Mariborska plavalca proti Tokiu: Zadovoljna, če bosta izboljšala rekorde

Zmago Gomzi
12.07.2021 08:00
Za Katjo Fain bodo olimpijske igre prva tovrstna izkušnja, za Martina Baua že druga
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzdušje ob enem od zadnjih treningov v Mariboru je bilo sproščeno. 
Andrej Petelinsek

Prvi Mariborčan in član PK Branik, ki je v nekdanji Jugoslaviji plaval na olimpijskih igrah, je bil Janez Kocmur - nastopil je leta 1960 v Rimu. Potem je zazevala praznina vse do osamosvojitve Slovenije. Leta 1992 sta v Barceloni iz mariborskega kluba plavala Matjaž Koželj in Tanja Godina, leta 1996 v Atlanti Metka Sparavec, v Sydneyju (2000) in v Atenah (2004) Blaž Medvešek, po dvanajstih letih nove suše pa se je v Rio de Janeiro kvalificiral Martin Bau. V Tokiu bo mariborski klub po 29 letih spet imel dva predstavnika, Katjo Fain in Baua, ki se v teh dneh v deželi vzhajajočega sonca pod vodstvom trenerke Metke Sparavec že pripravljata na najpomembnejše športno tekmovanje na svetu. Fainova je izpolnila normi na 1500 metrov prosto in 400 metrov mešano, Bau je na podlagi rezultatov dobil povabilo Mednarodne plavalne zveze za 400 in 800 metrov prosto.

Trenerka zadovoljna s pripravami

Fainova je normo za nastop na 1500 metrov s časom 16:27,10, ki je bil tudi njen osebni rekord, izpolnila marca na mitingu v Bratislavi. "To je bil znak, da se lahko v miru začneva pripravljati na Tokio. Glede na to, da je bila razbremenjena, je plavala vse hitreje in maja je na mitingu, prav tako v Bratislavi, na 1500 metrov za več kot pet sekund izboljšala osebni rekord. Odlično je plavala tudi na 400 metrov mešano, saj je s časom 4:43,12, kar je bil tudi njen rekord, prav tako izpolnila normo za Tokio. Dobro pripravljenost na 1500 metrov je kronala še s tretjo potrditvijo norme na majskem evropskem prvenstvu v Budimpešti s časom 16:28,66," je za uvod povedala Katjina mama in trenerka Metka Sparavec, ki je leta 1999 kot prva slovenska plavalka osvojila bronasto kolajno na 50 metrov hrbtno na evropskem prvenstvu v Carigradu in postala športnica Slovenije za leto 1999.

"Podobno kot Katja se je tudi Martin že nekaj časa pripravljal tako, kot da bo nastopil v Tokiu, čeprav ni izpolnil A-norme v nobeni od dolžin prostega sloga, je pa izpolnil B-normo na 400 in 800 metrov. Zaradi tega je upal na povabilo in ga pred kratkim tudi dobil. Negotovosti je bilo konec. Vesela sem zanj. Verjamem, da lahko oba izboljšata osebne rekorde, tudi njuno plavanje na evropskem prvenstvu je bilo spodbudno. Na Japonskem bo dovolj časa za prilagajanje na časovno razliko in življenjske razmere ter piljenje pripravljenosti do prvega skoka v bazen," je dejala Sparavčeva. Plavalni program se bo začel že v prvih dneh, 24. julija, in Fainova bo ta dan plavala na 400 metrov mešano. "Dva dni pozneje je v programu 1500 metrov prosto, disciplina, od katere pričakujemo največ."

Vrhunec po uvodnem ogrevanju

Devetnajstletna Mariborčanka je na čelu novega vala slovenskih plavalk. V Tokiu bo nastopila v treh disciplinah, še na 800 metrov prosto. "Prvi start je vedno najtežji, verjamem, da bo na olimpijskih igrah najtežji doslej, tudi zaradi tega, ker bom prvič nastopila. Zadovoljna sem, da bom pred 1500 metrov prosto plavala na 400 metrov mešano, kajti ta disciplina bo predvsem ogrevanje pred mojo najpomembnejšo. Tako bom imela priložnost, da že prej okusim olimpijski duh in občutke v bazenu, nastop na 800 metrov prosto pa bo pozneje. V vseh disciplinah bi rada izboljšala osebne rekorde," je povedala Fainova.

Andrej Petelinsek

Prvi treningi na Japonskem še ne bodo v olimpijskem bazenu. "Pripravljali se bomo nekje drugje, kajti v olimpijsko vas bomo smeli 19. julija. Časa, da spoznam bazen, bo dovolj. Kljub koronavirusu sem dobro trenirala, pripravljenost se je iz tedna v teden izboljševala in z optimizmom čakam igre. Verjamem, da bom plavala v skladu s pričakovanji. S tekmicami se ne obremenjujem, moj cilj je dobro plavanje. Komaj čakam nastop na upam da ne na zadnjih olimpijskih igrah," je dodala Katja Fain.

Treniral, kot bi imel vozovnico

Tudi za Brazilijo Martin Bau ni izpolnil norme in je nastopil s povabilom ter na 1500 metrov prosto osvojil 26. mesto. "Plaval sem veliko slabše od osebnega rekorda," razloži 26-letni Mariborčan, ki bo tokrat dobil priložnost na krajših razdaljah.

Igor Napast

"Zelo sem vesel, da sem dobil povabilo, na katero sem nestrpno čakal. A ne križemrok, od začetka leta sem se pripravljal tako, kot da bi vozovnico že imel v žepu. Normama na obeh dolžinah sem bil zelo blizu, a sta, še posebej na 400 metrov, zelo visoko. V Tokiu želim plavati po najboljših močeh, priprave so bile dobre. Boljši rezultat pričakujem na 400 metrov. Motivacije mi ne manjka, upam, da bom dosegel čas, ki si ga želim, kakšno uvrstitev pa mi bo prinesel, pa je težko napovedati," je optimist Bau, ki je pred kratkim mimogrede opravil s tekmeci na državnem prvenstvu v akvatlonu. "Nastopil sem zaradi spremembe v ritmu treningov. Bilo je zanimivo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta