(VAŠ GLAS) Kjer se šport konča

Borut Planinšič ml.
23.11.2021 06:00

V svetu hinavske politike so športni junaki prevzeli vlogo, ki jim glede na silno odmevnost njihovega (športnega) početja pripada - boj za pravico, da njihove trofeje ne bodo "krvavi diamanti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Thomas Bach v pogovoru s Shuai Peng 

MOK

Kje so časi, ko je bila pred športnimi mega dogodki glavna debata, ali bo do njihovega začetka sploh nared vsa infrastruktura, zgrajeni vsi stadioni. Pred spektakloma v super športnem letu 2022 o zmožnostih prirediteljev ne gre dvomiti. Komunistična partija Kitajske ali šejki iz Katarja, ni važno, blišča za postavljanje pred svetom zlepa ne bo zmanjkalo. A na obeh koncih jim denar nič ne pomaga, ko skušajo ihtavo zribati umazanijo, v katero tujina vse bolj strmi - kršenje človekovih pravic.

Zadnje, nedeljsko kitajsko slikanje lepih podob: teniška zvezdnica Shuai Peng, ki je bivšega podpredsednika partije pred tremi tedni obtožila spolnega napada in takoj za tem izginila, se na posnetkih državnih medijev pojavi na teniškem turnirju otrok v Pekingu. V video povezavi istega dne pol ure govori s predsednikom MOK Thomasom Bachom. Da je te dni pač čas za družino in prijatelje, mu pove nasmejana. Zanj je to potrditev, da ni ogrožena. Seveda, zadnje, kar MOK in Kitajska potrebujeta dva meseca in pol pred začetkom zimskih olimpijskih iger, je še več protestov. Teniški svet pa se ne da tako zlahka. Je dekle na oni strani linije res varno? In kaj je s preiskavo posilstva, ta problem je kar izginil, kot je na weiboju, kitajski različici facebooka, izginila obtožba Pengove. Iz kitajskih spletnih iskalnikov pa nevarne besede, kakršna je tenis.

Na gradbiščih Katarja ni družabnih omrežij. Tam nastajajo taki stadioni, da dol padeš. Če te prej ne pokosijo vročina, elektrika v vkup zmetanih kontejnerjih za delavce migrante ali - naravna smrt!? Med prišleki iz Indije, Bangladeša, Filipinov, Afrike ... je nenavadno veliko primerov "naravne smrti", četudi so na delo v Katar prišli mladi in polni moči. Uradni seznam smrti zaradi delovnih nesreč je tako precej krajši, lani jih je bilo po podatkih ZN iz prejšnjega tedna "le" 50. Da bi vse poslal k vragu in se vrnil domov? Počasi, ne le, da so delavcu vzeli potni list, še službo je lahko zamenjal le s privoljenjem delodajalca. Sistemsko sužnjelastništvo.

Sta MOK in Fifa neposrečeno izbrala prizorišči največjih športnih tekmovanj leta 2022? Ah, MOK težko skrije, da je s falango funkcionarjev že prava športna aristokracija, ki gre z roko v roki s totalitarizmom. Kaj ti bodo demokracija in nadležni zakoni, če se da vse urediti s tleskom vladarjevih prstov. Oslu, favoritu za prireditelja OI 2022, je bilo dovolj kandidature, ko je MOK terjal ves oglasni prostor v mestu za svoje sponzorje. Začuda se po norveških pravilih igre ne da razgnati podjetnikov in zmagal je Peking. Pa Fifa? Po letih opozoril, da so nogometaši vse bolj utrujeni, da bo še več eriksenov, ki bodo padli na največjih tekmah, prileti z idejo o svetovnem prvenstvu na vsaki dve leti. Razumljivo, SP je njena pet milijard evrov težka blagajna.

In kaj naj zdaj, udarimo bojkot tenisa na Kitajskem? Združenje WTA je to namignilo, a finančni prevod pravi: WTA tretjino prihodkov ustvari na Kitajskem. Potem pa bojkot olimpijskih iger? Če "ne bi bilo pošteno do športnikov" vržemo v denarni prevajalnik: kdo bi se hotel sam izločiti z največjega tržišča na svetu? Tekem košarkarjev Houstona iz NBA več kot leto ni bilo na kitajski televiziji, njihovih artiklov pa ne v tamkajšnji spletni ponudbi, ker je menedžer kluba tvitnil v podporo protestom v Hongkongu. Torej nam preostane nogometni štrajk? Še tega pretopimo v finance: v štiriletnem ciklu Fifa tri leta dela izgubo. V katerem letu jo pokrije? V letu SP, seveda.

Šport je talec ekonomskih interesov, nič drugačen od politike. Njegova vrhuška se zatisnjenih oči najraje vrže v bazen, poln bankovcev. Morda pa vendarle še ni vse izgubljeno. Novak Đoković pravi, da bi bilo čudno, če bi igrali tenis na Kitajskem, dokler primeru Peng ne pridejo do dna. Nogometni reprezentanti Nemčije, Nizozemske, Norveške so s transparenti opozarjali na človekove pravice. Danci bodo v Katarju namesto logotipov sponzorjev na majicah za trening nosili podobna sporočila ... V svetu hinavske politike so športni junaki prevzeli vlogo, ki jim glede na silno odmevnost njihovega (športnega) početja pripada - boj za pravico, da njihove trofeje ne bodo "krvavi diamanti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta