Tokio 2021 bo Tokio 2020: Konec stresa, prevladal razum

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.03.2020 23:51

Prireditelji so le prisluhnili pozivom celega sveta in poletne olimpijske igre na Japonskem prestavili na naslednje leto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Kar je v moderni dobi uspelo le svetovnima vojnama, je zdaj pandemiji novega koronavirusa. Posledicam covida-19, ki so dobesedno ustavile cel svet, se niso mogle izogniti niti letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu. Čeprav so si japonski prireditelji in najvišji člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) želeli vzeti čas za končno odločitev do sredine aprila, niso mogli vzdržati pozivov in pritiskov celega sveta, naj ne odlašajo, naj spregledajo in podpišejo predajo. Japonski premier Šinzo Abe je tako Tokio 2020 dokončno odpovedal oziroma predlagal Tokio 2021, predsednik Moka Thomas Bach pa je temu prikimal. "Igre bodo znak, da je človeštvo premagalo koronavirus," je ob tem dejal japonski predsednik vlade.

Gabrovec: Japoncem mar za športnike

Šinzo Abe 
Epa
Bogdan Gabrovec
Robert Balen

Erjavec: Šport ta čas daleč od prioritet

Do preložitve je prišlo točno tri mesece po tem, ko se je virus prvič dotaknil olimpijskega gibanja in so kvalifikacijski turnir v boksu za Azijo in Oceanijo iz Kitajske prestavil v Jordanijo. "Šport je v tej situaciji daleč od prioritet," je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec opozoril na nesmiselnost izvedbe OI letos ter podprl odločitev Moka in Japoncev, ki morajo največjo športno prireditev v naslednjih dneh odpovedati s sporazumi in pogodbami, a to bodo le formalnosti. Pozitivno so informacije sprejeli po svetu, generalni direktor britanskega olimpijskega komiteja Andrew Anson je dejal, da ga "boli srce za organizatorje v Tokiu, a čas je za biti na varnem z družinami". Njegov španski kolega Alejandro Blanco je povedal, da so si te novice "želeli, odkar je izbruhnila epidemija", nemški Alfons Hörmann, da je to potrditev svetovnemu prebivalstvu, da smo "v športu storili vse, da bi pandemijo čim prej obvladali na najboljši možni način". Pri svetovni atletski zvezi IAAF pa so pokazali pot, kako s čim manj zapleti izvesti igre prihodnje leto, s prestavitvijo svetovnega prvenstva so jim naredili prostor. Marsikdo se najbrž ne bo dal tako zlahka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta