EP v odbojki: Opozorilo je moralo priti

06.09.2021 06:00
Po šokantnem porazu proti Čehom (1:3) so Slovenci odpravili Črno goro (3:0), danes ob 19. uri pa jih čakajo Belorusi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odbojka Slovenija Črna gora (foto: Cev)
Cev

Evropsko prvenstvo v odbojki, na katerem so Slovenci niti ne preveč tiho napovedali celo napad na zlato, je ob uvodu prineslo mešane občutke. Varovanci Alberta Giulianija so si na prvi tekmi polomili zobe na gostiteljih Čehih (1:3 v nizih), nato pa z odliko opravili popravni izpit proti Črnogorcem (3:0). Bili so tako dominantni, da Giuliani na celi tekmi, ki je trajala le 67 minut, ni zahteval niti ene minute odmora. Napadalno najbolj učinkovita sta bila Tonček Štern s 16 točkami in Tine Urnaut s 15.

"Prav je, da se je to zgodilo, da smo na prvi tekmi izgubili. To opozorilo je moralo priti, saj z glavo nismo bili tam, kjer moraš biti. To se nam je maščevalo in sledil je poraz. Veseli me, da smo se nekaj naučili, že proti Črni gori smo bili veliko boljši, a še zdaleč nismo tam, kjer smo lahko," je uvod v tekmovanje komentiral 34-letni podajalec Dejan Vinčić, ki na prvi tekmi ni razigral ne sebe ne soigralcev: "Mučimo se. Vidi se, da se nam pozna, da smo morali biti zaradi primera korone nekaj dni doma, da nam manjkajo tiste močne prijateljske tekme v Ukrajini. Vse se pozna, zato moramo ta prvi del res izkoristiti maksimalno in stopnjevati ritem."

Podobno je poudarjal tudi selektor Alberto Giuliani: "Naša strategija je, da moramo veliko igrati, saj pred začetkom evropskega prvenstva nismo igrali težkih pripravljalnih tekem, zato so za nas uvodna srečanja zelo pomembna. Važno je, da smo proti Črni gori odigrali mirno tekmo. Igrali smo bolje v primerjavi z dvobojem proti Češki. Ko je bila žoga na naši strani mreže, smo odigrali zelo dobro. Vesel sem, saj je to prvi korak k dvigu naše forme." O tem pričajo tudi številke: na drugi tekmi so Slovenci zabili kar enajst asov (Črnogorci nobenega), sedemkrat uspešno blokirali in uspešnost napada dvignili na 63 odstotkov.

Po uvodnih dveh tekmah jim je nedelja prinesla prost dan, ki pa ga niso preživeli tako, kot bi si to predstavljali laiki. Dopoldne so odbojkarji že trenirali, popoldne so se potili še v fitnesu. Časa za sprostitev ni, saj jih zdaj v treh dneh čakajo še tri tekme, ki bodo določile potnike v osmino finala. Najprej danes ob 19. uri Belorusi, jutri ob 16. uri Bolgari in v sredo ob 15.45 Italijani.

Belorusi so že dokazali, da z njimi ni šale – po uvodnem porazu proti Italiji (0:3) so slovenske krvnike Čehe odpravili s 3:1. Z morebitnim presenečenjem oziroma zmago nad Slovenijo bi lahko pod vprašaj postavili celo napredovanje evropskih podprvakov v osmino finala. A sodeč po zadnjih izkušnjah, ki segajo v leto 2019, Tine Urnaut in druščina ne bi smeli imeti težav. Beloruse so takrat dvakrat odpihnili – tako v kvalifikacijah za ligo narodov kot na domačem evropskem prvenstvu.

"Tekma bo težka, tako kot tudi vse druge na evropskem prvenstvu. Belorusijo zelo dobro poznamo, proti tej ekipi smo že igrali in jo tudi premagovali. Ampak to je zdaj preteklost, pred nami je nova zgodba. Ohraniti moramo fokus, ki smo ga našli na tekmi proti Črni gori, in še stopnjevati našo igro. Zadovoljen sem bil z začetnimi udarci, bolje sta delovala blok in obramba, a to še ni naša raven. Morali bomo napredovati in že proti Belorusom od prve točke naprej pritiskati," tekmo napoveduje selektor Giuliani.

Njegova desna roka na igrišču, Vinčić, dodaja: "Na tekmi proti Češki se nam je maščevalo, da pristop ni bil takšen, kakršen bi moral biti. Mislim, da se nam kaj takega ne sme več zgoditi in se nam tudi ne bo. Preveč smo bili samozavestni, preveč smo bili sproščeni. Nobena ekipa nam ne bo ničesar podarila in za svoj pristop smo že bili kaznovani. Tega se zavedamo, odigrati moramo na najvišji možni ravni, proti Belorusiji in tudi proti vsem ostalim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta