Primož Roglič žrtev bojnega polja na dirki po Franciji: "Nič ni zlomljenega, lahko nadaljujem"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.06.2021 18:58
Tretja etapa je poskrbela za številne padce - tudi Primož Roglič je končal na tleh in v cilj prišel z minuto zaostanka, Tadej Pogačar je (brez padca) izgubil pol minute.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roglič si je pridelal bojne rane ter skupno minuto in 35 sekund zaostanka.
EPA

Kar bi morala biti mirna etapa s prvim pravim sprinterskim zaključkom na letošnji dirki po Franciji, se je spremenilo v parado hudih padcev. V enega od teh je bil 10 km pred ciljem udeležen tudi Primož Roglič; med vožnjo ob skrajno levi strani ceste se je naenkrat sesul po tleh. Z odrgninami na boku, rami in nogi se je hitro vstal, vzel kolo od moštvenega kolega Seppa Kussa in se s pomočjo ekipe Jumbo Visma podal v lov za glavnino. Ta se je že pripravljala na zaključni sprint, zato so ekipe vneto stopnjevale tempo za svoje sprinterje, ko je spet počilo - še 3,5 km je bilo do konca, ko se je pred Tadejem Pogačarjem na tleh znašel sprinter Arnaud Demare. Glavnina se je (spet) razklala, Pogačar je ostal v zaostali skupini, kar ga je na koncu stalo dragocenih 26 sekund.

"Na tej etapi (od Lorienta do Pontivyja) nobena ekipa ni mogla ostati skupaj. Ceste so bile ozke in luknjaste, kolesarji smo se vozili levo in desno ... Res je bilo kaotično," je etapo za TV Slovenija komentiral Pogačar, ki se je vsaj padcem uspel izogniti. "Tik pred menoj je padel sotekmovalec Davide Formolo, jaz sem se ujel na nogah. Odpeljal sem mimo vseh, ki so ležali po tleh. Bilo je res grozno, kot na bojnem polju."

Tadej Pogačar je obdržal belo majico.
Epa

Pa to nista bila ne prva ne zadnja padca etape. Že v uvodnem delu je z zlomljeno ključnico Tour končal Rogličev moštveni kolega Robert Gesink, zapletel se je z enim od favoritov Geraintom Thomasom, ki je po naravnavi izpahnjene rame nadaljeval z dirko. Še bolj shrljiv pa je bil ciljni sprint; v boju za čim boljši položaj sta na asfaltu končala sprinterja Caleb Ewan in Peter Sagan. In tako je iz masakra kot zmagovalec izšel Tim Merlier, pri Alpecin-Fenixu moštveni kolega nosilca rumene majice Mathieuja van der Poela.

Ta še vedno vodi v skupnem seštevku, osem sekund prednosti ima pred Julianom Phillipeom ter 31 pred Rogličevim moštvenim kolegom Woutom van Aertom in Slovencema najnevarnejšim tekmecem za skupno zmago Richardom Carapazom iz moštva Ineos. Pogačar je s skupnim zaostankom 39 sekund na šestem mestu, Roglič z minuto in 35 sekundami pa na 20. mestu. Zasavca so po etapi odpeljali na slikanje v bolnišnico. "Na srečo je vse še v enem kosu in ni nič zlomljenega. Sicer sem popolnoma odprt po telesu. Ni bil najboljši dan, a lahko nadaljujemo," je za nizozemski AD povedal Primož Roglič, "dokler sem na dirki, se bom boril."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta