbolj lačen dirk, saj že dva meseca ni imel cifre pripete na hrbtu. "Res je, da sem letos ubral nekoliko drugačen pristop. Ampak saj sem nekaj podobnega že storil, ko sem nastopil na Giru in potem na Vuelti," je spomnil na leto 2019, ki je bilo zanj in za slovensko kolesarstvo prav tako zgodovinsko. Najprej je nov mejnik - stopničke na tritedenskih dirkah - dosegel s tretjim mestom v Italiji in ga nato z zmago v Španiji še presegel.

Dobro razpoložen je Zasavec prišel v Brest, kjer jih je pričakalo kislo vreme.
Epa

"Običajno sem dobro počutim, ko pridem z višinskih priprav, sem v dobri formi. Zaupam si in zdaj bomo videli, kako nam bo šlo," je dejal Zasavec. Tudi on zaupa v svoje moštvo, čeprav je eden glavnih pomočnikov v ravninskih etapah Wout van Aert med pripravami zbolel in se poškodoval, vendar je z naslovom belgijskega prvaka na cestni dirki že razblinil vse dvome. Manjkal bo tudi Tom Dumoulin, ki se je po prekinitvi kariere že vrnil v karavano in postal nizozemski prvak v kronometru.

Ne veš, kako si močan, ko si sam

V Franciji bo imel preverjeno ekipo, ob njem bodo zvesti ameriški pomočnik Sepp Kuss, Tony Martin, Steven Kruijswijk, Robert Gesink, izjemno velik napredek je spomladi prikazal mladi Jonas Vingegaard. "Nastopili bomo s super moštvom, vsi smo pripravljeni. Imamo močne fante, verjamem vanje. Hočem, da vsi pokažemo največ, kar znamo," je povedal prvi mož Jumbo Visme, ki se je letos še posebej pripravil na oba kronometra. Čeprav sta si trasi oddaljeni več sto kilometrov, ju je odpeljal v istem dnevu in dan po zadnji letošnji zmagi - aprila po Baskiji.

Ni še pozabil, kar se mu je zgodilo lani, ko mu je Pogačar izpred nosa odnesel že skoraj dobljeno rumeno majico. "Ob koncu dirke bomo videli, kako odločilna bosta kronometra. Lani smo videli, da se lahko takrat zgodijo ključne stvari in ustvarijo velike razlike. S tem v mislih smo trenirali vožnjo na čas, vložili smo veliko truda. Vse bomo naredili, da se bo letos končalo drugače. Ampak ne moreš vedeti, kako si močan, ko treniraš sam," je sklenil Primož Roglič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta