MotoGP: ko za sloves skrbijo rezervisti

Zoran Mijatović
05.04.2021 18:25
Morali bi biti "rezervna" ekipa Ducatija, a moštvo Pramac z novincem Jorgejem Martinom in veteranom Johannom Zarcojem piše najlepšo zgodbo uvoda v sezono
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po slovesu Andree Doviziosa (04) pri Ducatiju še iščejo moža, ki bi se bil sposoben boriti za naslov prvaka. Foto: REUTERS
Lisi Niesner

Dve dirki, skoraj identičen razplet. Zmagovalec je slavil na yamahi, sledila sta dirkača Ducatija, tik pod stopničkami je ostal Suzuki, peti je bil spet voznik yamahe. A med prvo in drugo dirko razreda MotoGP v Katarju je bilo tudi nekaj pomembnih razlik. Yamahina Maverick Vinales in Fabio Quartararo sta si izmenjala prvo in peto mesto, na suzukiju je bil prvič odličen Joan Mir, drugič pa Alex Rins. Ob dejstvih, da KTM in Aprilia (še) nista na ravni najboljših, Hondi pa krvavo manjka poškodovani Marc Marquez, ki naj bi se vrnil že na naslednji dirki 18. aprila na Portugalskem, je načeloma jasno, katera moštva trenutno vodijo igro. A še preden bi potegnili kakšne sklepe za celo sezono, velja zadržek; pred dirkači je predvidenih še 19 dirk. Tudi lani je Quartararo na uvodnih dveh dirkah v Jerezu suvereno slavil, pa se nato izgubil v povprečju in sezono končal šele kot osmi.

Tokrat ne on kot zmagovalec druge dirke ne njegov moštveni kolega Vinales, najboljši na prvi, nista prevzela vodstva v skupnem seštevku. To pripada Johannu Zarcoju, Francozu, ki je ducatija dvakrat pripeljal do druge stopničke in tako zbral 40 točk, štiri več od Yamahinih dirkačev. Prav Ducatijeva dirkača sta minuli konec tedna z drugim in tretjim mestom poskrbela za največje presenečenje. Zakaj? Ker to sploh ni prvo, uradno tovarniško moštvo Ducatija, ampak zasebno moštvo Pramac Ducati. To sicer tekmuje z najnovejšim, letošnjim modelom motocikla (desmosedici 21), vendar mu tovarna ne zagotavlja tolikšne podpore novih delov kot tovarniški ekipi, ki je s Francescom Bagnaio in Jackom Millerjem zasedla šele šesto in deveto mesto.

Zavoljo statusa moštva tudi dirkača v ekipi Pramac naj ne bi bila prvorazredna. A novinec Jorge Martin je povsem presenetil; na sobotnih kvalifikacijah je dosegel celo najboljši startni položaj, preden je na dirki zasedel tretje mesto, medtem ko Zarco pri 30 letih velja že za malodane odsluženega. Pri zrelih 26 letih je vstopil med elito, na prvi dirki do padca vodil šest krogov, nato pa se je ob selitvah med moštvi KTM, Honda in Ducati izgubil v povprečju. Bo letos doživel drugo dirkaško pomlad?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta