(FOTO) Izjemni Pogačar do kronometrske zmage na Touru: Le malokrat sem v karieri odpeljal tako dobro

Tadej Pogačar si je že v peti etapi privozil veliko prednost pred največjimi tekmeci za rumeno majico, Primož Roglič se pobira po hudem ponedeljkovem padcu in se je povzpel v deseterico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec pete etape dirke po Franciji. V vožnji na čas od Changeja do Lavala je lanski zmagovalec Toura v cilju drugega, Švicarja Stefana Künga, ugnal za 19 sekund, tretje mesto je z zaostankom 27 sekund osvojil Danec Jonas Vingegaard. Drugi slovenski as Primož Roglič je prav tako odlično odpeljal in bil z zaostankom 44 sekund sedmi.

EPA

V skupnem seštevku je Pogačar peto etapo začel z zaostankom 39 sekund za tedaj vodilnim Nizozemcem Mathieujem van der Poelom, zaključil pa jo je s 26. zmago v karieri, od tega četrto v kronometrih po zares sijajni predstavi. Za prevzem rumene majice mu je zmanjkalo osem sekund. "Kar precej visoko postavim ta kronometer v primerjavi z vsemi drugimi v karieri. Bilo je kar čustveno, s toliko navijači ob cesti in po težkem mesecu kronometra na treningih, ko nisem našel ritma na kolesu. Potem sem pa spremenil položaj na tisto, kar je bilo pred Baskijo, na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Spet sem našel dobre občutke in zdaj sem kar vesel, kako lahko pritisnem," je kar malce odleglu lanskemu zmagovalcu dirke po Franciji.

Dobro je delo opravil tudi van der Poel, ki je v cilju na petem mestu zaostal 31 sekund in obdržal prestižno majico vodilnega. A za Pogačarja Nizozemec na vrhu sploh ni moteč, saj ne bo ciljal na rumeno majico v Parizu. Mladi Gorenjec ima pred največjimi tekmeci zanjo že kar debelo minuto prednosti. "Ja, zdaj sem bolj v ospredju in bodo napadi najbrž prišli vsak dan. Težko bo, ampak tako je, enkrat napadaš, drugič se braniš. Sem kar motiviran, ko vidim, kako se dirka odvija."

Andrej Petelinšek

Jutri  bodo vsi njegovi tekmeci najbrž počivali, na sporedu je 160 km dolga etapa Tours-Chateauroux. To bo tudi dan, ko bo še Primož Roglič lahko malo bolj zacelil rane. Zasavec je nad pričakovanji odpeljal kronometer in se je v skupnem seštevku povzpel kar za desetim mestom, na katerem za rumeno majico zaostaja 1:48. "Kronometer je vedno boleč, tokrat je bil zame še bolj. Najtežje pa je bilo, ker sem pogrešal malce moči. Ampak sem super ponosen, da sem iz sebe iztisnil vse. Zagotovo se bom boril do konca," se niti slučajno ni predal Roglič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta