V Tokio tudi paralimpijci: Če bo sreča, rezultat ne bo izostal

09.08.2021 17:01
Slovenska reprezentanca za Tokio je številčno majhna, je pa mešanica izkušenj in mladosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska sedmerica za paralimpijske igre.
Jaka Gasar/Dnevnik

Potem ko je v nedeljo v Tokiu ugasnil olimpijski ogenj, bodo imeli v japonski prestolnici le dobrih 14 dni športnega predaha. Festival športa v posebnih časih in z omejitvami bo 24. avgusta dobil še drugi del, saj se bodo začele paralimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide. Na njih bo sodelovalo tudi sedem slovenskih športnikov, ki bodo tekmovali v šestih panogah.

Zaradi omejitev pri kvotah in strogih norm je slovenska reprezentanca številčno majhna, je pa mešanica izkušenih večkratnih udeležencev teh tekmovanj in novincev. Na igrah bodo nastopili strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, namiznoteniški igralec Luka Trtnik in lokostrelec Dejan Fabčič. Prav slednji, ki bo na igrah nastopil že tretjič, a še v tretji športni panogi, bo na slovesnem odprtju nosil slovensko zastavo. Kot so poudarili na današnji predstavitvi v Ljubljani, so takšno odločitev v slovenski reprezentanci sprejeli tudi kot zahvalo za prispevek zdravniške stroke v boju s koronavirusom, saj je Fabčič po poklicu zdravnik.

Jaka Gasar/Dnevnik

"To je ekipa izkušenih in tistih, ki nekako vstopajo. Prepričan sem, da bodo eni in drugi znali potegniti pozitivne lastnosti, mlajši se bodo naučili prevzeti odgovornost in dobili osredotočenost starejših, pridobili pa bodo tudi izkušnje in videli, kakšni pritiski so na tako velikih tekmovanjih. Športnikom želim veliko uspeha. Vemo, da je težko že priti na igre," je odpravo pospremil predsednik Zveze za šport invalidov - Paralimpijskega komiteja Damijan Lazar.

Slovensko delegacijo bo v Tokiu vodil Boro Štrumbelj. Zaveda se, da bodo igre posebne in nenavadne v številnih pogledih. "Gremo proti Tokiu s pozitivnimi mislimi in navdušeni nad dosežki olimpijcev. Upamo, da se bomo vsaj približali njihovim dosežkom. Pokazali smo, da znamo biti združeni, upamo na čim boljše dosežke. Te igre bodo res drugačne, olimpijske pa so pokazale, da se dajo organizirati varno. Organizacija bo potekala nemoteno, na športnikih je, da pokažejo, kaj znajo," je dejal vodja.

Med najizkušenejšimi na igrah bo strelec Franc Pinter. "Športniki se moramo pripraviti za rezultat, ki naj bi ga naredili na največjem tekmovanju. Jaz bom nekakšen veteran na svojih osmih paralimpijskih igrah, a če bo sreča na tekmi, tudi rezultat ne bo izostal," je napovedal Bistričan, ki se zaveda, da bodo njegove osme igre še posebno zahtevne. "Korona je vse izničila, lani sem bil zelo dobro pripravljen, letos pozimi sem to še držal. Zdaj se je mogoče malo podrlo, a upam, da bom v teh 14 dneh še nekaj dobil. Športniki smo zato, da zastopamo Slovenijo in dosežemo najboljši izid."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta