Lucija Tarkuš dvakratna mladinska prvakinja v športnem plezanju

Tomaž Ajd
15.05.2021 05:00
Slovenskobistričanka Lucija Tarkuš, članica Alpinističnega kluba Impol, je pred kratkim na evropskem mladinskem prvenstvu v športnem plezanju v ruskem Permu osvojila dva naslova evropske prvakinje, in sicer v težavnosti in kombinaciji, v balvanskem plezanju pa je bila bronasta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lucija Tarkuš Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

"Zelo sem zadovoljna, čeprav mislim, da bi bilo moje plezanje lahko boljše. Res sem vesela, da mi je končno uspelo osvojiti naslov evropske prvakinje v težavnosti, potem ko sem bila dve leti tretja. V balvanih bi lahko bilo boljše, a tudi tretje mesto ni slab rezultat," svoje nastope ocenjuje dijakinja II. gimnazije Maribor.

​Pokazala, kaj zna

Pred tem je v švicarskem Meringenu uspešno debitirala na članski tekmi svetovnega pokala. V balvanskem plezanju se je uvrstila v polfinale in osvojila 14. mesto. "S plezanjem v Meringenu sem zadovoljna in res sem vesela, da sem lahko pokazala to, za kar sem tudi trenirala. Ker je to bila moja prva tekma svetovnega pokala v balvanih, sem z uvrstitvijo v polfinale zadovoljna in komaj čakam, da se začnejo še tekme v težavnosti," pojasnjuje.

Za plezanje jo je navdušila prijateljica, postalo ji je zares všeč, v tem uživa. "Za svoje uspehe sem zaslužna sama, saj treninga ne more nihče opraviti namesto tebe. Zagotovo pa brez odličnega trenerja Gorazda Hrena ne bi šlo in seveda tudi ne brez pomoči staršev, saj opravijo zame neskončno prevozov. Hvala tudi salonu Mona Lisa za pomoč," o začetkih in dosežkih pravi obetavna športnica. Želja vsakega športnika je nastop na olimpijskih igrah in tudi pri njej ni nič drugače. "A do takrat je še daleč. Moj cilj so tekme svetovnega pokala in tudi svetovno prvenstvo," pravi Lucija Tarkuš.

​Šele začetek kariere

Njenega uspeha so zelo veseli v njenem klubu. Tomi Aurednik, predsednik AK Impol Slovenska Bistrica, je prepričan, da je to šele začetek kariere Lucije Tarkuš na najvišjem konkurenčnem nivoju v športnem plezanju. "Vrhunsko! Čestitke, Lucija, in globok poklon! Prav tako čestitam trenerski ekipi s Hrenom na čelu in vsem prejšnjim trenerjem, delavcem v klubu in seveda Lucijini družini. Vsi ti so potrebni, da lahko tekmovalka v miru in predano dela ter da se mozaik na najpomembnejši tekmi leta oziroma tekmah sestavi. Vsekakor pa je Lucija tista, ki tekmuje in ki je zmagala. Ponosen sem, da je članica našega kluba, in še naprej se bomo trudili, da ji bomo pomagali pri nadaljnjem razvoju ter doseganju vrhunskih rezultatov. Vizija kluba je nastavljena dovolj smelo, prav takšna pa je tudi Lucijina vizija," poudarja Aurednik.

Na tekmu v Münchnu Foto: Marco Kost
Marco Kost

Člani AK Impol Slovenska Bistrica že vrsto let dosegajo vidne uspehe v alpinizmu in športnem plezanju. Jedro kluba tvori okoli 25 alpinistov in 20 športnih plezalcev, število članov kluba pa presega številko 340. Uspešno skrbijo za vzgojo bodočih alpinistov in športnih plezalcev ter popularizacijo v domačem okolju in širši regiji. Mesečno v programih šole trenira okoli 170 otrok in mladostnikov.

"Lucija Tarkuš in Ema Seliškar sta kategorizirani v mednarodni razred pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Obe posegata v sam vrh domačega in svetovnega športnega plezanja. Pravzaprav Lucija pri mladinkah že sodi v vrh, je tudi članica slovenske članske reprezentance. V klubu imamo še nekaj perspektivnih plezalcev in plezalk, ki so prav tako uvrščeni v ostale kategorizacijske razrede pri OKS," doda predsednik kluba.

Veliko si obeta tudi od novega plezalnega centra, ki ga bodo kmalu zgradili v slovenskobistriškem športnem parku. "V njem bo približno 2000 kvadratnih metrov notranjih in zunanjih visokih plezalnih sten ter okoli 1000 kvadratnih metrov balvanskih sten, zasnovanih po zadnjih smernicah. S plezanjem se bodo lahko srečali začetniki in naredili prve korake, mogoča bo tudi organizacija mednarodnih tekmovanj na najvišjem nivoju. Še pomembneje pa je, da bo veliko prostora namenjenega rekreaciji. Plezanje je postalo zelo priljubljena rekreacija in način preživljanja prostega časa. V tujini so takšni centri vsakdanja oprema mest in večjih krajev," še pojasnjuje Aurednik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta