Od izjeme do pripora: Kako si je Novak Đoković nakopal prezir Avstralije in obtičal v zaprti sobi z dvema policistoma

Najprej si je zaradi dovoljenja, da lahko nastopi v Melbournu, nakopal jezo in prezir cele Avstralije, nato pa je Novak Đoković zaradi neustreznega obrazca za vizo obstal na letališču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lani je Novak Đoković brez težav vstopil v Avstralijo, letos pa se je zapletlo že na letališču.

EPA

Že kar vročih 28 stopinj je bilo v Melbournu, a ozračja ni pregrevalo sonce, temveč jeza Avstralcev in drugih širom po planetu, predvsem iz teniškega sveta, zaradi dovoljenja Novaku Đokoviću, da nastopi na uvodnem grand slamu sezone, ne da bi bil cepljen proti covidu. A na meji se je zapletlo. Srbe je priletel v deželo tam spodaj, nato pa zaradi nepravilno izpolnjenega obrazca za vizo obstal na letališču v Melbournu.

Kako je biti preziran od cele Avstralije?

Po številki ena svetovnega tenisa je po objavi novice, da so mu izdali posebno zdravstveno izjemo za nastop v Melbournu, začelo padati z vseh strani. "You must be Djoking," so se poigrali pri avstralskem Courier Mailu, ko so v besedo šala vnesli še ime glavnega akterja afere. Pa so s tem mislili smrtno resno, v državi so danes zabeležili 50 tisoč novih okužb s koronavirusom. Nihče v teniški karavani niti slučajno ni razmišljal, da bi na uvod v sezono prišel skozi stranska vrata. "Mislim, da meni ne bi odobrili izjeme, če ne bi bil cepljen. Ampak dobro zanj," je dejal brat nekdanje številke ena na svetu, Britanec Jamie Murray.

Precej bolj neusmiljena je bila novinarka Australian Associated Press. "Novak Đoković bo zdaj spoznal, kako je biti preziran od cele Avstralije. Mi smo vsi prijazni in sproščeni, dokler to več nismo," je na twitterju sporočila Karen Sweeney. Na besede direktorja turnirja Craiga Tileyja in številnih politikov, da nihče ne bo deležen posebnega tretmaja ne glede na to, kdo je oziroma kaj je dosegel, se je odzvala z: "Narobe. Športniki, igralci in bogataši ga imajo od prvega dne pandemije." Apokaliptičen pa je bil Toni Nadal, stric in nekdanji trener Rafaela Nadala: "Skoraj šest milijonov ljudi je izgubilo življenje od tega prekletega virusa. Hočem, da Novak to ve in da bo v znak občutljivosti in razumevanja pojasnil situacijo. Če je prišlo v procesu do kakršnih koli zlorab, mora to biti zadeva za sodišče," je v kolumni za španski El Pais zapisal 60-letnik.

Na pokalu ATP v Sydneyju te dni ob bojih Srbije ima številka ena svetovnega tenisa peščico svojih glasnih podpornikov, čeprav ga sploh še ni blizu.

Reuters

Dovoljenih pet izjem

Prav to, da ni pojasnjeno, od kod Srbu vstop v državo brez cepljenja in karantene, najbolj razburja javnost. Da so mu odobrili zdravstveno izjemo in da sta to preverili dve neodvisni komisiji (zdravstvenega ministrstva zvezne dežele Viktorija in vladna komisija), mnogim ne zadostuje. "Samo prosilec lahko razkrije podlago za pridobitev izjeme," na zaupnost osebnih podatkov apelira Tiley. A tega mnenja niso vsi. Srbska javnost špekulira, da ima njihov junak bolezen celiakijo, zaradi katere naj ne bi smel biti cepljen. "Novak ima 20 grand slamov, devet v Avstraliji, v karavani je od leta 2003, pa nihče ne ve, da ima resne zdravstvene težave. Ljudje iz Viktorije so v dveh letih veliko pretrpeli in imajo pravico biti cinični. Teniška zveza Avstralije nam mora povedati, kaj je ta izjema, ljudem to dolgujejo," je v televizijski oddaji Sunrise dejal avstralski novinar Nick McCallum.

"Poslušali bomo njegove argumente, in če ne bodo upravičeni, bo moral s prvim letalom zapustiti državo," pa se je odzval avstralski premier Scott Morrison. Sicer obstaja seznam petih izjem, zaradi katerih je možen vstop v Avstralijo na "Đokovićev" način: kronična bolezen srca v zadnjih treh mesecih, resno akutno zdravstveno stanje, ki bi lahko pripeljalo do operacijskega posega, okužba s covidom po 1. avgustu 2021 ali resne posledice pri predhodnem odmerku cepiva in tveganje njih zaradi motenj v razvoju ali duševnem zdravju.

V zaprti sobi z dvema policistoma

Enako strogi so bili očitno avstralski mejni organi. Đoković je s svojo ekipo, v kateri so še trener Goran Ivanišević, agent Edoardo Artaldi in fizioterapevt Ulises Badio, nekaj pred polnočjo po lokalnem času priletel v Melbourne, a ga v državo niso spustili. Težava naj bi bila v tem, da je namesto obrazca za posebne izjeme pokazal običajnega. Mejna policija ga je zadržala in zaslišala v priporu za priseljence. "Moj sin se nahaja v zaprti sobi, kjer ga varujeta dva policista," se je za spletno stran srbskega portala B92 oglasil tenisačev oče Srđan Đoković, ko je bil Novak že več kot štiri ure na letališču, kjer so mu odvzeli telefon.

Devetkratni zmagovalec Australian opna se je znašel tudi v središču politnično-pravnega spora med zvezno državo Viktorija, ki mu je odobrila nastop na turnirju, in državnimi organi Avstralije. Po poročanju avstralskih medijev naj bi bila v Đokovićevem primeru zdaj mogoča dva razpleta. Ali bo prepričal oblasti, da lahko ostane v Avstraliji, ali pa ga bodo deportirali iz države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta