Po uvrstitvi v svetovno skupino pokala Billie Jean King: Preroka bi kapetan vprašal po zdravju

Aleš Mišič Aleš Mišič
19.04.2022 08:00

Sedanja generacija slovenskih teniških reprezentantk je po mnenju selektorja Andreja Kraševca sposobna ponoviti največje dosežke predhodnic. Mima Jaušovec: "V tenisu je zelo nehvaležno napovedovati"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapetan Andrej Kraševec s Kajo Juvan.
Tenis Slovenija

Slovenska ženska teniška reprezentanca se približuje eliti. Čeprav je v soboto izgubila zadnji dvoboj v evroafriški skupini pokala Billie Jean King proti Madžarski z 1:2, pa v turškem Beleku ta poraz ni pokvaril izjemnega vzdušja v slovenski ekipi. Slovenija se je v minulem tednu na turnirju v Antalyi zlasti po zaslugi naših najboljših igralk Tamare Zidanšek in Kaje Juvan prebila med 26 najboljših reprezentanc na svetu. Z zmago v prvem dvoboju proti Bolgariji se je izkazala 19-letna Pia Lovrič, ki se je naslednji dan poškodovala, v medsosedskem obračunu, ki tako kot dvoboj s Švedsko ni odločil o ničemer, pa sta dobili priložnost 17-letna Lara Smejkal in dve leti starejša Živa Falkner. Pred tem so Slovenke premagale Gruzijke, Avstrijke, Hrvatice in Bolgarke. Slovenijo prva akcija v svetovni skupini pokala Billie Jean King čaka novembra. Ne ve se še, ali doma ali na tujem za izločilne boje oziroma predzadnjo stopničko do zaključnega turnirja v letu 2023. Reprezentance so bile prej razdeljene v dve svetovni skupini, zdaj pa je Mednarodna teniška zveza zaradi uvedbe zaključnega turnirja elitno skupino razdelila na kvalifikacije, ki bodo letos novembra, izločilne boje v aprilu prihodnje leto in zaključni turnir dvanajstih najboljših ekip naslednjo jesen. Zadnji nastop slovenskih tenisačic v svetovni skupini takratnega pokala Fed (v pokal Billie Jean King so ga preimenovali pred dvema letoma) seže v leto 2012, največji uspeh pa je še bolj oddaljen. Leta 2003 so Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan pod vodstvom Mime Jaušovec v Buenos Airesu v prvem krogu svetovne skupine s 3:2 ugnale Argentinke, nato pa v četrtfinalu v Portorožu z 0:5 izgubile v dvoboju z Rusinjami.

Vsako sezono korak naprej

Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta slovenski ženski tenis popeljali med elito.
Vid Ponikvar/Sportida

Po mnenju kapetana Andreja Kraševca je sedanja generacija sposobna ponoviti največje uspehe: "Vsako sezono naredimo korak naprej. Začeli smo celo v drugi evroafriški skupini in se nato strmo povzpeli do svetovne družbe. S Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan, ki sta letos znova dokazali svojo kakovost in praktično nikoli nista manjkali v reprezentanci, je Slovenija sposobna iti povsem do konca. A šli bomo od dvoboja do dvoboja. Zdaj je najpomembneje, da na žrebu dobimo domači teren, da slovenski publiki in mladim igralkam pokažemo, kako je videti tekmovanje v svetovni konkurenci. Če bi mi kdo rekel, da bomo že v četrtek v svetovni skupini, bi ga najprej vprašal po zdravju. A v minulem tednu se nam je vse izšlo po željah, tako da sem lahko v zadnjih dveh tekmah priložnost ponudil tudi mlajšim igralkam." Najmlajša članica ekipe je bila navdušena zaradi priložnosti, ki jih je dobila. "To je bila nepozabna izkušnja, ki mi bo za vedno ostala v srcu. Že vpoklic v reprezentanco je bilo zame veliko priznanje, dobiti kar tri priložnosti pa povsem nepričakovano. Veliko sem se naučila v tem tednu, spoznala sem slovensko reprezentanco in videla, kaj pomeni tenis na vrhunskem nivoju," je dejala Lara Smejkal, rojena v ZDA, ki še nima točk za lestvico WTA.

Vesela in ponosna na naše igralke

Da gre za veliko stvar, meni tudi najboljša slovenska teniška igralka doslej in nekdanja kapetanka Mima Jaušovec: "Za naš slovenski ženski tenis je to velik rezultat. Ko smo vsa minula leta igrali kvalifikacije, smo včasih izgubili bolj zaradi teže dvoboja in malo tudi zaradi žreba. Sem pa že takrat govorila, da je zelo pomembno, da imaš dve igralki, ki sta neobremenjeni in sta navajeni vrhunsko igrati. Juvanova in Zidanškova sta pokazali, da se približujeta oziroma sta že v svetovnem teniškem vrhu, in potem je lažje. V svetovni skupini se igra pet dvobojev, v kvalifikacijah pa samo trije, vendar kljub temu mislim, da je to zelo lep uspeh. Fino je, da če ena ne igra najbolje tisti dan, se lahko nasloni na drugo. Če je kvaliteta v ekipi, je dosti lažje. Sploh je koristno, če znaš igrati tudi dvojice."

Mima Jaušovec "Andreja Klepač je res izjemna v dvojicah, ampak to je stvar, o kateri naj se dogovorijo"
Sašo Bizjak

Videti je, da se mora ustvariti tudi neka kemija med igralkama (in tudi igralcema) za uspeh v igri parov. "Igra dvojic je specifika in kot vidimo, so se nekatere igralke in igralci v zadnjem času specializirali za dvojice. Zelo sem vesela in ponosna na naše igralke. Očitno so te mlade izredno borbene, imajo željo in energijo," dodaja Jaušovčeva. Vsi selektorji, tudi ona sama, ko je bila še kapetanka, so imeli težave pri sestavi ekip, saj so vedno želeli igrati z najboljšimi, v resnici pa je vedno kakšna igralka manjkala. Juvanova in Zidanškova, slednja je imela v zadnjem času zdravstvene težave, sta pokazali veliko zanimanje za reprezentanco. Morda tudi kot del priprav za sezono na pesku? "Ja, tudi če pogledamo moško konkurenco, vidimo, da se sedaj vsi še malo lovijo na lešu. To je super priprava pred sezono. Mislim, da so v reprezentanci še pod večjim pritiskom kot takrat, ko igrajo posamične turnirje. Hočejo narediti še več, kar je po eni strani toliko lažje, ker je podpora velika. Igralke so skupaj, ena drugo bodrijo, družijo se, in tudi tiste, ki še ne igrajo veliko in so približno istih let, se ujamejo z njimi," ugotavlja sogovornica.

Pomembno je, da lahko računaš na vse

Selektor Kraševec je v Antalyi dal priložnost tudi mladim igralkam. "Sreča, da smo se že uvrstili naprej, tako da ni bil problem dati mladih v ekipo. To je najlepše, da lahko mlade dobijo priložnost in igrajo. Slišala sem tudi, da je bil Blaž Kavčič tam kot pomočnik selektorja, kar je pomembno, da zadržijo nekdanjega igralca v tem pogonu. Za ženski tenis je vse to spodbuda, tudi za mlade igralke, ki šele prihajajo, da vidijo, da je naš ženski tenis v ospredju." Kako pa je s finančnimi nagradami, ali Teniška zveza Slovenije nagrajuje igralke in igralce? "Po navadi jih nagrajuje, ampak v različnih oblikah. To vprašanje bi morali nasloviti na zvezo. Zagotovo pa naša zveza ni tako bogata, kot so druge, ki zelo bogato nagradijo," poudarja Jaušovčeva. Kje pa je domet slovenske ženske reprezentance, jo še povprašamo. Sledi odgovor: "Fed pokal oziroma pokal Billie Jean King, kot se sedaj imenuje, je zelo specifično tekmovanje, za katerega jakostne lestvice tudi niso čisto merilo. Odvisno na koga naletimo, odvisno kdo igra, skratka, težko je napovedati. Zidanškova je pokazala, da lahko igra proti najboljšim, tudi Juvanova. V tenisu je zelo nehvaležno napovedovati, treba je iti korak za korakom. Odvisno je tudi od tega, kje se igra. Morali bi vključiti tudi Polono Hercog, ker se mi zdi, da tudi še ni rekla zadnje besede. Andreja Klepač je res izjemna v dvojicah, ampak to je stvar, o kateri naj se dogovorijo. Zelo pomembno je, da lahko računaš na vse. Če ima selektor zadaj mlade za naslednjih pet oziroma deset let, je to super."

Kapetanko vrgle v bazen

Zakaj v tem tekmovanju in tudi v Davisovem pokalu, ekipnem tekmovanju za moške, na papirju slabše reprezentance ne tako redko uspešno tekmujejo in premagujejo boljše? "Nekateri so pod izjemnim pritiskom, ker želijo narediti najboljše za svojo državo. Vsi igralci in igralke dajo v teh dvobojih vse od sebe. Ko smo igrali v Argentini, so bile tudi naše igralke pod izjemnim pritiskom. Te, ki so dobre, pa ne poznajo pritiska in igrajo najboljše tekme. Vodenje je dovoljeno in ekipni duh je pomemben," opozarja Jaušovčeva, ki se še dobro spominja anekdot, ko je vodila reprezentanco. "Ogromno je bilo tega, saj sem vodila jugoslovansko in slovensko reprezentanco. Tudi mi smo igrali v Antalyi. V reprezentanci so bile takrat Katarina, Križanova, Pisnikova, ne vem, če ni bila tudi Matevžičeva, morala bi malo pobrskati. Vem, da ko so zmagale, so me vrgle oblečeno v bazen. Argentina mi je tudi ostala v spominu, ker je bilo ogromno tam živečih Slovencev. Imeli smo lepe sprejeme in spodbudo, veliko je bilo lepih trenutkov. Posamezne dvoboje spremljam in sem vesela, ampak ti ekipni dvoboji mi še zdaj dajejo poseben občutek. Neki patriotizem se zbudi, človek si želi, da bi bilo malo več tega," je pogovor zaključila Mima Jaušovec, ki že komaj čaka, da po dveh letih premora zaradi korone spet obišče Roland Garros v Parizu, kjer je slavila leta 1977 in bila nato še enkrat v finalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta