(FOTO) Luka Mezgec: Če naš ne zmaga, naj vsaj Cavendish

Prerojeni britanski sprinter navdušuje tudi Luko Mezgeca, ki pred najdaljšo etapo - kot Matej Mohorič - razmišlja o zmagi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Mezgec
Andrej Petelinšek

Zavohal je kri in ta zmaga ni njegova zadnja, je ob 31. na dirki po Franciji za Marka Cavendisha dejal najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec. In ni se zmotil, 36-letni Britanec je izkoristil že prvo priložnost ter ponovno dvignil roke. Tokrat na eni najkrajših in najlažjih etap 108. Toura, pa tudi najhitrejših, z 48,7 kilometra na uro so se na zgolj 1,5 kilometra približali rekordni znamki iz leta 1999. Cavendish pa na zgolj dve zaostanka za rekorderjem, legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom. In to v Chateaurouxu, kjer je pred 13 leti prvič slavil v Franciji.

Mark Cavendish je slavil 32. zmago na Touru.
Andrej Petelinšek

Avstralec ima le Slovenca

"Tu je poleg Bordeauxa, Pariza in drugih mest eden klasičnih sprintov stare šole, ko ciljno črto vidiš že kilometer od cilja. Spomnim se še, kako sem nekoč opazoval Steelsa, Zabela in druge. Ta zmaga mi pomeni enako kot tista prva tukaj pa tudi kot vse druge vmes. Je bil pa manjši šok zame kot v torek, ker sem vedel, da lahko zmagamo, ne, da bomo," je povedal Cavendish, ki o Merckxu še ne razmišlja, a nihče v karavani več ne dvomi, da ga lahko ujame. Zanimivo je tudi, da so še pred dnevi vsi dvomili, da se spritner z otoka Man še kdaj vrne med svetovno smetano.

Mu pa Škofjeločan uspeh privošči. "Če naš ne zmaga, je on drugi, ki mu najbolj privoščim. Te zmage so zgodovinskega pomena. Vemo, da je imel nekaj težkih let. Ne vem sicer, kakšen pospešek dobijo vsi kolesarji pri QuickStepu, vsak tam dobro vozi. Morala, zmagovalna miselnost za enodnevne dirke je pri njih na nekem drugem nivoju." A tudi pri moštvu BikeExchange je vzdušje dobro, Michael Matthews je drugemu in četrtemu mestu dodal deveto in je v boju za zeleno majico četrti za Cavendishem, Jasperjem Philipsenom in Nacerjem Bouhannijem. "Mislim, da je majica kar blizu. Upam, da bosta naslednja dva tedna za Cavendisha in še katerega od težkih sprinterjev prezahtevna, da bodo izgubljali in da bo Matthews pridobival. Mora pa biti v vsakem sprintu in konstanto pridobivati točke. Borbali bomo, dokler gre," je v množini odgovarjal Mezgec, čeprav le on kapetana avstralskega moštva pilotira v hitrih zaključkih.

Za Pogačarja glavne etape še pridejo, Mezgečevemu kapetanu je ta pred vrati pisana na kožo.
Andrej Petelinšek

Mezgec: Velik dan za nas

Danes ga ne bo skušal pripeljati le do čim več točk, ampak kar do 38. profesionalne zmage in tretje na Touru. Delo ne bo lahko, saj je na sporedu najdaljša etapa ne samo na tej pentlji, ampak v zadnjih 21 letih. Kar 249,1 kilometra čaka karavano od Vierzona do Le Creusota, pa to še ni vse. To bo s 3000 metri višinske razlike tudi najtežja izmed treh 200-kilometrskih preizkušenj letos, že v stilu enodnevnih klasik. V drugi polovici dneva bo pet kategoriziranih vzponov, premierno na dirki Signal d' Uchon - s 5,7 kilometra in prav toliko odstotki naklona - druge kategorije. Na njem bodo poleg točk 19 kilometrov do ciljne črte delili bonifikacijske sekunde. Interesov je torej veliko.

Andrej Petelinšek

"Ali bo šla glavnina do konca ali bo beg, bo odvisno od boja za zeleno majico, katere ekipe bodo kontrolirale dirko. Vsekakor nam je etapa pisana na kožo, zato je za Matthewsa velik dan in s tem tudi za vse nas," pravi Mezgec, ki upa, da bo glavnina ostala skupaj, v težkem zaključku pa, da jo bodo izpustili najhitrejši in najtežji sprinterji. To bi lahko bil dan tudi zanj, če Avstralec prav tako ne bi zmogel tempa. "Dokler bo v 'špilu' za zeleno majico, ne pričakujem prostih rok. Se pa med dirko lahko marsikaj spremeni, vsekakor upam na kakšno priložnost," še ni vrgel puške v koruzo.

V lov na Rogličev "trojček"

Slovensko kolesarstvo ima danes še enega aduta, če odštejemo, da sta Tadej Pogačar in Primož Roglič na radarju, ko je proga zahtevna. Matej Mohorič si je že pred startom v Bretanji obkrožil nekaj etap zase, ko mu ne bo treba ščititi Sonnyja Colbrellija (včeraj je bil Italijan enajsti). Sedma je visoko na tem seznamu. Ljubitelj zahtevnih enodnevnih klasik upa, da se bo znašel med ubežniki. "Na kronometru nisem dal čisto vsega od sebe, saj sem želel nekaj energije prihraniti. Mislim, da si bom povrnil moč, da bom povsem prišel k sebi, in upam na najboljše," je povedal prosti strelec Bahrain Victoriusa, ki je odlično formo potrdil z naslovom državnega prvaka.

Andrej Petelinšek

Že v Kopru ni skrival želje po etapni zmagi na Touru, da po Giru in Vuelti prida le še zadnjo, ki mu manjka do "trojčka", s katerim se od Slovencev kiti le Roglič. "To bi mi ogromno pomenilo, po vsem, kar se mi je zgodilo v zadnjih dveh letih, pa bi bilo to tudi veliko olajšanje. Lahko se samo potrudim, dam od sebe maksimum in upam na najboljše," je dejal nekdanji svetovni prvak do 23 let. In kakšen je recept za uspeh, je v prvih dneh po pelotonu iskal zaveznike, s katerimi bi se podal v lov? "Ne, najtežje je ujeti pravi trenutek, pravo skupino, malo je potrebne sreče, odločilne pa so noge," je razkril 26-letnik iz Podblice.

Rezultati 6. etape, Tours-Chateauroux, 160 km: 1. Mark Cavendish (Velika Britanija/Deceuninck - QuickStep) 3.17:36, 2. Jasper Philipsen (Belgija/Alpecin Fenix), 3. Nacer Bouhanni (Francija/Arkea Samsic) ... 24. Matej Mohorič (Bahrain Victorius), 25. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 26. Luka Mezgec (BikeExchange), 74. Primož Roglič (vsi Slovenija/Jumbo Visma) vsi isti čas; vrstni red: 1. Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin) 20.09:17, 2. Pogačar +0:08, 3. Wout van Aert (Belgija/Jumbo) 0:30, 10. Roglič 1:48, 33. Mohorič 4:59, 70. Mezgec 12:38.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta