Trmasti Britanec osrečil rojaka, Hamilton postavil nov mejnik

sta, šr
26.09.2021 19:45
Lewis Hamilton v Rusiji postavil nov rekord - sto zmag v svetovnem prvenstvu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dež in menjava pnevmatik sta Hamiltona pripeljala do zmage in novega mejnika.
Reuters

Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule ena v Sočiju. Branilec naslova svetovnega prvaka je tako dosegel jubilejno 100. zmago v karieri. Drugi je bil njegov največji tekmec Max Verstappen (Red Bull), kar pa je bilo dovolj, da je Nizozemec proti Britancu izgubil vodstvo v svetovnem prvenstvu.

V Rusiji so dirkači in vreme poskrbeli za dramo s preobratom v končnici. Večji del dirke je vodil Lando Norris (McLaren), toda nekaj krogov pred koncem se je močno ulilo, Britanec pa je predolgo vztrajal z gumami za suho podlago. Ko se je nazadnje odločil za postanek, je padel na sedmo mesto. Hamilton je jubilej slavil po četrtem startnem izhodišču, še večji preboj pa je uspel Verstappnu, saj je po kazni zaradi menjave motorja dirko začel z zadnjega startnega mesta. "Takšnega rezultata nisem pričakoval. A dež nam je pomagal, na koncu smo tvegali z gumami za srednje mokro stezo in izplačalo se je. Priti z 20. mesta na drugo je izjemno," je povedal Max Verstappen. Lewis Hamilton je naredil še en korak med legende motošporta. Kopici rekordov in dosežkov v bogati karieri je dodal še enega: kot prvi v zgodovini je dosegel sto zmag. Ta dosežek je bil sicer le vprašanje časa, po 99. zmagi v domačem Silverstonu je nanj moral čakati pet dirk. Britanec je že dolgo lastnik največ zmag, prejšnji rekord Michaela Schumacherja (91) je presegel lani. Praznovanje v Rusiji je bilo malce nepričakovano, a je odpeljal taktično odlično dirko, ob koncu pa so se strategi v Mercedesu izkazali za boljše od tistih pri McLarnu. Ali pa je imel srečo, ker je Norris tvegal preveč in ostal brez vsega.


Večji del dirke je vodil Lando Norris (McLaren), toda nekaj krogov pred koncem se je močno ulilo, Britanec pa je predolgo vztrajal z gumami za suho podlago
Epa

Prav njegov rojak je bil do zadnjih dveh krogov prvo ime dirkaškega konca tedna. V soboto je prvič v karieri prišel do najboljšega startnega položaja, na dirki pa je kazalo, da bo to nadgradil še s prvo zmago. Za njim se je dogajalo marsikaj, zanimivo je bilo predvsem prebijanje Verstappna iz ozadja, toda tudi ko je Hamilton prišel na drugo mesto, se je zdelo, da rojaka ne bo mogel prehiteti. Vse dokler se iz do takrat le grozečih črnih oblakov ni močno ulilo, to pa je popolnoma spremenilo tok zadnjih krogov in dirke.

Hamilton je dokaj hitro šel po pnevmatike za mokro stezo, Norris pa je vztrajal vsaj en krog preveč in takrat tudi po radijski zvezi zavrnil poziv ekipe, naj se pojavi v boksih. Na že zelo mokrem asfaltu je nato zdrsnil, izgubil ogromno časa, potem pa se je le vdal. Dirka je bila takrat že izgubljena. "Dolgo je trajalo, da sem prišel do stotice. Nisem bil prepričan, da mi bo uspelo. Lando je odpeljal izjemno, jaz pa sem zelo hvaležen svoji ekipi, tako tistim, ki so tukaj, kot vsem v naši tovarni," je dejal Lewis Hamilton.

Naslednja dirka bo 10. oktobra v Turčiji.

Rezultati: 1. Lewis Hamilton (Velika Britanija/Mercedes) 1:30:41,001, 2. Max Verstappen (Nizozemska/Red Bull) + 53,271, 3. Carlos Sainz (Španija/Ferrari) 1:02,475; svetovno prvenstvo: 1. Hamilton 246,5 točke, 2. Verstappen 244,5, 3. Valtteri Bottas (Finska/Mercedes) 151. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta